joi, 19 aprilie 2012

BUCURESTI - Presiunea ca Guvernul ROMANIEI  să rezolve problema despăgubirii foştilor proprietari spoliaţi de regimul comunist este atât de mare, încât Executivul a ajuns să ia în calcul chiar şi o variantă de lucru, declarată neconstituţională încă din 2008. CEDO a impus ca România să eficientizeze procesul de despăgubire, până la vară, iar plafonarea la 15% din valoarea reală a bunului, propusă de Guvern, a stârnit un val de nemulţumiri, iar juriştii au catalogat proiectul drept ruşinos şi discriminatoriu, prefigurând un val de procese contra statului. Astfel, guvernul a ajuns să analizeze varianta ca viitorul proiect de lege să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse la Autoritatea Naţională Restituirea Proprietăţilor, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură, potrivit Mediafax. Ministerul Justiţiei a fost mandatat să analizeze din punct de vedere juridic o soluţie pentru amendarea proiectului de lege în acest sens. Iniţial, proiectul prevedea eliminarea posibilităţii restituirii în natură. Înlocuirea restituirii în natură a proprietăţii confiscate de statul comunist cu despăgubirea în bani pentru cereri deja depuse a fost respinsă de Curtea Constituţională în 2008, într-un proces privind bunurile companiilor privatizate, cu argumentul că astfel sunt create discriminări şi legea este aplicată retroactiv, mai anunţă agenţia de presă: "Impunerea exclusiv a despăgubirilor în locul retrocedării în natură, variantă analizată în prezent de Guvern, nu a fost acceptată de către Curtea Constituţională (CC) printr-o decizie emisă încă din 2008, la acel moment arătându-se că toate persoanele care au depus cereri în termenul legal se află într-o situaţie juridică identică, şi anume au dobândit dreptul la restituirea în natură.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asociaţiile au cerut retragerea proiectului legii privind restituirea proprietăţilor
* Dorina Danielescu, ANRP: Discuţiile au fost constructive
Un dialog extrem de furtunos a avut loc, ieri, între reprezentanţii foştilor proprietari şi autorităţi, care au propus limitarea despăgubirilor pentru cei deposedaţi abuziv de regimul comunist la 15% din valoarea reală a bunului.
La întâlnire au fost prezenţi Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gheor-ghe Gherghina.
Adrian Iuraşcu, reprezentantul foştilor proprietari, a declarat că discuţiile au fost extrem de furtunoase şi că a solicitat anularea în totalitate a proiectului de lege, şi nu amendarea sa.

Anonim spunea...

Investitorul a cumparat 300 de hectare chiar langa drumul care leaga orasul Giurgiu de Bucuresti. Constructia va avea o singura pista, de 3.200 de metri, iar din terminal se va ajunge in avioane cu un burduf de imbarcare.

De la Otopeni pana la viitoarea aerogara sunt 43 de kilometri pe centura, iar prin Bucuresti 36. Si Ceausescu a vazut zona potrivita pentru avioane. Vecinii din nordul Bulgariei nu au nicio aerogara in apropiere, asa ca investitorii vor sa-i convinga sa zboare din Romania. In prezent, in zona nu se poate ajunge decat cu masina.