luni, 1 aprilie 2013

Stau si mă întreb care este motivul pentru care o soluție pur capitalista – falimentul, este răstălmăcit in așa natura, atât de omul simplu cat si de „analiști” si chiar „ziariști”. Dar pentru ca nu găsesc răspunsul si pentru ca vreau ca aceste pericole publice sa fie discreditate voi încerca sa explic pe înțelesul tuturor ultima soluție propusa a fi adoptata pentru a nu scoate Ciprul din EU.
In urma cu aproximativ doua săptămâni Parlamentul Ciprului a respins, zic eu dând dovada de mare răspundere si profesionalism, o propunere care susținea ca finanțarea băncilor locale si a tarii in faliment datorita investițiilor masive in bonduri Grecești, sa fie făcuta prin taxarea unor venituri ale cetățenilor (deja taxate) concretizate in depozite bancare. Aceasta soluție aducea a expropriere si naționalizare, o soluție cu iz socialist.
Noua propunere de acum doua zile, din cate am citit nu e sigur ca va fi aplicata chiar daca toate părțile au agreat-o, este sa se admită falimentul acelor bănci care nu pot fi salvate. Se menționează prin presa numele Băncii Populare Cipriote ( cunoscuta si sub numele de Laiki). Falimentul unei afaceri, chiar si a unei băncii, este un proces in care creditorii acoperă pierderile din sumele pe care entitatea falimentara le datorează acestora. In cazul nostru deponenții sunt si ei creditori si este normal ca ei sa fie incluși in masa credală care va împărții doar cea ce mai este disponibil. Specialiști au estimat ca in aceasta soluție deponenții vor recupera numai 70% – 60% din depozite. Excepție fac depunerile pana la o suta de mii de euro care vor fi recuperate 1
00 %, conform legii EU. Aceasta situație a existat si in Romania la falimentul unor bănci (Dacia Felix, BTR,etc.) si nu ar trebuii sa fie ceva nou pentru romani. De asemenea sunt situații in care populația cumpăra acțiuni, terenuri si alte bunuri (investesc economiile) care își pot pierde din valoare ca urmare a factorilor conjuncturali ce acționează pe piața. Toata lumea știe, sau ar trebui să știe, ca economia de piața nu este o soluție care sa asigure echitate si bunăstare la nivelul individului ci mai degrabă la cel al categoriilor sociale.

18 comentarii:

Anonim spunea...

Studiu incredibil: Bundesbank spune ca nemtii sunt mai saraci decat spaniolii si italienii. Un studiu al Bundesbank care afirma ca patrimoniul gospodariilor germane este mai mic decat cel al spaniolilor sau al italienilor a fost foarte criticat in Germania, din cauza unei metodologii ce este considerata putin fiabila. Influentul site de Internet Spiegel Online estima vineri ca foarte reputata banca germana abia merita o nota "de trecere" pentru aceasta lucrare recent publicata, enumerand o serie de probleme metodologice: valoarea patrimoniului incompleta, date de referinta diferite... Potrivit Bundesbank, gospodariile germane au in medie un patrimoniu de 195.200 de euro, fata de 229.300 de euro pentru gospodariile franceze si 285.800 de euro pentru gospodariile spaniole. Patrimoniul mediu - nivel deasupra caruia se situeaza jumatate dintre gospodarii - ar fi de numai 51.400 de euro in Germania, respectiv de doua-trei ori mai putin decat in Franta /113.500 de euro/, in Spania /178.300 de euro/ sau in Italia /163.900 de euro/. Studiul a pus in evidenta o repartizare mult mai inegala in Germania decat la marii sai vecini europeni, scrie Capital.ro

Anonim spunea...

Vosganian: "Bancile nu vor sa mai finanteze Oltchim". Comisia Europeana nu a dat autoritatilor sperante ca va aviza ajutorul de stat * Ministerul Economiei incearca sa aplice un alt sistem de finantare Problema Oltchim este pe punctul de a exploda in fata autoritatilor, care nu au inregistrat rezultate cu planul de repornire al combinatului - obtinerea unui imprumut de minim 10 milioane de euro de la bancile creditoare si obtinerea avizului Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare de circa 20 milioane euro. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA: "Bancile creditoa-re nu mai vor sa vina cu noi finantari pentru Oltchim. BCR si-a depasit expunerea pe Oltchim, iar daca CEC-ul acorda aceas-ta finantare se interpreteaza ca ajutor de stat. Traderii vor sa lucreze in continuare cu Oltchim, dar nu vor sa faca plati in avans. Trebuie sa gasim o alta solutie de finantare pentru Oltchim. Este vorba de factoring", scrie Bursa.

