sâmbătă, 9 martie 2013

Ministrii europeni ai Finantelor au dat marti unda verde asa-numitului "two pack", un pachet legislativ care intareste puterile Comisiei Europene in materie de control al bugetelor nationale pentru tarile din zona euro, scrie AFP.
Aceasta decizie, adoptata in unanimitate, nu este surprinzatoare dupa acordul politic la care s-a ajuns la finele lui februarie intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a UE. Pachetul legislativ urmeaza sa fie aprobat saptamana viitoare in sesiunea plenara a Parlamentului si va putea intra in vigoare ulterior.
"Two pack" vizeaza sa evite repetarea unor eventuale noi crize in zona euro. Concret, toate tarile din zona euro trebuie sa-si supuna aprobarii, in fata Comisiei si a Eurogrupului, bugetele nationale pentru anul urmator inainte de jumatatea lunii octombrie. Daca un proiect nu respecta exigentele Pactului de Stabilitate, care interzice deficite mai mari de 3%, Comisia va putea cere modificari. De asemenea, executivul european va trebui sa verifice daca proiectul de buget urmeaza liniile asumate in recomandarile pe care le va formula in luna mai. Parlamentele nationale vor ramane insa suverane acordand sau nu unda verde proiectului de buget.
O procedura de supraveghere sporita este prevazuta pentru statele care beneficiaza de un program de asistenta financiara, precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.
"Two pack" face parte din arsenalul legislativ creat de la aparitia crizei in zona euro si care cuprinde in principal tratatul bugetar, care instaureaza "regulile de aur", si "six pack", care prevede sanctiuni pentru statele cu deficite bugetare prea mari si care nu remediaza situatia.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Prin viclenii numite : drepturi si libertati, democratie, capitalism, comunism privatizari, liberalizare, parteneriat public privat....totul este controlat si dirijat din umbra de catre indivizii nelegiuiti, mari arhitecti din occidentul nelegiuit: ue, ussa, fmi . Cei care conduc această ţară de 20 de ani, ar trebui să explice: cum de au luat o ţară cu zero datorii externe, 22,8 milioane de locuitori şi opt milioane de locuri de muncă şi după 22 de ani datoria externă este de 100 miliarde de euro, datoria statului este de 50 miliarde de euro, numărul de locuitori este de 19 milioane, iar numărul de locuri de muncă este de 4,2 milioane , tragi-comic ? In fapt dramatic, dar asta este realitatea cruda si purul adevar !

Anonim spunea...

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate până cel târziu în luna martie de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

la acel moment, Guvernul a stabilit că noua structură va începe să funcţioneze până la 15 martie 2013, termen propus ulterior spre amânare de comisia juridică a Camerei Deputaţilor, până la 15 aprilie 2013.



În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

La acel moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică.

Anonim spunea...

Se apreciază în presa centrală că gigantul francez al retail-ului, Carrefour, e pe cale să ne facă din mână a rămas bun. Şi asta după ce s-a apucat de-a construit nu mai puţin de 52 de supermarketuri şi 25 de hypermarketuri în România. Dar asta nu e nimic: se aude că francezii vor să plece şi din ţări ca Belgia, Grecia, Polonia sau Argentina, unde au sute de magazine, ba chiar şi din Italia şi Turcia, cu peste 1000 de unităţi fiecare.

Din partea mea, un sincer adio şi n-am cuvinte, succese frenetice pe calea vieţii, să fiţi cei mai tari de pe cracă. În opinia mea, lanţul Carrefour a profitat în modurile cele mai josnice de naivitatea românilor, care au fost uşor de prostit cu variatele şi inventivele tehnici de manipulare comercială pe care, de altfel, toate marile firme de retail le-au perfecţionat pe est europeni şi nu numai. Numai le-au perfecţionat, căci de experimentat primar, aceasta s-a făcut începând încă din primii ani de după al doilea război mondial, peste ocean, în Statele Unite, unde au apărut aşa numitele institutele de cercetare motivaţională.

Anonim spunea...

Germania şi alte câteva ţări din Uniunea Europeană au blocat aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar editorialiştii publicaţiilor germane cu înclinaţii de stânga susţin că decizia este o strategie electorală, într-un an de alegeri, din partea conservatorilor de la Berlin, comentează Der Spiegel.

"Oricine poate avea, cu siguranţă, îngrijorări justificate privind înclinaţia Bulgariei şi României faţă de statul de drept sau determinarea autorităţilor din aceste ţări în lupta împotriva corupţiei. Şi poate fi de asemenea adevărat că aceste îngrijorări existau deja când cele două state au primit perspectiva aderării la Schengen (şi li s-a cerut să facă investiţii mari în infrastructura de securitate). Promisiunea goală a unei noi analize la sfârşitul anului este la fel de lipsită de onestitate ca a spune că Bulgaria şi România vor lua vreo măsură decisivă în lunile rămase care să le permită să elimine actualele îngrijorări", scrie Suddeutsche Zeitung.