miercuri, 6 martie 2013

Temerile că Grecia ar putea renunţa la euro şi reveni la drahmă i-a determinat pe cetăţenii eleni să-şi retragă economiile de miliarde de euro în ultimii trei ani. 'În timp ce mulţi vorbeau despre lipsa lichidităţilor în economie, numerarul circula (...) aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie', au declarat pentru ziarul elen oficiali de la Banca Centrală a Greciei.  Banii aflaţi în circulaţie au ajuns la 48 miliarde de euro (62,32 miliarde de dolari), aproximativ un sfert din PIB-ul Greciei, în iunie 2012, de la 20 miliarde de euro înainte de declanşarea crizei, în timp ce în economiile dezvoltate rata normală era de 6-8% din PIB.  Pentru a face faţă cererii ridicate de numerar, Banca Centrală a Greciei a adus în secret bancnote euro de peste hotare şi le-a distribuit instituţiilor de creditare, pentru a evita lipsa de lichidităţi şi o agravare a situaţiei ţării. Banca Centrală a Greciei tipăreşte doar bancnote de 10 euro. Băncile elene au pierdut aproximativ o treime din depozitele lor după declanşarea crizei în 2009 şi au devenit dependente de finanţarea oferită de Banca Greciei.
Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia. Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

3 comentarii:

Anonim spunea...

„Nu avem nicio îndoială, vom ajunge într-un moment istorie când vom putea crea un comitet ştiinţific ce va dezvălui atacul cu această maladie asupra comandantului/ Chavez... Inamicii istorici ai acestei patrii au căutat un punct slab pentru a atinge starea de sănătate a comandantului nostru”, a declarat Maduro după o întâlnire cu înalţi responsabili şi lideri politici şi militari ai ţării.

Potrivit Agerpres, vicepreşedintele, al cărui discurs a fost retransmis de televiziune, a anunţat de asemenea expulzarea din ţară a ataşatului militar al forţelor aeriene americane de la ambasada Statelor Unite din Caracas, David Del Monaco, acuzat de conspiraţie în rândul forţele armate venezuelene.

Reuniune de urgenţă în Venezuela. Problemele de sănătate ale lui Hugo Chavez s-au agravat

„Acest funcţionar a căutat militari activi în Venezuela, în primul rând pentru a se informa despre starea forţelor armate şi apoi să le propună proiecte cu caracter destabilizator”, a spus Maduro.

Succesorul desemnat de preşedinte a recunoscut în cele din urmă că ţara trece prin „cele mai dificile ore” după ce Hugo Chavez a fost operat pentru a patra oară de cancer pe 11 decembrie în Cuba

Anonim spunea...

Extrem de emoţionat, Nicolas Maduro, a făcut acest anunţ, marţi seara, flancat de lideri importanţi politici şi militari ai ţării.

Cu puţin timp înainte, el anunţase că preşedintele venezulean, în vârstă de 58 de ani, suferea de o nouă şi severă infecţie respiratorie şi intrase "în cele mai dificile ore ale vieţii sale".

Unul dintre cei mai vizibili, vocali şi controversaţi lideri din America Latină, fost militar în trupele speciale, Chavez a câştigat primul mandat de preşedinte din 1998 şi a fost reales în funcţie, recent, în octombrie 2012, pentru încă un mandat de 6 ani.

Anonim spunea...


0:02 ULTIMA ORA Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, a murit


Acum o zi O drona a fost vazuta in apropierea aeroportului JFK din New York. FBI cauta martori


Acum o zi Tribunalul Bucuresti: Sile Camataru ameninta invocand renumele sau de "sef" al unei grupari mafiote


Acum o zi Bulgaria: Partidul minoritatii turce a refuzat formarea guvernului. Urmeaza alegeri anticipate pe 12 mai


Acum o zi VIDEO Lectia clovnului anti-european


Acum o zi Reactia UE la situatia de la Chisinau: Solicitam dialog pentru realizarea unei majoritati stabile


Acum o zi Venezuela: "Dusmanii tarii", acuzati ca ar fi provocat cancerului lui Hugo Chavez. Un atasat militar american a fost expulzat


Acum o zi Rusia il acuza pe directorul Hermitage Capital, fostul sef al avocatului Magnitsky, de tranzactii ilegale cu actiuni Gazprom