Anonim spunea...

Situatia din Cipru ar putea grabi procesul de restructurare a sistemului bancar local. Efectele crizei cipriote vor fi resimtite pentru mult timp de acum inainte. Decizia, fara precedent, a UE de a taxa proprietatea privata pentru a salva unele banci, loveste in intreg sistemul bancar, inclusiv cel de la noi. Care ar putea sa se restructureze mai repede din cauza situatiei din Cipru, dupa cum reiese din analiza realizata de Claudiu Cazacu, analist-sef la XTB Romania. Drept urmare, plasamentele percepute ca avand un grad mai mare de risc, desi remunerate cu dobanzi mai ridicate - cum este si cazul titlurilor de stat in lei - au avut de pierdut in atmosfera de incertitudine generata de propunerea de taxare a depozitelor din bancile cipriote. In plus, cursul de schimb a preluat sarcina tensiunilor din insula, si, ca o consecinta, leul s-a depreciat cu 0,92% fata de euro intre 18 si 22 martie, scrie Business Cover.

Anonim spunea...

La propunerea Guvernului, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență privind reorganizarea Executivului astfel încât toate companiile energetice trec din coordonarea liberalului în subordinea pesedistului Niță.

Sursa: NICU DÎRDÎIACAtribuţiile ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), erau destul de neclare la momentul apariţiei guvernului Ponta II. El avea doar sarcina de a „coordona” activităţile din acest domeniu dar, de jure, companiile energetice erau controlate de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Parlamentul a modificat însă Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 privind organizarea guvernului, astfel că toate companiile energetice din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) „se reorganizează ca direcţie în subordinea directă a ministrului delegat pentru energie”.

Plafarul rămâne liberal Dacă modificările aduse de Parlament la Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 vor fi promulgate de către Traian Băsescu, la OPSPI, subordonat liberalului Vosganian, mai rămân doar câteva companii, printre care Plafar, Romarm sau Carfil. Tot la el se află societăţi aflate într-o situaţie dificilă precum Oltchim sau Avioane Craiova.



Citiţi mai mult: PSD l-a lăsat pe Vosganian cu coada şoricelului - Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/psd-l-a-lasat-pe-vosganian-cu-coada-soricelului-1030643.html#ixzz2P9yCBnOd
EVZ.ro

Anonim spunea...

CRIZA DEPOZITELOR: Prima undă de şoc s-a transmis deja din Cipru în România


„A lua aleator din banii din conturile oamenilor dintr-o țară aparținând UE, neavând altă motivație decât cea de salvare colectivă creează, repet, un precedent foarte periculos la nivelul tuturor băncilor din UE. De fapt, din ceea ce văd, pentru că urmărim îndeaproape fenomenul, tot mai mulți dintre deținătorii unor sume importante de bani încep să își mute conturile din mari bănci din țări ale UE către bănci din Elveția, țară care nu face parte din Uniune“, a declarat, pentru Capital, Ion Ion Țiriac, şeful grupului de firme al familiei Ţiriac.

Un nou Corralito, în mijlocul UE

Neverosimil pentru un stat UE, amintind de celebrul corrallito din Argentina, în Cipru a început controlul capitalului. Joia trecută, când băncile s-au deschis timp de şase ore, după multe zile în care nu au lucrat, ciprioţii nu au putut face retrageri masive din cauza măsurilor dure de control al capitalului impuse de stat. Deponenţii nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 euro în numerar la un drum în străinătate, tranzacţiile cu cardul de debit sau de credit în afara ţării au fost limitate la 5.000 euro de persoană pe lună, pentru plata importurilor s-a stabilit o procedută de avizare, iar posibilitatea de a încasa cecuri în numerar a fost suspendată.

Precedentul din Cipru este periculos mai ales pentru că a arătat cât de lipsite de lichiditate sunt în realitate depozitele bancare, subminând şi mai mult încrederea, oricum fragilă, a europenilor, în bănci.

Anonim spunea...

