"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) constată cu îngrijorare că
în urma publicării în Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 şi 224 din data
de 13.03.2012 ale Curţii Constituţionale, instanţele judecătoreşti au fost
asaltate cu cereri din partea pensionarilor prin care se solicită să le fie
restituite sumele încasate cu titlu de CASS. În condiţiile în care la acest
moment instanţele de judecată au de soluţionat un număr foarte mare de dosare,
ceea ce afectează celeritatea desfăşurării proceselor, un nou val de litigii ar
duce la blocarea activităţii la nivelul secţiilor specializate în soluţionarea
litigiilor de muncă", se arată, astfel, într-un comunicat de duminică al UNJR. Prin măsurile "de ordin legislativ şi
administrativ" solicitate Guvernului s-ar evita cheltuielile immense care vor fi
generate de aceste litigii, precum şi blocarea activităţii instanţelor de
judecată, consideră UNJR. "UNJR reaminteşte Guvernului României, şi în special
ministrului justiţiei, domnul Cătălin Marian Predoiu, că este responsabil pentru
asigurarea funcţionalităţii justiţiei ca serviciu public, astfel că este
momentul să se implice activ în vederea identificării măsurilor necesare pentru
gestionarea acestei situaţii, responsabilitatea Domniei Sale fiind deopotrivă
faţă de cetăţenii pensionari cărora trebuie să le asigure respectarea
drepturilor lor legale, cât şi faţă de sistemul judiciar, căruia trebuie să îi
asigure condiţiile materiale şi logistice pentru a putea funcţiona în mod
eficient", se mai arată în comunicat. UNJR solicită, de asemenea, Consiliului
Superior al Magistraturii (CSM) să îşi îndeplinească rolul de garant al
independenţei justiţiei şi să acţioneze ferm în vederea evitării supraîncărcării
până la blocaj a instanţelor de judecată. "Reamintim CSM că împarte cu
Ministerul Justiţiei responsabilitatea pentru asigurarea funcţionalităţii
sistemului judiciar, astfel încât este momentul să acţioneze concret în acest
sens. În acest moment este nevoie nu de declaraţii incurajatoare sau de
exerciţii de imagine, ci de măsuri urgente şi ferme pentru gestionarea acestei
situaţii care poate deveni extrem de păgubitoare atât pentru cetăţeni cât şi
pentru sistemul judiciar", subliniază UNJR.
luni, 23 aprilie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Francois Hollande, candidatul socialist clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28,3-29,3 la sută, a apreciat duminică seara că el este "cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii", relatează AFP, potrivit Mediafax.
"Francezii mi-au răspuns în această seară permiţându-mi să fiu astăzi cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii", a afirmat Francois Hollande în faţa susţinătorilor săi, la Tulle, în centrul ţării.
El se va confrunta în turul al doilea, la 6 mai, cu preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, care a obţinut între 25,5 şi 27 la sută din voturi, potrivit estimărilor.
Candidatul socialist nu a reusit sa sterneasca tot timpul entuziasmul francezilor - "adeziunea a venit progresiv", dupa cum recunoaste el. Dar a reusit sa incarneze alternativa la Nicolas Sarkozy si speranta stangii de a reveni la putere dupa doua decenii.
"Viitorul sef de stat trebuie sa fie opusul lui Nicolas Sarkozy", spunea Francois Hollande, in varsta de 57 de ani. Si este opusul acestui "hiper-presedinte" caruia ii acuza "exhibitia permanenta" si care "nu a incetat sa ridice jumatate din Franta impotriva celeilalte".
El isi asuma acest rol de "anti-erou" atribuit de cotidianul spaniol El Pais. Si promite "o presedintie modesta pentru cel care o exercita, ambitioasa pentru tara".
Se implinesc doi ani de cand merge in toata tara, pentru a-si schimba imaginea. Barbatul amabil, care fuge de conflicte, vrea sa se arate solid, "tenace", principala sa calitate, in opinia prietenului sau, fostul ministru Michel Sapin.
Pregatit de sotia sa, ziarista specializata pe politic Valerie Trierwieler, a slabit cu peste zece kilograme si a renuntat la glumele sale intempestive, in conditiile in care era celebru pentru umorul sau muscator.
Aplecarea sa spre consens, care reprezinta de fapt indecizia sa, in ochii adversarilor, va fi un atu pentru a reuni fortele Frantei, cred prietenii sai.
Nascut in vara anului 1954 intr-o familie burgheza, la Rouen (nord-vest), Francois Hollande si-a construit ambitiile politice pas cu pas, fara izbucniri, trecand prin marile scoli ale tarii.
La ENA, creuzetul elitei politice franceze, tanarul Hollande o intalneste pe Segolene Royal, care ii va fi sotie timp de 25 de ani si mama a celor patru copii ai lui.
Ea este cea care va intra in guvern si lupta electorala, in 2007. Hollande ramane in umbra.
Modest, nu a vorbit niciodata despre ranile sale, despre familia sa. Despre tatal sau, un medic cu un umor devastator, apropiat de extrema dreapta, sau despre mama sa, o asistenta sociala apropiata de stanga, decedata in 2009.
La doi ani dupa o investitura considerata mai degraba norocoasa, in urma scandalului DSK, Francois Hollande, social-democrat si european convins, urmas spiritual al lui Jacques Delors carel promite reforma fiscala si justitie sociala, devine credibil.
Ce s-a intamplat intr-un an de zile, de la anuntarea candidaturii sale? "Aveti in fata aceeasi persoana. Acum un an, eram un candidat, astazi, diferenta este ca pot deveni presedinte".
Scăderea comenzilor şi creşterea şomajului au fost resimţite atât în industria manufacturieră, cât şi în sectorul serviciilor, potrivit datelor prezentate luni de compania de cercetare şi informaţii financiare Markit.
Sondajele efectuate lunar de Markit în rândul firmelor şi companiilor din statele zonei euro reflectă direcţia creşterii economice.
Indicele sectorului serviciilor din zona euro a scăzut astfel în aprilie la minimul ultimilor cinci luni, sub estimările analiştilor contactaţi de Reuters, indicând contracţia activităţii economice. În industria manufacturieră, sondajul a arătat că luna aprilie a fost cea mai proastă din iunie 2009.
"Spuneam luna trecută că am avut probabil un al doilea trimestru consecutiv de declin al activităţii economice, marcând o recesiune, care se extinde acum pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv. Nu există niciun catalizator real de creştere, ceea ce sugerează că, deşi rata generală de declin este în prezent modestă, s-ar putea accentua în următoarele luni", comentează economistul şef al Markit, Chris Williamson.
Media estimărilor economiştilor intervievaţi de Reuters indică o scădere a economiei zonei euro cu 0,2% în primul trimestru, urmată de o contracţie de 0,1% în trimestrul al doilea.
În ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,3% faţă de trimestrul anterior şi a crescut cu 0,7% raportat la perioada corespunzătoare a lui 2010.
Williamson subliniază de asemenea scăderea "foarte severă" a activităţii economice în zona euro în afara Germaniei şi Franţei, state care sunt pe o pantă descendentă însă rezistă mai bine decât economiile vecine.
"Veniturile fiscale vor fi scăzute, iar şomajul va continua să crească. Oare dau rezultate aceste măsuri de combatere a deficitului?", se întreabă economistul.
Rata şomajului a crescut în februarie în zona euro la 10,8%, un nou record.
Trimiteți un comentariu