sâmbătă, 21 aprilie 2012

Zona Euro - in proces de descompunere...???

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut  liderilor Uniunii Europene să susţină direct băncile cu probleme financiare din cauza crizei datoriilor, prin intermediul fondurilor de stabilitate financiară, relatează Reuters.
Lagarde a afirmat că zona euro este epicentrul unui potenţial risc pentru redresarea economiei mondiale, care este "timidă şi fragilă", astfel încât este nevoie ca UE să folosească o parte din fondurile de stabilitate pentru susţinerea directă a băncilor vulnerabile.  Lagarde se aşteaptă la o suplimentare semnificativă a resurselor instituţiei financiare, pentru protejarea ţărilor de criza datoriilor suverane din zona euro.
Eurodeputata Renate Weber (PNL) a atras atenţia, în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind "Aderarea UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", că "suntem astăzi în situaţia încălcării Tratatelor şi în mod special a articolului 6, care face ca o asemenea aderare să aibă caracter obligatoriu. Dosarul s-a blocat la Consiliu, ca urmare a obiecţiilor guvernului Marii Britanii şi parţial ale celui francez", potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Fac un apel către guvernul Marii Britanii să îşi modifice poziţia şi să lase UE să aplice obligaţiile prevăzute în Tratatul de la Lisabona - şi am încredere în colegii mei că vor face tot ce ţine de ei pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla" - a spus Renate Weber, coordonatoare din partea grupului politic ALDE în Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE).
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aproximativ 44,5 milioane de cetăţeni francezi sunt aşteptaţi astăzi să voteze în primul tur al cursei care decide cine ocupă una dintre cele mai puternice funcţii din lume, aceea de preşedinte al Franţei, putere nucleară, membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU şi cea de-a zecea economie a planetei, informează AFP.

Miza acestui scrutin este uriaşă, comentează presa internaţională, deoarece de el depinde alianţa "Merkozy" (Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy), cea care conduce Uniunea Europeană.



Sâmbătă a fost zi de linişte în Hexagon, campania încheindu-se vineri. Singura "agitaţie" a constiuit-o o manifestaţie care a avut ieri loc la Paris. Sute de persoane au venit în capitala franceză din diferite colţuri ale ţării pentru a denunţa "mascarada electorală" şi pentru a cere "o democraţie reală", conform Le Monde.

Pentru francezii din Americi şi din Franţa de peste peste mări, ziua votului a fost sâmbătă. A fost pentru prima dată când cetăţenii de peste hotare au votat înaintea celor de acasă.

Autorităţile au decis să introducă această schimbare pentru ca toţi alegătorii, indiferent de fus orar, să poată să meargă la vot fără a cunoaşte deja rezultatul. Oamenii s-au aşezat la coadă încă înainte ca secţiile de votare din străinătate să se deschidă şi au aşteptat entuziasmaţi să îşi poată alege candidatul favorit.

Anonim spunea...

Dacă Hollande îl va înlocui pe Sarkozy la Elysee, primele care se aşteaptă să se schimbe sunt relaţiile bilaterale Franţa-Germania, pentru că socialistul se opune multor proiecte pe care Sarkozy şi Merkel le-au promovat şi implementat împreună, între care şi pactul fiscal european.

Într-un interviu acordat revistei Time şi publicat în 13 aprilie, Hollande a declarat că "parteneriatul cu Germania nici nu mai e un parteneriat, pentru că Franţa se ţine după Germania". În acest context, socialistul vrea să găsească noi parteneri europeni, care, ca şi el, "vor o schimbare a direcţiei în care merge Europa".

Problema imigranţilor şi economia au fost principalele teme ale acestei campanii, însă niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să mulţumească masa de alegători într-atât încât să putem şti cine va fi preşedintele Franţei după 6 mai 2012. Potrivit previziunilor presei europene şi a experţilor pe politica Franţei, rezultatul acestor alegeri s-ar putea decide abia în ultimele ore ale campaniei prezidenţiale