SOFIA BULGARIA - "O anchetă a Parchetului administrativ suprem a constatat încălcări masive în perioada de facturare (...). Parchetul a solicitat Agenţiei de reglementare în domeniul energiei (DAKEVR) să declanşeze o procedură de retragere a licenţei CEZ", a declarat Ţaţarov pentru postul bTV.
Procurorul a mai cerut DAKEVR să aplice o amendă pentru fiecare caz în parte de încălcare. El a reproşat Agenţiei că nu şi-a făcut datoria ca reglementator, "aprobând fără nicio problemă numeroase cheltuieli" ale CEZ.
Contravaloarea facturilor la energie electrică în ianuarie a fost dublă faţă de decembrie, din cauza unei creşteri a preţului energiei şi unei perioade de facturare mai lungi decât de obicei.
Primirea factruilor de către clienţi a declanşat manifestaţii zilnice împotriva sărăciei în întreaga ţară. Protestele s-au îndreptat împotriva Guventului şi întregii clase politice şi au condus la demisia, pe 20 februarie, a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov.
DAKEVR a anunţat că va lua o decizie în legătură cu licenţa acordată CEZ pe 16 aprilie.
Parchetul efectuează, de asemenea, anchete asupra practicilor la nivelul altor două societăţi de distribuţie a energiei, compania austraică EVN şi cea cehă Energo Pro.
Noul Guvern interimar, care se ocupă de afacerile curente până la alegerile anticipate de la 12 mai, a anunţat sâmbătă un audit internaţional în sectorul energetic din Bulgaria. Auditul va arăta dacă există posibilităţi dereducere a preţurilor energiei, a declarat pentru postul de televiziune Nova Asen Vasilev, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei.
3 comentarii:
Zona euro vrea sa nu mai taxeze deponentii din Cipru care au mai putin de 100.000 de euro in conturi, insa decizia finala le va reveni autoritatilor cipriote, a afirmat luni seara surse apropiate discutiilor, citate de AFP.
"Zona Euro este de acord cu o taxa zero pentru micii deponenti", au aratat sursele, la finalul unei teleconferinte a ministrilor de finante din uniunea monetara.
Zona Euro si FMI au ajuns sambata la un acord privind un plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxari exceptionale a depozitelor bancare care va furniza aproape 6 miliarde.
Ciprul este astfel a cincea tara din Zona Euro care beneficiaza de un program de ajutor international.
Valoarea acestui ajutor este net inferioara sutelor de miliarde varsate in contul Greciei si zecilor de miliarde pentru Portugalia, Irlanda si sectorul bancar spaniol.
Dar, lucru nou, pentru a-si reduce implicarea, creditorii internationali au cerut Nicosiei sa aplice o taxa exceptionala de 6,75% pentru toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% peste acest prag, precum si o retinere la sursa a banilor datorati.
La aceste taxe se adauga privatizari si o majorare a impozitelor asupra societatilor care crester de la 10 la 12,5%.
Autoritatile cipriote au negociat in cursul zilei de luni cu creditorii internationali pentru a revizui taxa asupra depozitelor bancare din aceasta tara.
Acum o zi Cipru: Zona euro nu mai vrea taxarea depozitelor bancare mai mici de 100.000 de euro - surse
Acum o zi Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ar putea da amenzi de pana la 100.000 de lei - proiect de OUG
Acum o zi Statele Unite confirma bombardamentele aviatiei siriene in Liban
Acum o zi Vasile Blaga: Am gresit cand am inceput sa avem limbaj dublu; sa revenim la portocaliu si la trandafir
Acum o zi Robert Mugabe este in Italia pentru a merge la Vatican, in pofida interdictiei de intrare in UE
Acum 6 ani incepea criza. Cadea piata imobiliara americana. Cateva banci mari (care au finantat produsele subprime) stateau sa cada. Unele sunt lasate (Lehman B.), altele nu. Apare criza bancara (cateva sute de mici banci americane cad) care se transmite in Europa. Europa e insa un bolnav cronic cu imunitatea la pamant pentru care orice raceala poate fi fatala. Bolile Europei sunt cateva tari care au fost momite sa intre in Euroland, desi nu era cazul. Bancile europene intra in fibrilatie. Statele, miloase, le fac bancilor respiratie gura la gura. Bancile par sa-si revina insa doar pe seama “sangelui” Guvernelor. Falimentul e ca un lac adanc in care bancile ajutate de State se pot scufunda. In lac se vede invers. Ca Statele pot fi scufundate de banci. Cipru este dovada vie.
Trimiteți un comentariu