marți, 10 decembrie 2013

Ministrii justitiei din statele membre, reuniti in Consiliul Uniunii Europene, au convenit o abordare generala asupra proiectului de regulament initiat de Comisia Europeana inca de acum doi ani si jumatete privind o ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare, care sa faciliteze recuperarea creantelor transfrontaliere, a informat vineri Consiliul UE. Mecanismul de recuperare a creantelor atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi, in forma agreata de principiu de Consiliul UE difera de propunerea initiala a Comisiei Europene, in anite privinte, a mentionat la randul sau CE, intr-un comuncat remis de Reprezentanta sa din Romania.
Proiectul isi propune sa faciliteze cererile transfrontaliere de recuperare si ofera creditorilor o mai mare siguranta cu privire la recuperarea creantelor lor, sporind astfel increderea in tranzactiile comerciale efectuate in cadrul pietei unice a UE.
Compromisul la care s-a ajuns in cadrul Consiliului "Justitie" confirma elemente-cheie ale propunerii, cum ar fi asigurarea unui "efect de surpriza" prin emiterea ordonantelor fara stirea debitorului si o definitie larga a cazurilor transfrontaliere.
Textul Consiliului difera de propunerea initiala din urmatoarele puncte de vedere:
  • domeniul de aplicare: contrar propunerii Comisiei, in textul Consiliului, normele nu se aplica instrumentelor financiare (cum ar fi actiunile sau obligatiunile), testamentelor sau succesiunilor si regimului matrimonial. Aceasta inseamna ca creditorii nu vor fi in masura sa utilizeze o ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare pentru a pastra instrumente financiare in conturi bancare si nici in cazul litigiilor legate de testamente si succesiuni sau de regimul matrimonial;
  • disponibilitate si conditii: conform textului Consiliului, normele se vor aplica numai creditorilor domiciliati intr-un stat membru caruia ii revin obligatii in temeiul normelor respective. In plus, ca regula generala, creditorul va fi tras la raspundere pentru utilizarile nejustificate ale ordonantei asiguratorii;
  • accesul la informatii privind contul: creditorul va putea utiliza mecanismul stabilit de noile norme numai atunci cand exista o hotarare executorie impotriva debitorului.
Viitoarea ordonanta europeana va permite creditorilor sa blocheze fondurile in conturi bancare in aceleasi conditii in toate statele membre ale UE. Un element important este acela ca nu se vor efectua modificari ale sistemelor nationale de indisponibilizare a fondurilor.

Comisia adauga doar o procedura europeana pe care creditorii pot opta sa o utilizeze pentru recuperarea creantelor transfrontaliere din alte tari membre ale UE, precizeaza executivul european.

Ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispozitia creditorului ca o alternativa la instrumentele existente in temeiul legislatiei nationale.

Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce inseamna ca se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea platilor catre creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar in cazurile transfrontaliere, sustine CE.
Instrumentul prevede norme comune referitoare la competenta, conditiile si procedura de emitere a unei ordonante, un ordin de divulgare privind conturile bancare, modalitatile de executare a ordonantei asiguratorii de catre instantele si autoritatile nationale, precum si caile de atac pentru debitor si alte elemente de aparare a persoanei chemate in judecata.
Pentru a deveni act cu putere de lege, propunerea Comisiei trebuie adoptata de Parlamentul European, precum si Consiliul UE.
In 30 mai 2013, Comisia pentru afaceri juridice din cadrul Parlamentului European a votat in favoarea propunerii Comisiei Europene.
In urma progreselor realizate vineri in cadrul Consiliului, cele doua camere pot intra acum in discutii "trilaterale" cu Comisia pentru a ajunge la un acord final.
Intreprinderile europene pierd aproximativ 2,6% din cifra lor anuala de afaceri din cauza creantelor incerte, releva cifrele facute publice de Comisia Europeana. Majoritatea acestor intreprinderi sunt IMM-uri.
In fiecare an, se renunta inutil la creante in valoare de pana la 600 de milioane de euro din cauza ca este prea descurajator pentru intreprinderi sa fie implicate in litigii judecate in strainatate, care pot fi costisitoare si generatoare de confuzii, isi mai motoveaza CE propunerea.

2 comentarii:

Anonim spunea...

USL trage în Băsescu cu gloanţe oarbe
•Creditul acordat Ioanei Băsescu a îndeplinit condiţiile de respectare a normelor CEC şi BNR, este concluzia unui raport trimis de BNR comisiei parlamentare de anchetă a activităţii CEC. Prima zi a audierilor în comisia care anchetează creditele CEC a scos la iveală vulnerabilitățile demersului parlamentar.

Anonim spunea...

Au fost lupte de stradă în mai multe oraşe din Peninsulă, unde mii de oameni s-au bătut cu poliţia şi au cerut demisia Guvernului, conform Digi24.

Nemulţumiţi de măsurile de austeritate adoptate de Executiv, italienii au vandalizat mai multe magazine. Zeci de persoane au fost rănite în confruntări, iar un protest asemănător a fost făcut şi de transportatori, care au blocat mai multe şosele.