Principalul dezechilibru din urmatorii 10 – 20 de ani va fi reprezentat de raportul dintre numarul pensionarilor si forta de munca contribuabila, a declarant miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
“Fara o solutie de durata, cresterea numarului de contribuabili in general si de contribuabili la bugetele sociale, celalalt obiectiv, cresterea economica echilibrata, nici nu se poate atinge. Suntem in situatia in care aproape tot deficitul bugetului consolidat in Romania provine din contul de pensii si acest lucru este extrem de important. Fata de trecut, cuvantul sustenabil este esential daca intelegem prin el nu foc de paie, nu cicluri scurte, ci o crestere economica pe o perioada cat mai indelungata”, a spus Isarescu.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, numarul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2013, de 5,2 milioane persoane, in scadere cu 92.550 persoane fata de perioada corespunzatoare a anului 2012 si cu 28.960 persoane fata de sfarsitul lunii decembrie 2012.
Avand in vedere efectivul salariatilor, de 4.360.500 persoane la sfarsitul lunii martie 2013, comunicat de Institutul National de Statistica, s-au inregistrat 1,21 pensionari la un salariat, fata de 1,23 pensionari la un salariat, la finele anului trecut.
2 comentarii:
Semnele de întrebare care au umbrit încă de la început procedura de privatizare a CFR Marfă au însoţit acest proces până la final, vânzarea a peste jumătate din acţiunile operatorului feroviar de marfă fiind făcută de un secretar de stat.
Deşi prezentă la eveniment, Ramona Mănescu, proaspătul ministru al transporturilor, nu şi-a asumat privatizarea CFR Marfă, contractul de vânzare-cumpărare fiind semnat de secretarul de stat Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare, şi de Sorin Chinde, directorul general al Grup Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, care a asistat, de asemenea, la ceremonia de semnare.
Evenimentul mult aşteptat şi mediatizat s-a desfăşurat fără prezenţa presei.
Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul, la Adevarul Live, pentru faptul ca a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol. Basescu a mai spus ca că „fondul de un miliard de dolari nu există, aşa cum este scris in memorandum”. In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.
Trimiteți un comentariu