duminică, 15 septembrie 2013

Parlamentarii europeni au acordat ieri noi puteri Băncii Centrale Europene (BCE), aceasta urmând să se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de bănci din zona euro, primul pas în constituirea uniunii bancare. Astfel, cu majoritate de voturi, eurodeputaţii au aprobat ieri crearea unui mecanism unic de supervizare bancară. Această etapă a durat mai mult timp decât se preconiza, iar votul, programat iniţial pentru ziua de marţi, a fost amânat cu două zile în condiţiile în care Parlamentul a cerut dreptul de a urmări activităţile viitorului supervizor bancar. Pentru a obţine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri între preşedinţii Parlamentului European şi Băncii Central Europene, Martin Schulz şi Mario Draghi.
Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui să prezinte Parlamentului cele mai importante informaţii din procesul verbal al autorităţii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autorităţii va trebui aprobată de eurodeputaţi.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit în Uniunea Europeană". La rândul său, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat că acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind că înfiinţarea uniunii bancare va permite restabilirea încrederii în moneda unică.
Banca Central Europeană ar urma să devină singurul organism de supervizare bancară începând din a doua jumătate a lui 2014. Următorul pas în crearea uniunii bancare este înfiinţarea unei autorităţi care să se ocupe de băncile cu probleme şi un sistem de garantare a depozitelor bancare. Michel Barnier a recunoscut, potrivit Agerpres, că există divergenţe între statele membre dar a pledat pentru ca negocierile să se finalizeze înainte de sfârşitul anului şi cel mai târziu în luna martie a anului următor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Încă mai sunt multe de făcut ca băncile globale să poată fi lichidate fără să dăuneze economiei, spune preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan.
Oficialul SNB a declarat ieri, citat de ziarul Finanz und Wirtschaft: "Problema < prea mare ca să eşueze > nu este pe deplin rezolvată. În cazul în care lichidarea unei bănci nu este posibilă, atunci fondurile tampon vor trebui să fie majorate în mod corespunzător". Jordan a adăugat că există mai multe posibilităţi în acest sens, inclusiv utilizarea obligaţiunilor convertibile în contingente.
În raportul de stabilitate publicat în luna iunie, SNB a îndemnat cele două bănci majore din Elveţia, UBS şi "Credit Suisse", să-şi majoreze capitalul.
"Ceea ce contează acum este ca băncile să implementeze aceste cerinţe în mod consistent şi rapid", a subliniat Jordan.