sâmbătă, 14 decembrie 2013

Miscari sociale bine venite impotriva dictaturii UE (celui de-al 4-lea Reich)

Manifestații anti-austeritate au avut loc sâmbătă în Italia, la Roma, Torino și Veneția, organizate de mișcarea protestatară din sectorul agricol, denumită "Furcile", și de șoferii de camion, precum și în Cipru. Protestele din Italia au degenerat în confruntări cu poliția, relatează AFP, citată de Agerpres.
La Torino, un puternic centru industrial afectat în prezent de criza economică și care a devenit epicentrul manifestațiilor care au avut loc săptămâna aceasta pe tot cuprinsul Italiei, studenții au aruncat bombe cu vopsea înspre forțele de ordine. La Roma, simpatizanți ai extremei drepte, purtând măști în culorile drapelului italian, s-au adunat în fața reprezentanței Comisiei Europene și au dat jos drapelul UE de pe clădire, fiind ulterior împrăștiați de poliție. La Veneția forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a separa manifestanții extremei drepte de cei ai extremei stângi și mai mulți polițiști au fost răniți în confruntări.
"Situația este foarte preocupantă pentru că avem de-a face cu exprimarea unei profunde nemulțumiri sociale', a afirmat ministrul dezvoltării economice, Flavio Zanonato, la inaugurarea unei uzine de componente aeronautice din apropiere de Milano. 'Trebuie să ne grăbim și să redăm vigoarea țării noastre", a spus acesta.
Mișcarea "Furcile" se pregătește să blocheze începând de miercuri circulația în centrul Romei, ea solicitând organizarea de alegeri anticipate și o schimbare completă a clasei politice. Plecată din sud, din Sicilia, această mișcare a reunit mai întâi agricultorii nemulțumiți de creșterea taxelor și impozitelor și care se tem că micile exploatări agricole vor dispărea, ea extinzându-se ulterior prin participarea micilor comercianți și a transportatorilor rutieri.  Și la Nicosia, în Cipru, a avut loc sâmbătă o manifestație în fața Ministerului de Finanțe, de unde s-a plecat într-un marș către sediul președinției, demonstranții protestând împotriva măsurilor severe de austeritate impuse de creditorii internaționali în schimbul creditului de 10 miliarde de euro care a salvat această țară de la faliment.  În cadrul acestor măsuri, salariile bugetarilor au fost reduse, ele fiind urmate de cele din sectorul privat, în timp ce taxele și impozitele au crescut, iar rata șomajului, care atinge în prezent 17%, ar putea ajunge anul viitor la 20%. De asemenea, guvernul cipriot a fost nevoit să restructureze sistemul bancar, închizând una dintre principalele bănci și reorganizând-o pe cea mai importantă, deponenții cu conturi ce depășeau plafonul de 100.000 de euro pierzând o parte din economii.

 

Niciun comentariu: