luni, 4 martie 2013

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca vrea sa impiedice o aderare rapida a Romaniei si Bulgariei la Schengen. Daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto, a mai spus ministrul german intr-un interviu pentru Spiegel.  "Nici posibilitatea de aderare partiala cu frontierele aeriene si maritime nu mai este de actualitate", a declarat Friedrich pentru revista germana. "Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul".

Ministrul Friedrich a anuntat si masuri impotriva asa numitei imigratii a saraciei (un termen aparut in contextul ridicarii restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari in 2014, n.r.). "Cine vine in Germania pentru a incasa beneficii sociale si a abuza de dreptul la libera circulatie trebuie sa fie impiedicat de la a face asta". O posibilitate ar fi introducera unor interdictii pentru cei care au fost deja expulzati", a precizat Hans-Peter Friedrich in interviul citat.

Desi Romania si Bulgaria sunt membre ale UE din 2007, ambele state sunt subiectul unui mecanism de monitorizare pe Justitie, combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate. Comisia Europeana a constatat in continuare problemele la aceste capitole.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sa pornim sa "muncim" in "Europa unita" oameni buni - hai la"munca" in zona euro- programele sociale sunt excelente, cu mic cu mare, cu batrini si copii in special sa pornim sa migram in Europa . Nu va temeti , suntem Cetateni Europeni si avem drepturi ! vre-o citeva milioane dintre noi, sa migram la mai bine si sa ne exercitam drepturile acolo unde "MCV-ul este mai bun"...sa mergem toti pensionarii si batrinii, toti cei care nu avem serviciu, sa beneficiem de drepturile de cetateni europeni! Nu trebui permisiuni speciale pentru asta, doar cu traista-n batz, sa migram la Bruxelles !!!! macar o data romani sa fim uniti. Hai la drum cu totii sa ne mobilizam in primavara si sa pornim !!!!! Cind ajungeti , mergeti la primarii la sectiile de servicii sociale si inregistrati-va !!!! Intrati pe ajutorul social de care beneficiaza cetatenii europeni din tarile cu MCV-ul bun sau alea fara MCV, din zona Euro de preferinta. Mergeti la Bruxelles ! "Suntem Cetateni Europeni si AVEM DREPTURI.

Anonim spunea...

Scheletele din dulap

Problema este că, în sistem, „curăţenia“ în bilanţuri este departe de a se fi încheiat, iar scheletele rămase în dulapurile bancherilor pot furniza veşti proaste şi în viitor. „Provizionarea creditelor neperformante, principalele vinovate pentru pierderile din sistemul bancar, e departe a fi încheiată“, crede analistul financiar Matei Păun. „O parte au fost provizionate, o parte au fost mutate prin artificii contabile pe SPV-uri, iar altele au fost acoperite prin neevaluarea garanțiilor ipotecare mai vechi“, spune Păun, adăugând că băncile ar trebui să treacă la executarea tuturor creditelor neperformante, chiar dacă ar câştiga doar 10-20 de cenți la un euro acordat credit. Până acum, s-au ferit de executări silite masive, pentru a nu cauza chiar ei scăderea preţului imobilelor, care le poate afecta bilanţurile.

Radu Crăciun, director financiar şi de investiții al Eureko, crede că nici evaluarea garanţiilor ipotecare la valoarea de piață nu a fost încă actualizată: „Băncile au tot amânat momentul adevărului până acum, iar 2013 va fi, probabil, ultimul an de restructurare și curățare a bilanțurilor“. Reevaluarea tuturor garanţiilor la valori actuale, inclusiv pentru creditele plătite la timp de clienţi, ar crea probleme suplimentare bancherilor: multe împrumuturi s-au acordat în anii de vârf ai pieţei imobiliare, când preţul apartamentelor era şi de două ori mai mare decât acum. Un proiect al BNR ar putea impune reevaluarea garanţiilor acceptate la împrumuturi de două ori pe an.