duminică, 1 aprilie 2012

"Zona euro are nevoie de o depreciere reală la periferie pentru restabilirea creşterii, situaţiei balanţei externe şi competitivităţii. Periferia are nevoie ca euro să fie mai aproape de paritate cu dolarul", a spus Roubini, în timpul unui seminar desfăşurat într-o staţiune pe malul Lacului Como, în Italia.

Cursul euro s-a menţinut ridicat faţă de dolar în pofida crizei din zona euro.
Pieţele financiare sunt "schizofrenice" în prezent, întrucât nu se pot hotărî dacă să pedepsească sau să recompneseze ţări ca Spania şi Italia pentru planurile de austeritate adoptate, a spus el.
"Există un cerc vicios în privinţa deficitului. Adoptarea de măsuri de austeritate agravează recesiunea. Fără creştere, reacţia socio-politică va deveni copleşitoare pentru unele guverne", a adăugat Roubini.
Potrivit estimărilor, zona euro va intra în recesiune în acest an, iar ţări precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania generează încă îngrijorare. Atenţia pieţelor financiare este concentrată în prezent asupra Spaniei, obligată să adopte noi măsuri de austeritate pentru controlul deficitului bugetar. Zona euro rămâne în capul listei de factori ce produc îngrijorare la nivel global, fiind urmată de volatilitatea preţului petrolului, afirmă economistul.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Un poliţist a fost grav rănit, după ce a fost lovit cu pietre. El se află sub îngrijiri intensive, dar poliţia nu a putut preciza dacă viaţa sa se află în pericol.

De asemenea, poliţia nu a dorit să frunizeze un bilanţ al răniţilor şi nici un număr al persoanelor arestate, intervenţia fiind în curs.

Potrivit estimărilor poliţiei, 4.300 de persoane au răspuns apelului mişcării "M-31" (pentru 31 martie) la organizarea unei "zile europene împotriva capitalismului".



Organizatorii au anunţat 6.000 de participanţi, "cel puţin 200 de arestări" şi "numeroşi răniţi".

"Numeroase persoane au hematoame, este confirmată cel puţin o fractură, iar foarte multe persoane sunt afectate de gazele lacrimogene utilizate de poliţie", a declarat un purtător de cuvânt al mişcării pentru AFP.

În opinia sa, intervenţia poliţiştilor înarmaţi cu bastoane, după ce s-a aruncat cu pungi cu vopsea în faţada sediului Băncii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt, este cea care a condus la degenerarea situaţiei.

Până în acel moment. "noi eram mai degrabă mulţumiţi de desfăşurarea manifestaţiei şi de numărul de oameni veniţi să-şi manifeste solidaritatea cu lupta socială a ţărilor mediteraneene afectate de politica de austeritate", a declarat el.

"Eu pot să îi înţeleg pe cei care au aruncat cu vopsea, chiar dacă nu făcea obiectul manifestaţiei. (Însă) după intervenţia (poliţiei), am fost nevoiţi să facem apel la dispersarea coloanei, iar grupuri mici de persoane s-au dispersat în oraş", a anunţat purtătorul de cuvânt

Anonim spunea...

O cuvă a explodat sâmbătă într-o uzină chimică din Marl, în vestul Germaniei, provocând moartea unei persoane şi rănirea gravă a alteia şi degajând un important nor de fum, potrivit serviciilor de intervenţie şi societăţii de administrare.


Explozia produsă la ora 11.40 GMT (14.40, ora României), la uzina societăţii Evonik Degussa, din motive încă necunoscute, a omorât "un salariat care se afla în zonă", a informat societatea care administrează parcul de activităţi chimice unde se află uzina.

Un alt angajat a fost grav rănit şi transportat cu elicopterul spre un spital, dar "viaţa sa nu este în pericol", a adăugat sursa citată.

O a treia persoană a fost rănită uşor şi a părăsit deja spitalul.

Alţi doi salariaţi ai uzinei, care fuseseră daţi dispăruţi anterior, au fost găsiţi în final la domiciliile lor, a precizat poliţia.



Un nor de fum impresionant s-a degajat în urma exploziei, dar fără pericol pentru populaţie, potrivit pompierilor.

Coloana de fum de 100 de metri înălţime s-a îndreptat spre sud, în direcţia centrului oraşului Marl, a afirmat poliţia.

Anonim spunea...

Spania a prezentat, la sfarsitul acestei saptamani, cel mai auster buget din ultimii 40 de ani, anuntand taieri bugetare de 27,3 miliarde de euro, cresterea taxelor si inghetarea salariilor din sectorul bugetar, informeaza Financial Times.