miercuri, 10 aprilie 2013

In fiecare primavara si inceput de vara, cohorte de muncitori sezonieri din Romania, Bulgaria si Polonia pornesc la treaba pe plantatiile din Germania. Culesul de capsuni, sparanghel, salata si alte legume atrage nu doar oameni cu experienta in muncile agricole, ci si studenti sau aventurieri care cred ca se pricep la toate. Ca nu e asa, a dovedit-o patania celor doi tineri plecati dintr-un orasel din sud-vestul Romaniei. Dupa doar doua saptamani de corvoada in iunie, la capsuni, ei au fost impachetati si dusi la gara.
Firma germana din Bavaria care lucreaza cu sezonieri la cules de sparanghel si capsuni ne-a oferit un punct de vedere neoficial, in care se declara multumita, in general, cu prestatia sezonierilor romani, insistand insa asupra faptului ca „nu tine mortis sa apara in presa”.
Firma e o intreprindere de familie, la a patra generatie in cultivarea pamantului si cresterea vitelor. In 1970, are loc reprofilarea firmei pe cultivarea de legume, iar din anul 1991, accentul se pune pe sparanghel si capsuni. 
Intermediarul de forta de munca din Romania e un svab din Banat, care recruteaza de trei ani sezonieri pentru firma germana, ocupandu-se atat in tara, cat si in Germania, de unele aspecte organizatorice ale derularii contractelor si activitatii sezonierilor romani pe plantatii. Acesta ne-a dat detalii despre criteriile de performanta aplicate muncii pe plantatie. „Nemultumiti vor fi tot timpul. Din sute de persoane, nu pot fi cu totii multumiti”.(sursa hotnews)
 
Misu Negritoiu - declaratii :  Lumea offshore se desfiinteaza. Falimentul bancar din Cipru poate fi considerat o razbunare
  • Nu te aresteaza pentru asta, dar se schimba regulile jocului, iar toata lumea se reorienteaza, isi lichideaza conturile, isi muta banii. Au incercat nemtii sa puna impozite, americanii descurajeaza clar aceasta practica. Este clar ca e o ofensiva apriga a finantistilor, iar lumea offshore se desfiinteaza.
  • Criza a restrans resursele, nu mai este loc. Inainte era loc pentru toata lumea: isi imparteau si bune si rele, acum se Numara fiecare ban si nu mai este loc si pentru altceva. Din pacate pentru Cipru, si ei au cazut victime acestui val.
  • Daca vorbim despre o criza financiara, ea este o criza a exceselor.
  • Ciprul este o tara cu 18 miliarde de euro Produs Intern Brut si 820 miliarde active bancare. Situatia este irepetabila si nu se compara cu Romania.
  • O alta problema este de model economic. Am vazut un reputat politician spunand: Ciprul trebuie sa fie lectia pentru noi, avem o problema cu bancile straine, trebuie sa avem bancile noastre. Nu inteleg: in Cipru sunt banci cipriote, in Grecia sunt banci grecesti... nu asta este problema! La noi e o economie deschisa - faptul ca avem banci straine. Acolo nu este asa ceva; probabil ca daca ar fi fost si banci straine poate nu era asa.
  • Cand guvernul Olandei a ajutat una sau alta din banci, a bagat zeci de miliarde ajutor. Noi vorbim aici de 5 miliarde pe care Ciprul nu poate sa-i gaseasca pentru a-si sustine bancile.
  •  
     

    7 comentarii:

    Anonim spunea...

    rţi, 9 aprilie 2013, 23:50 Actualitate | Internaţional


    Un colet-capcana a fost primit, marti, la redactia ziarului italian La Stampa, dar dispozitivul nu a explodat din cauza unei defectiuni, informeaza presa italiana, citata de Mediafax.

    Coletul-capcana a fost deschis de un angajat al institutiei de presa. In interior era un dispozitiv exploziv artizanal, dar mecanismul de detonare nu a functionat.

    Angajatii publicatiei La Stampa au chemat imediat autoritatile, redactia a fost evacuata, iar o echipa pirotehnica a dezamorsat dispozitivul exploziv.

    Potrivit agentiei ANSA, atacul ar putea fi opera grupului terorist Federatia Anarhista (FAI).

    aaaa spunea...

