luni, 30 septembrie 2013

Premierul Italiei, Enrico Letta, a anunţat că va demisiona în cazul în care nu primeşte întreg sprijinul Parlamentului de la Roma cu ocazia unui vot de încredere care ar putea avea loc săptămâna viitoare, transmite BBC.
Avertismentul lui Letta vine după problemele apărute în cadrul coaliţiei cu partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi care au dus la respingerea unui unui pachet de măsuri bugetare vitale, cerute de organismele internaţionale, şi au adus guvernul de la Roma în pragul colapsului.
Potrivit Reuters, Letta a revenit în Italia, după o vizită la New York, unde a găsit o coaliţie cu o unitate îndoielnică după ce parlamentarii Poporului Libertăţii (PDL), partidul lui Silvio Berlusconi, au ameninţat cu demisia în bloc în semn de protest faţă de viitorul vot al unei comisii a Senatului asupra mandatului de senator de către Berlusconi, în pericol ca urmare a condamnării la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.
"O acţiune guvernamentală eficientă este, în mod evident, incompatibilă cu demisia în masă a unui grup parlamentar care ar trebui să sprijine guvernul", a arătat Letta într-un comunicat de presă difuzat ieri noapte, după o reuniune a miniştrilor.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Duminica are loc un nou protest in Bucuresti impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana. Protestatarii au plecat din cartierul Titan spre Piata Universitatii in jur de ora 18.00, pe o ploaie rece care a diminuat simtitor numarul celor iesiti sa ceara oprirea exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Manifestantii au cerut in permanenta oprirea proiectului de la Rosia Montana, fara a cere demisia premierului sau a ministrilor implicati in dosar.
----------------------------
Ora 21:20: Mai putin de 1.000 de protestatari mai sunt la aceasta ora in Piata Universitatii.
Ora 21:10: Circulatia care fusese blocata pe un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu s-a deblocat. In Piata Universitatii au mai ramas circa 1.500 de manifestanti.
Ora 21:03: Protestatarii s-au strans in rondul de la Universitate si pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Lumea a inceput sa plece, au mai ramas sub 3.000 de oameni si numarul lor continua sa scada. Se scandeaza "Demisia!" si "Uniti salvam Rosia Montana!".
Ora 20:35: Primii protestatari au ajuns in Piata Universitatii. Coloana se intinde pe un sens de circulatie aproape de la Piata Unirii pana la Piata Universitatii. Potrivit estimarilor reporterului Hotnews.ro, sunt intre 4.000 si 5.000 de persoane. Cifra exacta este greu de precizat in conditiile in care autoritatile nu dau nicio informatie clara.
Ora 20:26: In fata coloanei de protestatari se afla circa 8-10 persoane care striga "Jos Basescu, lupta Voiculescu". In fata lor filmeaza carul Antenei 3.
Ora 20:19: Peste 3.000 de persoane la marsul de protest. Manifestantii au ajuns in Piata Unirii.
HotNews.ro transmite LIVE TEXT protestele de duminica

Anonim spunea...

Este important de menționat, în context, că politica dusă de Draghi de a permite cumpărarea nelimitată de acțiuni suverane a funcționat până acum doar în condițiile în care semnalul dat de guvernatorul BCE a fost suficient pentru a calma piețele, nefiind necesar ca instituția de la Frankfurt să angajeze vreo achiziție efectivă de obligațiuni. În condițiile în care datele problemei s-ar schimba, este probabil ca aceasta să genereze o reacție fermă de opoziție din partea Berlinului, care privește cu circumspecție orice tentativă de mutualizare a datoriilor suverane.

Anonim spunea...

Italia respiră spectacol și dramă, iar teatrul politic din peninsulă nu face excepție. În ultimele două decenii, politica italiană a fost o succesiune de crize politice, generând un mediu volatil care a inhibat reformele structurale de care țara avea nevoie pentru a-și regăsi competitivitatea. Silvio Berlusconi, liderul care, în ciuda numeroaselor controverse legate de numele său, a constituit principalul factor de continuitate în tot acest timp, a generat recent un nou episod din foiletonul dramelor politice care au punctat istoria recentă a Italiei. Retragerea sprijinului acordat guvernului condus de Enrico Letta este un gest intempestiv – deși nu surprinzător –, care vine într-un moment nefericit pentru țară și riscă să genereze efecte serioase asupra stabilității economice a Italiei, ca și asupra credibilității principalului său partid de centru-dreapta.

Anonim spunea...

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, ieri, pentru a dispersa aproximativ 200 de manifestanţi reuniţi în apropierea aeroportului internaţional Atatürk din Istanbul pentru a susţine o grevă a salariaţilor companiei Turkish Airlines (THY), a anunţat agenţia de presă Dogan.
Manifestanţii s-au confruntat cu forţele de ordine, care i-au împiedicat să mărşăluiască spre sediul THY, precizează agenţia.
Aceştia susţin salariaţii primei companii aeriene turceşti, aflaţi în grevă din 15 mai pentru a denunţa decizia conducerii de a nu reintegra 305 angajaţi după o mişcare de grevă anul trecut.
Greva din acest an nu a avut efect asupra zborurilor acestei companii, aflată în plină expansiune.

Anonim spunea...

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, astăzi, să reducă dobânda de politică monetară la nivelul de 4,25% pe an de la 4,5%, începând cu data de 1 octombrie.
Tot în şedinţa de astăzi, BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Anonim spunea...

Potrivit datelor BNR, la sfârştul lunii august restanţele au urcat la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), iar ponderea acestora a ajuns la 14,9%, cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Faţă de sfârşitul anului trecut, nivelul restanţelor a urcat cu 4,31 miliarde lei, iar totalul ceditelor a scăzut cu 4,66 miliarde lei, ceea ce a făcut ca ponderea restanţelor să avanseze destul de rapid, de la 12,6% la 14,9%. Stocul restanţelor şi al creditelor neperformante e inflamat cel mai mult de segmentul companiilor, tot mai afectat de întârzierea reluării unei creşteri economice susţinute şi de înmulţirea numărului de insolvenţe. Practic, restanţele companiilor sunt de peste două ori mai mari decât ale populaţiei. În timp ce restanţele populaţiei sunt de până în 11 miliarde lei, ale companiilor sunt de peste 22 miliarde lei.