miercuri, 20 martie 2013

Cipru - sursa, ziarul bursa

* Băncile cipriote vor rămâne închise marţi şi miercuri Băncile vor rămâne închise până joi în Cipru, a anunţat astăzi o sursă din Banca Centrală, conform www.HotNews.ro.
"Băncile vor fi închise marţi şi miercuri", a declarat acest oficial, motivul invocat fiind evitarea unor cozi interminabile la ghişee.
---
* Gazprom dezminte că i-ar fi propus Ciprului un ajutor financiar
Grupul rus Gazprom nu i-a propus Ciprului un ajutor financiar în schimbul unor licenţe de prospecţiuni, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al societăţii, Serghei Kuprianov, relatează sursele de presă conform agenţiei RIA Novosti.
Anterior, canalul de televiziune cipriot Sigma TV a transmis că grupul rus a propus acordarea unui ajutor financiar băncilor cipriote în schimbul unor licenţe de prospecţiuni în zona economică exclusivă a ţării.

---
* Parlamentul cipriot amână votul privind taxa pe depozite
Parlamentul cipriot a amânat pentru mâine votul asupra taxei pe depozitele bancare, impusă de zona euro în schimbul unui pachet de ajutor financiar, informează sursele de presă.
Instituţiile de credit din Cipru ar putea rămâne închise mai multe zile pentru a se evitata o retragere masivă de lichidităţi.
---
* Surse: Bănci majore din Grecia, interesate să preia sucursalele locale ale băncilor cipriote
Două bănci private majore din Grecia şi grupul de stat "Hellenic Postbank" sunt interesate să preia sucursalele elene ale băncilor cipriote cu probleme, spun surse citate de presa străină.
Conform acestora, conducerea marilor bănci elene poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor ca să găsească o parte interesată care să absoarbă sucursalele şi portofoliile din Grecia ale "Bank of Cyprus", "Cyprus Popular Bank" şi "Hellenic Bank".
---
BCE: "Nu am insistat asupra taxei pe depozitele din Cipru"
* Surse: Autorităţile de la Nicosia au stabilit modelul taxei
Joerg Asmussen, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), declară: "Nu am insistat asupra structurii taxei. Guvernul cipriot poate decide schimbarea modelului taxei atâta vreme cât reuşeşte să obţină suma plănuită în baza acestei măsuri: 5,8 miliarde euro".
Conform unor surse citate de presa străină, modelul taxei a fost stabilit de preşedintele Ciprului şi de ministrul de finanţe de la Nicosia. Aceleaşi surse spun că BCE s-ar fi opus taxării depozitelor bancare din Cipru mai mici de 100.000 de euro.
---
* Autoritătile cipriote negociază cu creditorii internaţionali pentru a revizui taxa asupra depozitelor bancare din această ţară, conform surselor de presă internaţionale.
Votul deputaţilor ciprioţi privind planul de salvare european este prevăzut în aceaastă după-amiază, în timp ce sindicatele au făcut un apel la proteste în faţa Parlamentului.
---
* Vladimir Putin: Taxa este "injustă, neprofesionistă şi periculoasă"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crede că planul guvernului cipriot de a impune taxe pe toate depozitele bancare din ţară, ca parte a pachetului de salvare, este "injust, neprofesioist şi periculos", conform purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
---
* Taxa asupra depozitelor bancare prevazută în planul de salvare al Ciprului negociat cu Uniunea Europeană afacetează imaginea unui "Europe civilizate", scrie presa moscovită, citată de sursele de presă internaţionale.
---
* Moody's: Pachetul pentru Cipru ar putea afecta ratingurile băncilor europene
Agenţia de evaluare Moody's Investors Service consideră că turbulenţele din Cipru ar putea avea implicaţii negative asupra ratingurilor băncilor europene.
Conform Moody's, pachetul de sprijin pentru Cipru reduce riscul imediat al restructurării datoriei suverane a ţării, însă în acelaşi timp creşte riscul ieşirii banilor din depozitele constituite în sistemele bancar ale ţărilor de la periferia zonei euro.
---
* Costurile de asigurare a datoriei Ciprului împotriva riscului de neplată au crescut de aproape şapte ori, astăzi de dimineaţă, după ce zona euro a decis sâmbătă ca un ajutor financiar pentru guvernul de la Nicosia să fie condiţionat de taxarea depozitelor din băncile locale, conform Mediafax.
Contractele credit default swap (CDS), folosite pentru a asigura datoria pentru riscul de neplată, au urcat pentru Cipru de la 1,13 puncte procentuale vineri la 7,68 puncte luni dimineaţa, relatezează The Guardian.
Creşterea CDS înseamnă că asigurarea unei datorii de 10 milioane de euro costă acum 768.000 de euro, faţă de numi 113.000 vineri.

3 comentarii:

Anonim spunea...

O misiune a Comisiei Europene, FMI şi BCE se află în Cipru pentru discuţii privind controlul capitalului şi menţinerea băncilor închise până la sfârşitul acestei săptămâni, a afirmat o sursă oficială europeană, după ce Parlamentul cipriot a respins acordul convenit în weekend.

Anonim spunea...

În Germania unii critici i-au pus, retoric, la zid pe politicieni. Social-democraţii au sărit ca arşi când li s-a reproşat că au permis devalizarea economiilor muncitorilor şi ale inşilor din păturile sociale nu tocmai favorizate.

Unii conservatori au reliefat, la rândul lor, că totuşi nu e drept ca germanii să plătească la nesfârşit, în exclusivitate, pentru oalele sparte de alţii, în speţă pentru falimentarea Ciprului din pricina sistemului bancar şi fiscal al acestei ţări şi a clienţilor lui, oligarhii ruşi.

Fapt este că soluţia preconizată pentru ajutorarea Ciprului prin recursul la sumele de bani economisite de oameni e profund problematică şi pe bună dreptate controversată. Fiindcă impunerea propunerilor iniţiale ar însemna ca orice politician ajuns la ananghie din cauza unei proaste gestiuni să poată băga mâna în buzunarul oamenilor şi să umple visteria statului (şi poate şi propriul portofel) cu sume extrase din carnete de economii cu mai mult de 20.000 de euro pe ele.

Anonim spunea...

Informatii proaspete? 80 de oligarhi rusi si 20 de miliarde de euro au intrat prin bancile cipriote Alpha Bank, Cyprus Popular Bank, FBME Bank, Privatbank International och Komercbanka. Astfel au avut acces la afaceri europene cumparand si distrugand intreprinderi ( SAAB Automobile printre aletele). 20 si de milioane de euro bani scosi fara impozit dupa documente de la Hermitage Capital care astazi sunt la judecatorii din Cipru. Daca sunteti interesati cautati pe numele de William Browder si Sergei Magnitsky care au dus aceasta lupta de dezvaluire a uratelor afaceri ciprioto-ruse!