luni, 9 aprilie 2012

„Procesul dureros de reducere a datoriilor va continua”,

Zona  EURO are nevoie de o depreciere reala a monedei unice la periferie pentru a reusi sa restaureze cresterea si sa-si imbunatateasca balanta externa si competitivitatea”, a punctat Roubini....In prezent, euro se tranzactioneaza la un nivel de 1,3336 dolari/euro, in urcare cu 0,29%, in ciuda crizei prin care trece zona euro.  In Romania, o depreciere a monedei unice fata de dolar, nu inseamna ca euro va pierde teren si in fata leului. Cu toate acestea, o inrautatire in continuare a situatiei economice in zona euro ar putea conduce la o depreciere a leului inclusiv fata de euro....In schimb, in conditiile in care cursul leu-euro este stabil, atunci moneda nationala se va deprecia in raport cu dolarul, ceea ce va conduce la majorari de preturi, in special in domeniul carburantilor.
Banca Nationala a Romaniei a publicat astazi un curs de 4,3791 lei/euro, nivel aproapiat de maximul istoric atins la inceputul saptamanii trecute. Leul s-a apreciat in raport cu dolarul cu 1,8 bani, pana la 3,2805 lei/dolar.
Roubini a spus ca pietele sunt „schizofrenice” in aceasta perioda, intrucat nu se pot hotari daca sa recompenseze sau sa penalizeze tari precum Spania sau Italia pentru planurile lor de austeritate...„Exista acest cerc vicios in care deficitul trebuie redus, insa masurile de austeritate adancesc recesiunea. Fara o crestere economica, reactia social-politica va deveni coplesitoare pentru unele guverne”, a adaugat „Dr. Doom”...Mai multi analisti impartasesc opinia lui Roubini legata de cresterea economica, preconizand ca zona euro va intra in recesiune in a doua parte a anului. Tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) inca provoaca ingrijorari, pietele fiind cu ochii pe grevele din Spania, in conditiile in care guvernul trebuie sa anunte astazi cum va fi finantat bugetul de stat....Infuziile de capital realizate de Banca Centrala Europeana (BCE), care au contribuit la cresterea pietelor europene in acest an, reprezinta doar masuri pe termen scurt, a aratat Roubini.... „Procesul dureros de reducere a datoriilor va continua”, a avertizat acesta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Luni - Bucureşti

În capitală va fi rece. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi condiţii de ploaie. Temperatura scade faţă de ieri: la amiază vor fi cel mult 12 grade.
Marţi - Capitală:

În capitală, o dimineaţă rece, 1-3 grade, cu condiţii de brumă în zona preoresenească. Maxima se va situa în jurul valorii 14 grade.
Miercuri - Capitală

În capitală vremea se va încălzi uşor, maxima se va situa în jurul valorii de 17 grade.

jiji spunea...

FNGCIMM a acordat cu 60% mai multe garanţii ca anul trecut


BURSA 09.04.2012