vineri, 27 septembrie 2013

Camera Deputaţilor a redus la 9 numărul membrilor ASF

Camera Deputaţilor a adoptat cu 257 voturi "pentru", 68 "împotrivă" şi 7 abţineri, modificarea ordonanţei de urgenţă privind Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), stabilind reducerea de la 11 la 9 a numărului de membri ai consiliului care conduce instituţia, se arată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
ASF urmează, astfel, să fie condusă de un consiliu format din 9 membri: un preşedinte, un prim-vicepreşedinte, trei vicepreşedinţi care sunt membri executivi şi patru membri care sunt neexecutivi.
Senatul a fost for decizional, Camera Deputaţilor fiind prima sesizată asupra acestui proiect.
Deputaţii din Comisiile de buget finanţe şi pentru politica economică vor discuta, astăzi, reducerea numărului de membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de la 11 la 9, conform condiţiilor agreate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Discuţiile despre ASF s-au amânat pentru mâine, la ora 10 (n.r. astăzi)", ne-a spus Andreea Paul, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, adăugând: "Foarte probabil, se va discuta şi reducerea numărului de membri".
Ieri, deputaţii din Comisia pentru buget şi cei din Comisia pentru politica economică aveau pe ordinea de zi Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 78/2013 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ordonanţa se referă la cooperarea cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (AEAPO).
ASF s-a înfiinţat la finalul lunii aprilie, prin comasarea CNVM, CSSPPA şi CSA. În iunie, Autoritatea a rămas cu numai 11 din cei 17 membri iniţiali, după ce FMI a cerut guvernului modificarea legislaţiei Autorităţii şi selectarea conducătorilor pe criterii profesionale, precum şi definirea mai bună a conflictului de interese.  Şase din cei doisprezece membri neexecutivi ai ASF au părăsit instituţia, în timp ce echipa de executivi a fost păstrată.
 

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Cred că Victor Ponta se bucură că scapă de Dan Voiculescu, la cât de cinic l-am văzut că este în ultima vreme. Antonescu îşi găsise un partener mai loial decât Ponta în persoana lui Dan Voiculescu, în ultima perioadă. Asta s-ar putea să-l coste", a declarat Guşă.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Pedeapsa maximă pentru spălare de bani este de 12 ani, dar instanţa a evaluat că Voiculescu trebuie condamnat doar la cinci ani.

În plus, i s-a aplicat şi o pedeapsă complementară de trei ani, care, daca rămâne definitivă, se traduce prin aceea că trei ani după executarea pedepsei cu închisoarea Voiculescu nu are voie să fie ales sau numit în funcţii publice.