duminică, 24 martie 2013

Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca decizia suprataxarii depozitelor bancare din Cipru este o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ea putand insemna in cele din urma chiar sfarsitul zonei euro.
Persoanele care au depozite constituite in Cipru vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara: statul va retine in plus un comision de 6,75% pentru depozitele pana in 100.000 de euro si 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Guvernul cipriot se asteapta ca, in felul acesta, sa stranga foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare “rascumpararii” Ciprului.
Desi la conferinta de presa autoritatile cipriote au declarat ca este “o exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea masuri in alta parte.
“Este greu sa explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeana cand criza incepe sa muste cu adevarat”, a mai spus Christensen. “Daca poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricand confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred ca vom vedea lucruri tot mai rele pe masura ce panica va creste, din dorinta de a pastra euro in viata”, adauga el.
Seful Saxo Bank considera ca ne aflam in fata unei decizii care schimba fundamental regulile jocului. Acesta considera ca piata va reactiona clasic: e o veste buna, practic, pentru aur si pentru zonele ramase in afara euro – Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din zona euro, decizia aduce o subminare a increderii in piete, lucru care ii va afecta pe investitori pe termen lung.
“Acesta este socialism in stare pura – tot nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat cu adevarat”, a concluzionat Lars Christensen.

Popular Bank, a doua bancă din Cipru şi una dintre cele mai ameninţate cu falimentul în zilele următoare din cauza expunerii sale la datoria greacă, a anunţat joi limitarea extragerilor zilnice de la ATM-uri la 260 de euro, informează AFP şi Reuters.
Toate băncile din ţară sunt închise de pe 16 martie, în aşteptarea unui plan de salvare a insulei aflate în pragul falimentului, iar cozile de aşteptare au fost deosebit de lungi joi la distribuitorii Popular Bank /Laiki în greacă/, pe fondul unor zvonuri de închidere sau de fuziune.
În timp ce responsabilii politici ai ţării încă participau la o reuniune la palatul prezidenţial pentru a discuta despre un Plan B după ce deputaţii ciprioţi au respins un plan draconic de salvare european la care s-a ajuns sâmbătă, aproximativ 200 de persoane manifestau în faţa Parlamentului.

'Nu vă atingeţi de Laiki', 'Acum Laiki Bank, iar apoi ce?', scandau protestatarii, inclusiv multe femei, în timp ce un important dispozitiv de poliţie bloca toate căile de acces în clădire.

Mulţi manifestanţi şi-au exprimat furia faţă de Germania şi cancelarul ei Angela Merkel, făcând-o responsabilă pentru condiţiile impuse în schimbul planului de salvare pentru insulă şi băncile ei în pragul falimentului, notează AFP.
Prima banca a ţării, Bank of Cyprus, a cerut joi liderilor politici ai insulei să ajungă urgent la un acord cu Eurogrupul asupra unui plan de ajutor pentru a evita ruinarea insulei.
SURSA: Agerpres

7 comentarii:

Anonim spunea...

ROMANIA TREBUIE SA FIE SI SA RAMINA SUVERANA -- Noi Cetatenii Romaniei, Cerem iesirea din UE a Romaniei …NU mai vrem in UE…NU mai vrem facturi in euro…nu mai vrem sa fim delapidati de omv, mittal, e-on , enel, apa nova, gaz de suez, etc …NU MAI VREM IN U.E !!!! Sa se organizeze un referendum referitor la iesirea din UE a Romaniei sa votam asupra acestui subiect …NU MAI VREM IN U.E. !!!!! sigur NU vrem nici sa fim arondati CSI (fosta URSS) …dar se pare ca UE tocmai asta vrea sa ne arondeze Rusilor, din moment ce OMV, cea mai mare firma din Romania are actionariat CSI (Rusia) ca si alro, etc … Vrem sa fim SUVERANI !

Anonim spunea...


Ruinele miscatoare: Ascensiunea si caderea lui Boris Berezovski


2:17 ​VIDEO Ce nu s-a vazut la TV la Conventia PDL. Cum jucau carti delegatii in timp ce Vasile Blaga era ales, din nou, presedinte al partidului​


Acum o zi Crin Antonescu despre o posibila alianta a liberalilor cu PDL: Faptul ca azi o majoritate dintre delegatii la un congres numeros al PDL s-a despartit de Traian Basescu poate sa fie inceputul unui nou drum, care sa duca la niste discutii


Acum o zi Cipru: Sute de functionari bancari protesteaza la Nicosia si ameninta cu greva


Acum o zi Crin Antonescu: Nu Traian Basescu s-a despartit de PDL, ci PDL s-a despartit de Traian Basescu/ Valeriu Zgonea: Conventia PDL demonstreaza o data in plus ca vremea lui Traian Basescu a trecut demult

Anonim spunea...

Ca urmare a respingerii, într-o primă fază, de către Parlamentul cipriot a propunerilor privind taxarea depozitelor din băncile aflate pe teritoriul Republicii Cipru, continuă eforturile pentru găsirea unei soluţii care să permită încheierea acordului privind pachetul de salvare financiară.

