vineri, 20 decembrie 2013

Bursa :DOI FRAŢI DE CRUCE ROŞIE

Nerabdător să ne distrugă sistemul bancar şi afacerile, ministrul bugetului Liviu Voinea şi-a exprimat dorinţa, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului extraordinar ECOFIN, de miercuri, 18 decembrie, ca furtul banilor depuşi în bănci prin mecanismul de "bail-in" să devină legal cât mai curând şi să fie efectiv de la întâi ianuarie 2016.
Întrucât avem norocul să nu facem parte, încă, din Zona Euro, prevederile stupefiante adoptate de UE în privinţa confiscării depunerilor din bănci, pe modelul din Cipru, nu ni s-ar aplica, dacă nu am adera la proiectata Uniune bancară a continentului.
Dar preşedintele Traian Băsescu este, conform propriilor spuse, un entuziast al Uniunii bancare.
Sinteza nerăbdării lui Voinea cu entuziasmul lui Băsescu ne condamnă să urmăm destinul stupid rezervat Europei de cele mai întunecate minţi financiare ale Uniunii Europene; în faţa pericolului să ne fie şterpeliţi banii din bănci, ni-i vom retrage, în masă, căutând o altă soluţie de păstrare a agoniselii, iar afaceriştii vor căuta să-şi deschidă conturi pe alte meleaguri decât cele europene.
Culmea ironiei, acestui mecanism i-a fost acordat titlul de "mecanism de salvare a băncilor", ca şi când ele ar mai putea fi salvate când le fuge clientela.
Dar cinismul autorităţilor europene este cel mai manifest în felul în care măsura a fost anunţată, miercurea trecută, de comisarul european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier, care, triumfător, a spus că nu va mai fi necesar ca băncile să fie salvate din banii tuturor cetăţenilor (că, adică, nu toţi cetăţenii fiind depunători la bănci, rezultă că i-ar fi scutit să mai fie furaţi, când bugetele ţărilor le varsă contribuţiile în băncile falite).
Barnier minte: finanţarea băncilor falite cu banii bugetului nu a fost exclusă, ci doar a fost deschis şi buzunarul depunătorilor, care, acum, vor fi furaţi de bănci şi direct, ca depunători, dar şi prin buget, în calitate de cetăţeni contribuabili.
Interesant este că minciuna prinde la public.
În afară de BURSA, presa românească nu a reflectat acest eveniment epocal, al trecerii de la civilizaţia creditului la civilizaţia furtului; publicaţiile care-şi zic "de specialitate", au înghiţit găluşca lui Barnier, spunând că "bail-in"-ul este o soluţie de despovărare a cetăţenilor de falimentele băncilor.
La Orwell, un personaj anunţă, bucuros: "Ai văzut, au crescut raţia de ciocolată de la 40 de grame, la 30 de grame!" Da, trăim orwellian, dar stupiditatea europeană îi excede imaginaţia - este realitatea noastră.
     Să fim mândri!
     La mulţi ani!
 

MAKE

Un comentariu:

Anonim spunea...

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a revizuit în scădere ratingul 'AAA' atribuit Uniunii Europene, apreciind că a slăbit coeziunea grupului, iar profilul financiar s-a deteriorat, transmite Bloomberg.

Ratingul de credit pe termen al UE a fost retrogradat de la 'AAA' la 'AA plus', cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la 'A-1 plus', se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

'Retrogradarea reflectă opinia noastră privind solvabilitatea generală mai redusă a celor 28 de state membre ale UE', apreciază S&P.

Revizuirea în scădere a ratingului de top 'AAA' vine după ce, în ultimii ani, unele state membre ale UE, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, s-au confruntat cu retrogradări, din cauza efectelor crizei datoriei.









Din ianuarie 2012, când S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului UE la negativă, calificativul mediu al contributorilor la bugetul Uniunii a scăzut de la 'AA plus' la 'AA'.
'Credem că profilul financiar al UE s-a deteriorat, iar coeziunea în rândul statelor membre s-a diminuat. Negocierile bugetare din cadrul UE au devenit mai litigioase, semnalând sporirea riscurilor faţă de sprijinul acordat UE de statele membre', se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.