vineri, 13 decembrie 2013

Cea mai mare vulnerabilitate la nivel european a fost creată de aproape toate guvernele UE care nu au ştiut să gestioneze criza economică, favorizând ascensiunea forţelor extremiste, a declarat, luni, directorul SIE, Teodor Meleşcanu.   "La nivelul UE, cea mai mare vulnerabilitate pe care o avem din punctul de vedere al securităţii este dată de faptul că toate guvernele, cu mici excepţii, poate Germania, nu au fost capabile să gestioneze criza economică şi financiară. Şi cetăţenii de rând au început să aibă o neîncredere foarte mare în forţele politice tradiţionale şi chiar în oamenii politici consacraţi, văzând că aceştia nu au capacitatea să vină cu formule, cu măsuri, care să permită, într-adevăr, depăşirea crizei", a precizat Meleşcanu, la dezbaterea "Renaşterea transatlantică - România între partener fidel şi jucător ambiţios", organizată de Institutul Aspen România.  Meleşcanu a explicat că această incapacitate reprezintă o vulnerabilitate deoarece a apărut "o mişcare de contestare a sistemului politic tradiţional, a forţelor politice deja consacrate, chiar a unor oameni politici şi asistăm la o creştere uneori spectaculoasă a unor formaţiuni politice, a unor lideri de extremă dreapta, de extremă stânga, a căror caracteristică unică" ar consta în căutarea de soluţii la problemele crizei "prin întoarcerea în trecut". Aceste forţe pledează pentru închiderea frontierelor, controale la vamă, restricţii la beneficiile sociale, dar "închiderea economiei este, de fapt, groparul ideii de UE", a avertizat directorul SIE.  În opinia sa, primul pericol de depăşit la nivelul UE este acela al ascensiunii forţelor extremiste, inclusiv în Parlamentul European, fapt care "va schimba şi va afecta foarte mult regulile jocului".  Combinaţia ameninţărilor de tip clasic cu cele cibernetice, globalizarea informaţiei şi creşterea rolului reţelelor de socializare, care forţează liderii politici la reacţii rapide sunt alte provocări la adresa securităţii, potrivit lui Teodor Meleşcanu. (mediafax)
Statele membre ale UE s-au angajat luni, Bruxelles, sa ia masuri efective pentru integrarea sociala a romilor, prin acces la munca, la educatie, locuinte si sistemul de sanatate, scrie AFP.
Ministrii muncii si afacerilor sociale au aprobat in unanimitate o recomandare care ii angajeaza juridic, a anuntat presedintia lituaniana a UE.
"Pentru prima oara, statele s-au angajat juridic si au doi ani pentru a pune in practica aceste masuri", a subliniat Comisia Europeana.
Fiecare stat va trebui sa aloce cel putin 20% din resursele care ii sunt alocate in cadrul Fondului Social European (FSE) pentru actiuni in favoarea integrarii romilor. FSE este dotat cu 75 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Recomandarea impune reguli pentru lupta impotriva discriminarii si stabileste ca "evacuarile fortate trebuie efectuate in deplina conformitate cu legislatia europeana si alte obligatii internationale in materie de respect a drepturilor omului".
O prima evaluare a aplicarii masurilor va fi efectuata in aprilie 2014, iar statele "vor trebui sa explice de ce nu au pus in practica masurile promise".

Niciun comentariu: