luni, 16 decembrie 2013

Legislaţia din sectorul energetic prevede că orice taxă pentru companiile energetice va fi transferată integral în factura finală, a declarat, marţi, Ioan Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul unei conferinţe pe tema fiscalităţii în sectorul energetic.'Taxele intră la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun că ele se transferă integral în preţul final al consumatorilor, astfel că această componentă a preţului trebuie mai bine gestionată', a precizat Lungu.
El a arătat că, în acest moment, taxele înseamnă circa 20% din preţul final al energiei electrice.  Preţul efectiv de producere a energiei înseamnă 49% din preţul final, 26% sunt costurile de reţea, adică distribuţie şi transport, iar 5% reprezintă tariful de furnizare. Spre comparaţie, în Germania, 20% este preţul energiei, 25% - costurile de reţea, 5% - furnizarea şi 50% sunt taxele. 'Sper să nu ajungem şi noi la 50%', a mai spus Lungu.  Guvernul vrea să introducă, de la 1 ianuarie 2014, o taxă de 1,5% pentru construcţiile speciale.  La finele lunii noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, declara că, în cazul în care transportatorii şi distribuitorii din energie şi gaze vor cere recunoaşterea acestei taxe în tarifele finale, ANRE va fi nevoită să accepte.
'În ceea ce priveşte distribuţia şi transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxează. Dacă totuşi transportul şi distribuţia vor fi taxate, ele vor fi incluse în tarifele de transport şi distribuţie, pentru că aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem încă vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaşte aceste costuri în tarife', a precizat Havrileţ.
El a menţionat că nu a fost clarificată încă situaţia acestei taxe şi ce construcţii vor intra sub incidenţa ei.
Havrileţ a mai spus că, în cazul în care operatorii de distribuţie şi transport vor plăti această taxă şi vor solicita recunoaşterea ei în tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, întrucât operatorii au şi alte venituri din aceşti stâlpi, precum reclame sau închirierea lor către operatorii de telefonie şi cablu. AGERPRES

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mai multi parlamentari au semnalat pesurse.ro faptul ca au primit vineri un SMS anonim in care li se transmite ca daca nu voteaza Codul Penal si Legea amnistiei si gratierii, atunci "nu mai face niciun primar campanie la anul pentru noi".

"Nu mai face niciun primar campanie la anul pentru noi. Votati secret codul si amnistia, altfel ne urasc toti primarii", scrie in SMS-ul primit de unii parlamentari.

Pesurse.ro a telefonat la numarul de la care a fost trimis SMS-ul, insa nu a raspuns nimeni si a intrat in casuta vocala.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/parlamentarii-au-primit-un-sms-misterios_1340146.html#ixzz2naUV3Yar
Follow us: @realitatea on Twitter

Anonim spunea...

Kievul va continua negocierile cu Uniunea Europeană în privința Acordului de Asociere, a declarat, duminică, Vitali Lukianenko, purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Mykola Azarov, transmite agenția ucraineană de știri UNN, citată de Agerpres.

"Guvernul Ucrainei va continua negocierile cu UE privind implementarea Acordului de Asociere și lucrează în această direcție", a afirmat Vitali Lukianenko.

El a spus de asemenea că Ucraina va lua în considerare numai declarațiile oficiale din partea Uniunii Europene privind negocierile pentru acord, adăugând că ușa pentru asocierea Ucraina-UE este în continuare deschisă.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, a scris duminică pe Twitter că UE a suspendat negocierile cu autoritățile ucrainene privind Acordul de Asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea președintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document.

Anonim spunea...

Protestul de duminica de pe strazile Bucurestiului fata de guvernarea USL si premierul Ponta, acuzati ca au incercat sa submineze justitia prin modificarea Codului Penal si trecerea legii amnistiei, a marcat si cele mai violente momente ale manifestatiilor din acest an din Capitala. Jandarmii au incercat sa blocheze marsul spre Guvern, s-au imbrancit si s-au batut cu protestatarii, au folosit gaze lacrimogene in Piata Victoriei, iar unii manifestanti au fost calcati in picioare in busculada de pe Calea Victoriei. Majoritatea mesajelor manifestantilor, scrise sau scandate, au vizat recentele ingerinte in justitie, precum si lideri din intreg spectrul politic. Dintre scandarile favorite ale multimii: "Demisia", "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit" sau "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".