Risc pentru întreaga Europă

Asigurările tardive că „Ciprul e un caz special, care probabil nu se va mai repeta“, nu prea mai conving pe nimeni, fiind prea recentă amintirea unor asigurări similare că „Grecia e un caz special, puţin probabil să se repete în alt stat UE“. Potrivit Institutului pentru Finanţe Internaţionale, soluţia aplicată în Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări din zona euro. De altfel, chiar preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemică puternică săptămâna trecută, anunţând că alte ţări fragile din zona euro ar putea avea parte de aceeaşi soartă, deponenţii putând fi puşi să contribuie, alături de alţi creditori, la pachetele de salvare, cu propriile lor economii. Ulterior, Dijsselbloem a revenit şi şi-a nuanţat declaraţia, dar gafa produsese deja efecte pe pieţele hiperiritate, readucând bursele pe roşu după ce cu o zi înainte investitorii îşi închipuiseră că găsirea unei soluţii pentru Cipru le dă motive de entuziasm.
Oficialii europeni au făcut, de altfel, exces de gafe în ultima perioadă.

Anonim spunea...

Unul dintre liderii Bisericii Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, recomandă retragerea Ciprului din Uniunea Europeana pentru că aceasta se va destramă oricum în viitor.

Acesta a cerut demisia ministrului de Finanțe și a guvernatorului Băncii Centrale din Cipru, pe care îi consideră responsabili de criza bancară.

Arhiepiscopul le reproșează celor doi că nu au făcut nimic să împiedice restructurarea sectorului bancar, așa cum au cerut FMI, BCE și CE.



Citiţi mai mult: Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru: Trebuie să ne retragem din UE - Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/liderul-bisericii-ortodoxe-din-cipru-trebuie-sa-ne-retragem-din-ue-1030694.html#ixzz2PBp4E0Ac
EVZ.ro

Anonim spunea...

"Economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei sunt în prezent în pericol. Iar dacă economia Italiei va fi distrusă precum economia noastră, UE nu va rezista. Persoanele care conduc Uniunea Europeana, și în special cei care iau decizii în Troika, nu înțeleg multe lucruri, iar aceasta conduce la colapsul UE. De aceea eu consider că Ciprul ar trebui să se retraga din această uniune înainte de producerea colapsului", a spus arhiepiscopul, potrivit AFP.

Biserica Ortodoxă din Cipru, cel mai important deținător de proprietăți din Insulă, a sesizat justiția pentru a încerca să împiedice confiscarea averii sale de la Bank of Cyprus, principala bancă vizată de restructurare în cadrul acordului convenit cu creditorii internationali.

Pierderile bisericii în urma restructurării băncilor ar fi de 100 de milioane de euro.

Citiţi mai mult: Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru: Trebuie să ne retragem din UE - Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/liderul-bisericii-ortodoxe-din-cipru-trebuie-sa-ne-retragem-din-ue-1030694.html#ixzz2PBpHlWiC
EVZ.ro

Anonim spunea...

1) ponderea depozitelor la vedere este f. mica in totalul depozitelor bancare deoarece pt. acestea nu se dau dobanzi ori dobanzile sunt insignifiante iar ele au deja un cost -taxele si comisioanele de administrare a contului;
2) bancile, in mod normal. creeaza bani din depozitele la termen si, eventual din conturile de economii; ele ar putea bani virtuali bazati pe un card de salarii, de debit.numai daca acesta are sold creditor; de obicei soldurile creditoare a acestor carduri sunt f. mici( dobanda lor e spre o) ori au sold debitor; daca bancile ar da credite bazate pe astfel de carduri(suma salariuluice s-ar depune) sigur este o decizie care nu se justifica si ar trebui sa fie interzisa;

Anonim spunea...

La inceputul lunii marti, in sectorul public erau ocupate 1.189.861 posturi in sectorul bugetar, potrivit unor date obtinute de HotNews.ro. O analiza a evolutiei acestui indicator arata ca in perioada mai 2012-august 2012, tendinta a fost de reducere a lui, in vreme ce din august, numarul posturilor ocupate in sectorul bugetar a re-inceput sa creasca, ajungand in martie la nivelul din iulie 2012. Daca numarul bugetarilor s-ar reduce in medie cu 15%, ar insemna ca circa 180.000 de posturi sa se elibereze.
Vezi in text unde a crescut numarul bugetarilor, de unde ar putea avea loc cele mai multe concedieri si cum sta Romania comparativ cu alte tari la acest capitol.

