luni, 2 aprilie 2012

Elveţia a emis mandate de arestare pentru trei funcţionari publici din Germania, pe care îi acuză de spionaj industrial pentru că au cumpărat date bancare secrete despre evazionişti germani, a anunţat Ministerul de Finanţe al landului Renania de Nord Westfalia. Un purtător de cuvânt al instituţiei a confirmat pentru cotidianul Bild am Sonntag informaţia referitoare la mandatele de arestare. Cei trei germani, care lucrează în domeniul investigaţiilor privind taxele, ar putea fi aretsaţi dacă intră în Elveţia. Ştirea despre mandatele de arestare a apărut în contextul discuţiilor dintre cele două ţări la sfârşitul acestei săptămâni pentru salvarea unui acord referitor la taxarea fondurilor cetăţenilor germani din Elveţia. Principalul partid de opoziţie din Germania, SPD, a afirmat că înţelegerea este plină de breşe. Coaliţia de centru-dreapta a cancelarului german, Angela Merkel, are nevoie de sprijinul landurilor controlate de SPD pentru a trece acordul prin camera superioară a Parlamentului (Bundesrat). Reprezentanţii landurilor controlate de SPD au afirmat că Elveţia nu a făcut suficiente concesii. Codul strict al secretului bancar din Elveţia a ajutat staul să-şi dezvolte un sector financiar de 2.000 de miliarde de dolari bazat pe statutul de paradis fiscal. Un acord cu Germania ar proteja secretul bancar în schimbul impunerii unei taxe asupra conturilor cetăţenilor germani. Elveţia s-a aflat sub presiune în ultimii ani din partea mai multor state care vor să combată evaziunea fiscală, mai ales Statele Unite. În disputa cu Germania, procurorul general al Elveţiei a transmis un comunicat în care afirmă: "Există o suspiciune puternică că au existat anumite dispoziţii din Germania pentru folosirea spionajului în scopul de a obţine informaţii de la Credit Suisse. Procuratura a cerut sprijinul autorităţilor germane". Germania a încercat în repetate rânduri să prindă evazioniştii bogaţi care se folosesc de conturi în străinătate pentru a evita plata taxelor. În februarie 2008, poliţia germană a derulat percheziţii masive vizând circa 1.000 de persoane, după ce a plătit milioane de euro pentru a obţine un CD cu date despre conturi deschise la o bancă din Lichtenstein. În 2010, mai multe landuri germane, inclusiv Renanina de Nord Westfalia, au anunţat că au cumpărat CD-uri cu date despre evazioniştii cu conturi în Elveţia. Anunţul a determinat mii de germani să-şi declare averile reale pentru a evita pedeapsa cu închisoarea. Sursa : Mediafax

Un comentariu:

Anonim spunea...

Continuăm să prezentăm principalele știri din săptămâna precedentă. În goana sa după senzațional, presa română neglijează uneori evenimentele cu adevărat importante sau le expediază, de multe ori, în note de subsol. Cel mai bun exemplu este prima știre din seria de mai jos, o știre care a scăpat aproape necomentată de presa scrisă și de televiziuni. Alte știri sunt prezentate în exces, dar se insistă asupra formei și nu asupra conținutului, iar implicațiile respectivei știri sunt trecute adesea cu vederea.

• Traian Băsescu devine și mai greu de demis. Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la ordonanţa 103/2009 privind referendumul. Deputații au stabilit ca demiterea preşedintelui României să fie aprobată doar dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi pe listele electorale. Inițial, textul privind referendumul prevedea că demiterea președintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetățenilor care au participat la referendum. Practic, Traian Băsescu a fost ales cu puțin peste 5 milioane de voturi, dar nu mai poate fi demis decât cu peste 9 milioane de voturi, adică cu jumătate plus unu din numărul total de alegători cu drept de vot înscriși pe listele electorale. PDL reușește astfel să securizeze complet scaunul lui Traian Băsescu, după ce anterior modificase legea referendumului astfel încât avizul Curții Constituționale privind demiterea președintelui să nu mai fie unul consultativ, ci obligatoriu. Această știre a trecut practic neobservată de presă, care era ocupată cu repatrierea unui deputat fugar sau cu ce s-a găsit în valiza unui chinez care pleca de pe Otopeni.

• Sorin Frunzaverde schimbă tabăra, se dă de trei ori peste cap și devine liberal. Crin Antonescu îl primește cu brațele deschise, iar la Congresul din 7 aprilie transfugul urmează să devină vicepreședinte al PNL, în timp ce liberali vechi precum Călin Popescu Tăriceanu sau Varujan Vosganian nu au nicio funcție. Mai ciudat este faptul că PDL stătea destul de prost în sondaje în Caraș-Severin, județul păstorit de Frunzăverde, iar un candidat PNL avea șanse reale de a accede la președinția Consiliului Judetean.

• După două trimestre consecutive de scădere economică, România se află oficial în recesiune începând de duminică. Nu, nu e păcăleală de 1 Aprilie!