O decizie în acest sens trebuie luată până marţi, 26 martie 2013. Între timp, băncile cipriote rămân închise. Pot fi efectuate retrageri în numerar numai de la bancomate, în limite reduse (260-400 euro).

Totodată, furnizorii de servicii (magazine, restaurante, benzinarii, etc.) nu acceptă plata prin intermediul cardurilor, nefiind posibilă verificarea soldului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Cipru, în această perioadă, să deţină numerar în euro, suficient pentru durata sejurului şi să ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii obiectelor de valoare pe care le deţin.

Anonim spunea...

Parlamentul cipriot a aprobat noi măsuri pentru controlul capitalului şi restructurarea băncilor, parte a eforturilor de a întruni condiţiile statelor din zona euro pentru un pachet de împrumuturi externe, potrivit Bloomberg.
După o zi de negocieri susţinute cu oficialii internaţionali aflaţi la Nicosia, Parlamentul a votat, vineri seara, nouă legi.
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, încearcă să pună capăt impasului în care Cipru s-a aflat săptămâna aceasta şi care începe să ameninţe chiar statutul de membru al zonei euro.
Banca Centrală Europeană a dat termen până luni Ciprului să ajungă la un acord cu UE şi FMI, în caz contrat urmând să oprească accesul băncilor locale la mecanismul de lichiditate de urgenţă al instituţiei.
Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro se vor întâlni, probabil, duminică pentru a discuta ultimele propuneri din partea Ciprului, notează Bloomberg, potrivit Mediafax.
Cipru a intrat puternic în atenţia internaţională după ce liderii europeni au cerut ţării, la sfârşitul săptămânii trecute, să taxeze depozitele din bănci. Statul cipriot trebuie să obţină din surse proprii fonduri de 5,8 miliarde de euro pentru a debloca împrumuturi de 10 miliarde de euro din partea zonei euro. Banii sunt necesari stabilizării finanţelor statului şi sprijinirii sectorului bancar.
Chiar şi după legile adoptate vineri seara, Cipru s-ar putea găsi în situaţia de a nu reuşi să strângă cele 5,8 miliarde de euro cerute de ţările uniunii monetare.
Restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) ar reduce necesarul de fonduri la 3,5 miliarde de euro, a declarat Averof Neofytou, vicepreşedinte al Disy, cel mai mare partid aflat la guvernare.
Deponenţii Cyprus Popular Bank cu peste 100.000 de euro în cont vor înregistra pierderi, a spus acesta.
"Vor fi nevoiţi să aştepte mulţi ani înainte de a vedea cât vor putea recupera - 30%, 40%, 50%, 60%, vom vedea. Pe de altă parte, decizia de susţine această lege protejează complet 361.000 din cei 371.000 de deponenţi", a spus Neofytou în timpul dezbaterii din Parlament.
Oficialul cipriot nu a precizat ce se va întâmpla cu depozitele mari din celelalte bănci. Parlamentul s-ar putea întruni din nou sâmbătă, pentru a discuta impounerea unei taxe pe depozitele bancare, a spus el.
Un plan propus de liderii europeni prevede restructurarea Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus, prin separarea activelor bune de cele neperformante. Depozitele garantate, de sub 100.000 de euro, vor fi transferate în banca "bună" şi nu vor înregistra pierderi, iar cele negarantate în banca neperformantă, unde vor rămâne blocate până la vânzarea activelor, au afirmat mai multe surse apropiate situaţiei.
Cipru a devenit în iunie a cincea ţară din zona euro care a cerut ajutor financiar. Unul dintre principalele motive a fost impactul puternic al pierderilor înregistrate de băncile cipriote din participarea la programul de ştergere a datoriilor statului elen.
Cyprus Popular operează în Cipru, Grecia, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, România, Serbia, Malta şi China, prin 439 de sucursale. Banca a raportat o pierdere de 1,56 miliarde de euro pentru primele nouă luni ale anului trecut.

Anonim spunea...

Más de lo mísmo. La Sra Markel sigue en su empeño de que lo principal de la zona euro es; hacer caja, ya sea dinero robado o de otra procedencia. Dice el dicho; que el hombre es el animal que tropieza dos veces en la misma piedra, pero joder es que esta mujer, está tropezando desde que se puso al frente de la UE.-

Anonim spunea...

Nueva etapa en el camino de la desintegración de la UE tal y cómo la venimos conociendo, es evidente que economías y sociedades tan diferentes no pueden convivir pretendiendo ser socios de igual a igual, quizás llegado el momento pudiese ser una solución la Unión Europea de Países Mediterráneos. Esa UEPM de países con economías superdevaluadas debido a su salida del Euro, con un poco de desarrollo podría ser muy competitiva... En fin, hablar por hablar, lo que está claro es que un Euro que sirve más cómo grillete que cómo flotador, no va a ningún lado.

Anonim spunea...


Ciprul trebuie să găsească până luni 7 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru a debloca ajutorul internaţional de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) şi a obţine continuarea furnizării de către BCE a lichidităţilor de urgenţă pentru băncile sale.

Potrivit mai multor surse apropiate negociatorilor de la Bruxelles, troica doreşte restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare din insulă, şi a Popular Bank, care 'trebuie să dispară' pentru a lăsa locul unei bănci noi create cu activele lor sănătoase.