Anonim spunea...

Bank of Cyprus suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, a anunţat, astăzi, banca, potrivit surselor de presă.
Banca precizează că Clienţii pot retrage bani de la bancomate.

Anonim spunea...

EFECTUL CIPRU: Bank of Cyprus închide sucursalele din România
(P) La ING Economii te bucuri de dobanda 6% p.a. pe primele 4 luni.
Bank of Cypus, sucursala băncii cipriote cu acelaşi nume, grav afectată de criza din insulă, se vor închide temporar, a anunţat astăzi banca.

Banca a anunţat că închide operaţiuniule din România pentru o săptămână.

În această perioadă ATM-urile băncii vor rămâne însă funcţionale. Banca are 12 sucursale în România.

Ciprul a impus un impozit de 40% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din Banca Naţională, a anunţat că sucursalele româneşti ale băncilor cipriote sunt sigure şi nu sunt afectate de prevederile de pe piaţa cipriotă.

O altă bancă cipriotă prezentă în România este Laiki, reprezentată aici prin Marfin Bank.



Anonim spunea...

Risc pentru întreaga Europă

Asigurările tardive că „Ciprul e un caz special, care probabil nu se va mai repeta“, nu prea mai conving pe nimeni, fiind prea recentă amintirea unor asigurări similare că „Grecia e un caz special, puţin probabil să se repete în alt stat UE“. Potrivit Institutului pentru Finanţe Internaţionale, soluţia aplicată în Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări din zona euro. De altfel, chiar preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemică puternică săptămâna trecută, anunţând că alte ţări fragile din zona euro ar putea avea parte de aceeaşi soartă, deponenţii putând fi puşi să contribuie, alături de alţi creditori, la pachetele de salvare, cu propriile lor economii. Ulterior, Dijsselbloem a revenit şi şi-a nuanţat declaraţia, dar gafa produsese deja efecte pe pieţele hiperiritate, readucând bursele pe roşu după ce cu o zi înainte investitorii îşi închipuiseră că găsirea unei soluţii pentru Cipru le dă motive de entuziasm.
Oficialii europeni au făcut, de altfel, exces de gafe în ultima perioadă.

Anonim spunea...

A lua aleator din banii din conturile oamenilor dintr-o țară aparținând UE, neavând altă motivație decât cea de salvare colectivă creează, repet, un precedent foarte periculos la nivelul tuturor băncilor din UE. De fapt, din ceea ce văd, pentru că urmărim îndeaproape fenomenul, tot mai mulți dintre deținătorii unor sume importante de bani încep să își mute conturile din mari bănci din țări ale UE către bănci din Elveția, țară care nu face parte din Uniune“, a declarat, pentru Capital, Ion Ion Țiriac, şeful grupului de firme al familiei Ţiriac.

Anonim spunea...

Reformarea sectorului public din Grecia este "o sarcină titanică" şi de durată, consideră ministrul Reformei Administrative, Antonis Manitakis, conform publicaţiei străine Kathimerini.

Anonim spunea...

"Masura este luata azi dimineata, dar este o masura negociata, inca de saptamana trecuta. N-am fost luati prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptata de BNR (...) Au intervenit bunele relatii si capacitatea de negociere si s-a ajuns la aceasta decizie de suspendare a activitatii in vederea identificarii unui cumparator, masura care in opinia BNR este o masura de protectie a depunatorilor, in sensul ca banca cumparatoare va prelua si activele si pasivele, si depozitele vor trece sub incidenta legii romanesti", a spus Adian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a explicat ca potrivit reglementarilor in vigoare, Bank of Cyprus, fiind infiintata in Cipru, autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, se supune oricarei reglementari decise de institutia din acea tara.

"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a continuat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.

Anonim spunea...

Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, afirma Adrian Vasilescu, conform Mediafax.

Anonim spunea...

In cursul lunii martie s-au consemnat intrari la rezerva valutara de 864 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele, informeaza Mediafax.

In acelasi interval, au iesit de la rezerva valutara 825 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv a cincea rambursare de capital si dobanda in suma de circa 249 milioane echivalent euro din imprumutul de la Fondul Monetar International) si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,17 miliarde euro.