duminică, 17 martie 2013

Germania isi reduce cheltuielile bugetare si transmite un mesaj de austeritate Europei. Germania a prezentat planuri de reducere a cheltuielilor si echilibrare a bugetului, ignorand apeluri ale zonei euro pentru stimularea economiei, inaintea unei reuniuni a liderilor UE unde se va discuta despre cresterea economica. Bugetul Germaniei pentru 2014, in care cheltuielile sunt reduse cu peste 5 miliarde de euro, la sub 300 de miliarde de euro, reprezinta "un mesaj puternic pentru Europa", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble , potrivit Financial Times citat de Mediafax.

Alber Holding iese la export cu apartamente romanesti. Alber Holding este singura companie romaneasca prezenta cu stand la Mipim. Cu interese in special in zona de vest a tarii, conglomeratul de afaceri Alber Holding cauta debuseuri si in exterior, iar primele tinte sunt Budapesta, unde holdingul dezvolta prin intermediul ARED cateva sute de apartamente si Viena, oras in care o alta firma din grup, Mara, are impusa de actionari pornirea constructiei a 100 de apartamente pana la sfarsitul anului 2014. Alber Holding a vandut pana in prezent circa 2.500 de locuinte cu o valoare de 41 de milioane de euro.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Insula mediteraneana devine a cincea tara, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care a solicitat ajutor financiar din partea zonei euro de la inceputul crizei datoriilor.

Masura solicitata de ministii de Finante din zona euro, care ar trebui sa aduca 6 miliarde de euro la bugetul de stat, este insa una fara precedent in pachetele anterioare de salvare si a starnit neliniste si nemultumire in randul cipriotilor.

Se estimeaza ca aproape jumatate din depozitele din bancile cipriote apartin cetatenilor rusi non-rezidenti.

Nicolae Cinteza, directorul directiei de Supraveghere din BNR, a declarat pentru Ziarul Financiar ca o asemenea masura este valabila doar pe teritoriul tarii respective si nu ar viza depozitele din Romania ale sucursalei Bank of Cyprus.

"Imi doresc sa nu fi fost ministrul care face acest lucru", a declarat ministrul de Finante cipriot, Michael Sarris, dupa discutiile de la Bruxelles, care au durat peste 10 ore, desfasurate in noaptea de vineri spre sambata.

"Mult mai multi bani ar fi fost pierduti intr-un faliment al sistemului bancar sau chiar al tarii", a adaugat ministrul, precizand ca spera ca taxa si planul de salvare ca marcheze un nou inceput pentru Cipru.

Fara un acord de bailout, Ciprul ar putea intra in faliment, afectand si mai mult increderea investitorilor in zona euro, in conditiile in care Banca Centrala Europeana a promis anul trecut sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a sustine moneda unica, precizeaza Reuters.

Ajutorul promis de zona euro este mai mic decat fusese prevazut initial. Suma este necesara in principal pentru recapitalizarea bancilor cipriote care au fost lovite puternic de o restructurare a datoriei suverane din Grecia.

Taxa pusa pe depozitele bancare - stabilita la 9,9% pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro si la 6,7% pentru depozitele sub acest nivel - va intra in vigoare marti, bancile fiind inchise luni.

Pentru a se proteja impotriva scurgerilor de capital, Cipru a luat masuri imediate pentru a impiedica transferurile electronice de bani peste weekend.

Sute de persoane au stat la coada sambata dimineata in fata bancilor din Larnaca pentru a-si retrage banii, fie de la bancomate, fie din banca. insa majoritatea filialelor bancare erau inchise intr-o zi care de obicei functioneaza cu program normal.

Anonim spunea...

Membrii zonei euro a ajuns sambata la un acord pentru acordarea unui ajutor financiar Ciprului in valoare de 10 miliarde de euro, insa a cerut in schimb ca statul sa retina pana la 10% din banii depusi in bancile cipriote, in pofida riscului de a provoca un exod al banilor din tara, informeaza Reuters.

•Principalele trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank si Cyprus Popular Bank) sunt prezente si pe piata din Romania, dar au o cota de piata redusa. Subsidiarele din Romania nu sunt vizate de masura luata in Cipru.