marți, 24 aprilie 2012

FMI -Statele Unite ale Americii, principalul acţionar al FMI, au refuzat să plătească fie şi numai un singur dolar în plus.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este pe cale să-şi atingă obiectivul de majorare a resurselor sale cu cel puţin 400 miliarde de dolari, cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe din ţările membre G20, potrivit Agerpres. "Printre rezultatele acestor reuniuni, ne aşteptăm ca forţa noastră de acţiune să fie mult mai mare", a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI, în deschiderea reuniunii de primăvară a FMI de la Washington. Jun Azumi, ministrul nipon al finanţelor, a estimat la rândul său, vineri, că este "foarte probabil" ca FMI să reuşească să-şi atingă obiectivul.Miniştrii finanţelor din cadrul G20 au început să discute vineri, după o primă cină de lucru de joi seara. Statele Unite ale Americii, principalul acţionar al FMI, au refuzat să plătească fie şi numai un singur dolar în plus. Poziţia inflexibilă a Washingtonului a determinat-o pe Christine Lagarde să-şi revizuiască în scădere ambiţiile sale iniţiale, după ce a estimat în ianuarie nevoile FMI la circa 600 de miliarde de dolari. Christine Lagarde, susţinută de europeni, doreşte să obţină în total cel puţin 400 de miliarde dolari. Ea poate deja conta pe aproximativ 320 de miliarde graţie angajamentului Japoniei, care oferă 60 de miliarde de dolari, al celor trei ţări scandinave (Suedia, Norvegia şi Danemarca), cu puţin peste 26 de miliarde, al sprijinului Poloniei, cu 8 miliarde, şi, în sfârşit, al celui al Elveţia şi altor ţări neidentificate, cu 26 de miliarde de dolari. Directorul general al FMI s-a arătat "dispus să lase chestiunea deschisă timp de câteva săptămâni, unele ţări având nevoie de mai mult timp pentru a obţine aprobarea" parlamentelor lor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Guvernul olandez a demisionat


BURSA 24.04.2012


















Aceeasi sectiune ( International )



* 24.04.2012 - "Nestlé" cumpără divizia de nutriţie infantilă aparţinând "Pfizer"



* 24.04.2012 - Bursele europene au început săptămâna în declin semnificativ



* 24.04.2012 - Recesiunea din zona euro pare să se prelungească



* 24.04.2012 - "Repsol" ameninţă potenţialii investitori în YPF



* 24.04.2012 - "AstraZeneca" preia "Ardea Biosciences" pe 1,26 miliarde dolari



* 24.04.2012 - Rusia ar putea vinde la toamnă 7,6% din "Sberbank"



* 23.04.2012 - Acţiunile europene au închis în scădere



* 23.04.2012 - Phenianul ameninţă Guvernul de la Seul cu "acţiuni speciale"



* 23.04.2012 - Mark Rutte şi-a prezentat demisia



* 23.04.2012 - Ungaria a anunţat măsuri severe de austeritate



* 23.04.2012 - Afacerea Rusal-Glencore stârneşte discordie între investitori



* 23.04.2012 - Bursele din SUA deschid în scădere



* 23.04.2012 - Turcia refuză participarea Israelului la summit-ul NATO



* 23.04.2012 - China preconizează că-şi va dubla comerţul cu Germania



* Euro se depreciază
Guvernul Olandei, condus de premierul Mark Rutte, a demisionat ieri, ca urmare a neînţelegerilor privind reducerea cheltuielilor bugetare ale ţării, conform normelor europene, anunţă serviciul de informaţii din cadrul Executivului de la Haga.
După şedinţa de ieri a Cabinetului olandez, Rutte s-a întâlnit cu Regina Beatrix a Olandei, care i-a acceptat demisia din funcţie, după ce i-a fost prezentată situaţia.
Rutte are programat pentru astăzi un dis-curs în faţa Parlamentului, pe marginea tăierii cheltuielilor bugetare, respectiv a calendarului noilor alegeri.
Amintim că discuţiile oficialilor din Olanda privind măsurile de reducere a deficitului bugetar au eşuat sâmbătă, după şapte săptămâni de negocieri, ceea ce ridică semne de întrebare în privinţa angajamentelor viitoare ale ţării.
Negocierile dintre partidul liberal al lui Rutte, creştin-democraţii din CDA şi PVV, partidul de extremă dreapta condus de Geert Wilders, ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde euro în bugetul pe 2013, în vederea respectării normelor europene privind deficitul public. Wilders nu a fost de acord cu măsurile, considerând că aces-tea ar fi generat o scădere semnificativă a puterii de cumpărare a olandezilor.
În plus, Geert Wilders nu a fost de acord cu reducerea pensiilor de stat, respectiv creşterea vârstei de pensionare la 66 de ani, de la 65 de ani.
"Nu vrem ca pensionarii să aibă de suferit de dragul dictatorilor de la Bruxelles", a spus Wilders.
Deşi Olanda are un nivel relativ redus al datoriei publice, economia ţării este în recesiune, iar deficitul bugetar pe anul curent este estimat la 4,6% din PIB, peste limita de 3% prevăzută de normele europene.
Moneda unică europeană s-a depreciat în urma anunţului privind demisia Cabinetului olandez. La ora 10.21, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1.3107 dolari, mai mic cu 0,9% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Anonim spunea...

Cotaţia petrolului este în astăzi creştere pe pieţele bursiere din Asia, piaţa reacţionând la cifrele dezamăgitoare de ieri privind sectorul manufacturier din China, a doua mare economie mondiala, conform surselor de presă.
Un baril de ţiţei "light sweet crude" cu livrare în luna iunie a câştigat 6 cenţi pâna la 103,17 dolari.
Petrolul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 14 cenţi până la preţul de 118,85 dolari.