joi, 19 aprilie 2012

Parisul şi Berlinul caută să redimensioneze astfel rolul Comisiei

Franța și Germania cer să poată restabili controlul la frontierele interne - Avertismenul lansat în campania electorală de președintele Nicolas Sarkozy privind retragerea Franței din acordul Schengen pare să se contureze din ce în ce mai mult. Potrivit unei scrisori comune, citate de AFP, Franţa şi Germania au reclamat posibilitatea de a putea restabili controlul la frontierele naţionale pe timp de o lună, în cazul unei deficienţe la una din frontierele externe ale spaţiului Schengen. Documentul la care face referire AFP este semnat de ministrul francez de interne, Claude Guéant, şi de cel german, Hans-Peter Friedrich. Cei doi urmează să-și explice poziția în fața omologilor europeni, în cursul reuniunii prevăzute să se desfăşoare la 26 aprilie la Luxemburg. Cele două guverne reclamă ”posibilitatea, în ultimă instanţă, de a reintroduce controlul la frontierele interne pentru o perioadă care să nu depăşească 30 de zile' în cadrul acestui 'nou mecanism” integrat sub forma ”amendamentelor la codul de frontieră Schengen”.”'La finalul celor 30 de zile, Comisia Europeană va trebui să recomande Consiliului menţinerea sau întreruperea controlului la frontierele interne”, se mai precizează în document. Parisul şi Berlinul caută să redimensioneze astfel rolul Comisiei care, acuză ei, ”şi-a atribuit facultatea de a decide în ce priveşte reintroducerea temporară a controlului la frontiere în caz de ameninţare a securităţii sau ordinii publice”.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Economiştii FMI au anunţat că se aşteaptă ca statul să nu-şi respecte ţinta de deficit pentru acest an (5,3%) şi nici pe cea pentru anul următor. În acelaşi timp, costurile de împrumut ale statului se menţin peste 6%, nivel nesustenabil, ceea ce face tot mai probabilă contractarea unui împrumut de urgenţă de la FMI şi UE. Oficialii de la Madrid susţin însă că nu se pune problema unei intervenţii externe de o asemenea magnitudine. Nivelul datoriei publice este eclipsat de un indicator şi mai îngrijorător. Datoria privată se ridică la 227% din PIB. Economiştii spun chiar că acesta este adevăratul motiv pentru care pieţele „pedepsesc" Spania cu randamente uriaşe.

Anonim spunea...

Oficialii de la Madrid au început chiar să confirme situaţia critică. Ministrul Economiei şi banca centrală a statului au anunţat deja că economia a reintrat în recesiune, înregistrând contracţii economice timp de două trimestre consecutiv (octombrie 2011 - martie 2012). Economia spaniolă a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru din 2011 faţă de trimestrul precedent, iar pentru primele trei luni din 2012 nu au fost încă publicate datele, însă oficialii estimează că declinul a continuat.

Anonim spunea...

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri seara ca a atras fonduri suplimentare de 320 miliarde de dolari in actuala campanie de consolidare a capacitatii de creditare, suma care include o contributie de 8 miliarde de dolari de la Polonia si "o suma substantiala" de la Elvetia.

Anonim spunea...

V-aţi întrebat cât de sigur este Bucureştiul? Din statisticile poliţiei, sectorul 1 este cel mai vizat de infracţiuni, însă, clasamentul nu are diferenţe prea mari la numărul de dosare penale. 15 mii pe an este un număr reprezentativ pentru toate sectoarele Capitalei.

Cea mai periculoasă zonă din Bucureşti este sectorul 1 cu un număr record de 15.672 de infracţiuni sesizate în anul 2011. Vine din spate zona administrată de primarul Liviu Negoiţă. În sectorul 3 au fost înregistrate în acelaşi an 15.555 de infracţiuni. Nici în sectorul 2 situaţia nu este prea roz. Cu doar 200 de infracţiuni mai puţin.

Pe următoarele două poziţii sunt clasate sectoarele 4 şi 6, cu 13.229, respectiv 12.446 de infracţiuni. Cartierele administrate de primarul Vanghelie sunt cele mai sigure. În sectorul 5 au fost înregistrate în 2011 - 11.602 de infracţiuni.

Clasamentul se schimbă radical dacă vorbim despre numărul de violuri. Pe pricipiul cel din urmă va fi cel dintâi, sectorul cinci e pe primul loc. Anul trecut s-au sesizat 31 de violuri.

Locurile doi şi trei sunt ocupate de sectoarele 4 şi 6. Pe locul patru este sectorul 2, cu 18 violuri înregistrate, iar pe cinci se situează sectorul 3.

Cele mai puţine violuri au fost în sectorul 1 al Capitalei.