joi, 12 aprilie 2012

PROIECT DE LEGE ...

   Proiectul de lege prin care despăgubirile pentru imobilele naţionalizate ar fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a 15% din valoarea reală a bunului, despre care au informat ieri agenţiile de ştiri, a fost prefigurat încă de acum un an şi jumătate şi a prins contur în octombrie 2010, după judecarea la Strasbourg a două "cauze-pilot", de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a pus în vedere României să-şi modifice legislaţia care guvernează asupra despăgubirilor, astfel încât să nu mai fie asaltată de mii de reclamaţii.
Proiectul de acum, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului, prevede nu doar posibilitatea coborârii valorii despăgubirii la doar 15% din cea a bunurilor confiscate sub regimul comunist ("Atât îşi permite statul să aloce", a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor....Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.
Într-o Notă a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), despre care s-a vorbit prin iulie 2010, se arată că CEDO ar agrea (probabil, neoficial) "reconsiderarea nivelului compensaţiei", documentul ministerului nos-tru menţionând că nivelul acesteia ar putea fi stabilit, "eventual", la 50% din valoarea actuală a bunului, "criza economică fiind o bună justificare pentru o asemenea soluţie".

3 comentarii:

Anonim spunea...

Majorarea tarifelor pentru exploatarea resurselor minerale este necesară, dar nu suficientă.

Redevenţele percepute de stat au revenit în prim-plan. De această dată nu este vorba de cele pentru petrol şi gaze naturale, ci de resursele minerale.

Ordonanţa de urgenţă care ar fi urmat să mărească valoarea acestor redevenţe va fi rediscutată de Guvern, iar de curând executivul a primit şi un deadline de la preşedintele Traian Băsescu: două săptămâni pentru revizuirea întregului sistem de redevenţe practicat de România. În ordonanţa de urgenţă era vorba de majorarea tuturor redevenţelor pentru resurse minerale cu până la 100%.

Anonim spunea...

seism cu magnitudinea 7 a zguduit marţi seară vestul Mexicului, a anunţat Institutul american de geofizică. Epicentrul seismului care a zguduit Mexicul la ora României 01:55 a fost localizat la 336 kilometri vest-nord-vest de Acapulco şi la 51 de kilometri de La Mira, conform USGS.

Anonim spunea...

PDL vrea să-l facă pe Silviu Prigoană primar general cu ajutorul strategului politic Tal Silberstein. Apropiat de PDL pe filiera Băsescu-Blaga-Videanu, Silberstein va lucra pentru candidatul democrat-liberalilor pentru Bucureşti, au declarat, pentru gândul, surse din PDL.

Pe partea de comunicare, PDL lucrează de anul trecut cu firma Kensington Communication, reprezentanţii companiei precizând pentru gândul că, până acum, nu li s-a propus să se ocupe concret şi de campania lui Silviu Prigoană.



Cine este Tal Silberstein

Tal Silbertein a început să lucreze pentru politicienii din România, în 2002, pentru început cu Traian Băsescu, însă relaţia sa contractuală cu actualul preşedinte şi PD-ul de la acea vreme a fost întreruptă din cauza unor neînţelegeri legate de bani. 2004 l-a găsit în campania pentru prezidenţiale a PSD-istului Adrian Năstase, pentru ca ulterior să fie sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu şi al PNL. În toată acestă perioadă, Tal Silberstein a rămas în relaţii apropiate cu Vasile Blaga pe care de altfel l-a consiliat în 2008 când a candidat la Primăria Capitalei. De asemenea, pedeliştii au mers pe mâna lui şi în 2009 în campania pentru prezidenţiale a lui Traian Băsescu.

Înainte să lucreze în România, Tal Silberstein i-a avut printre clienţi pe fostul premierul israelian Ehud Barak, în campania din 1999, pe fostul cancelar austriac, Alfred Gusenbauer, dar şi pe foştii preşedinţi ai Boliviei, Gonzalo de Lozada, şi Serbiei, Boris Tadici.