Parisul şi Washingtonul "nu au nevoie" de angajarea militară a tuturor ţărilor europene pentru a interveni în Siria, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, care şi-a exprimat satisfacţia pentru "sprijinul politic" al Celor 28, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Nu avem nevoie din punct de vedere material, militar, ca toate aceste ţări să se angajeze. Majoritatea nu au mijloacele necesare pentru acest lucru. Este vorba de un sprijin politic", a declarat Laurent Fabius pentru canalul de televiziune France 3.
Miniştrii de externe din ţările UE, reuniţi la Vilnius, au pledat sâmbătă pentru un "răspuns clar şi puternic" la atacul cu arme chimice de la 21 august din Siria.
"Cei 28 nu au spus '+vrem o intervenţie militară cu voi+, ci au spus +în fond împărtăşim analiza voastră+, după ce (secretarul de stat american) John Kerry şi eu însumi am explicat faptele", a adăugat şeful diplomaţiei franceze.
John Kerry, aflat la Paris, a subliniat sâmbătă, într-o conferinţă de presă cu omologul său francez, că "un anumit număr de ţări sunt pregătite pentru o acţiune militară în Siria".
În Siria "a fost un atac chimic", iar "regimul este răspunzător", a subliniat Laurent Fabius. Franţa este vizată pentru că "sunt mulţi francezi în această regiune şi pentru că, dacă lăsăm să se dezvolte terorismul şi utilizarea armelor chimice, suntem cu toţii ameninţaţi", a adăugat ministrul. Iar "dacă se doreşte o soluţie politică, este nevoie de o sancţiune, o descurajare la adresa (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad", a mai spus ministrul francez de externe.
Un comentariu:
Senatorii americani au acceptat să ia în considerare propunerea formulată, luni, de Rusia, prin care se va stabili o dată limită pentru punerea sub control internațional a arsenalului chimic din Siria. Această decizie a legislativului american înseamnă o amânare a începerii unui război în Siria.
Surse senatoriale au declarat pentru media internațională că vor lua în considerare propunerea rușilor. "Autorizarea recurgerii la forţă ar fi condiţionată şi ar fi declanşată doar în caz de eşec al planului rus", a indicat o sursă. "Ar exista o dată limită specifică pentru votarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU şi o dată limită separată pentru ca inspectorii să verifice dacă sirienii şi-au transferat cu adevărat armele chimice", a precizat aceeaşi sursă, preluată de Agerpres.
Trimiteți un comentariu