    Europa pe urmele Romaniei in combaterea coruptiei. Lovita puternic de afacerea Cahuzac, Administratia Frantei anunta adoptarea unor legi anticoruptie care seamana perfect cu cele existente in Romania. Argumentul cel mai puternic invocat la Bucuresti impotriva instituirii unei Agentii de Integritate autonome a fost caracterul ei exceptional. Nicaieri in Europa - au semnalat si oameni aflati in afara oricaror indoieli - nu exista un asemenea organism, dupa cum nicaieri nu exista o lege a declaratiilor de avere si de interese atat de amanuntita. Este adevarat ca legea romaneasca este din acest punct de vedere cea mai severa si ca ea poate pune, uneori, pe cei cinstiti in situatii stanjenitoare. E, in definitiv, ca la aeroport acolo unde, din cauza amenintarilor teroriste, toti cetatenii respectabili sunt nevoiti - la portile non-Schengen - sa suporte un tratament destinat mai degraba unor infractori, scrie Deutsche Welle.

    Anonim spunea...

    Fiscul bulgar ar putea confisca masinile a zeci de mii de romani. Romanii care si-au inregistrat masinile pe numele unor cetateni bulgari sunt in situatia de a-si pierde automobilul. Nu mai putin de 35.000 de masini ar putea fi confiscate daca vor ajunge pe teritoriu bulgaresc, conform publicatiei bulgare Monitor, citata de Agerpres. Problema confiscarii autoturismelor se pune in cazul romanilor care si-au inregistrat masinile pe numele unor bulgari care, din cauza numarului mare de masini detinut in acte, au de platit impozite foarte mari. Acesti proprietari oficiali sunt in mare parte romi si nu au de unde sa scoata sume de mii de euro, datorate statului bulgar, scrie Romania libera.

    cccc spunea...

    Cutremurele mici si dese prevestesc un seism mare. Frecventa cutremurelor mici, de sub 3 grade pe scara Richter, si lipsa celor moderate le dau de banuit seismologilor un singur lucru: ca romanii s-ar putea confrunta curand cu un adevarat cataclism. "Zona Vrancea a inregistrat in ultimele trei luni foarte multe cutremure slabe, ceea ce nu e neaparat bine", arata Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pamintului. O explicatie, spune acesta, ar putea fi acumularea de tensiune seismica. "Lipsa cutremurelor medii poate insemna ca exista o acumulare de tensiune si ne putem trezi cu un cutremur foarte mare", arata Radulian, scrie EVZ.ro

    Anonim spunea...

    nflation is all around us. You can see it in the stock market, the housing market and the bond market. QE has allowed speculators to flood the market with cheap money and as a result we are seeing massive asset bubbles forming. Not to mention the fact that the price of food and energy (which are not included in inflation figures) have been soaring. Oil prices are also surging.

    The IMF's idea of growth is nothing but an illusion. Fake money used to prop up economies that are fundamentally flawed. The IMF are themselves nothing more than a cartel who look out for the interests of bankers and politicians.

    Anonim spunea...

    Have you not paid any attention to the fact that stock markets around the world are reaching all time nominal highs despite the fact that the economies and companies that constitute these indexes are in dodgy health. Then there is the global derivatives market which has grown to over a quadrillion dollars thanks to cheap government money. The classic car and art markets have also have seen crazy spending as speculators have put money in these non FIAT investments as the purchasing power of these currencies is weakened ny money printing.

    Then there is the fact that housing markets all over the world are rising at ridiculous rates. Investors flush with QE "money" have, for example, driven up house prices in: Hong Kong, Singapore and Australia. In America Hedge Funds are now buying up thousands of houses as bets. Its 2008 all over again.

    Anonim spunea...

    Guvernul de la Belgrad a respins acordul de normalizare a relaţiilor cu Kosovo propus de Uniunea Europeană, dând o lovitură perspectivei europene a Serbiei, dar transmiţând, în acelaşi timp, un mesaj ferm Occidentului că apără drepturile sârbilor kosovari indiferent de preţul plătit.

    „Guvernul Serbiei nu poate accepta principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece ele nu garantează securitatea totală şi protecţia drepturilor omului pentru sârbii din Kosovo’’, a declarat premierul sârb, Iviţa Dacici, făcând apel la „reluarea urgentă a dialogului cu medierea Uniunii Europene’’.

    Cu faţa spre Rusia

    Respingerea propunerilor ar putea însemna o lovitură gravă pentru aspiraţiile Serbiei de a deveni membră a Uniunii Europene - inclusiv milioanele de dolari din cadrul fondurilor de pre-aderare promise - şi ar putea duce la şi mai multe tensiuni în regiunea Balcanilor. Tot mai multe voci la Belgrad, în special în rândul forţelor naţionaliste, cer reorientarea Serbiei către vechiul aliat Rusia şi abandonarea eforturilor de integrare europeană care implică compromisuri dureroase pentru sârbi. În replică la refuzul Serbiei, Comisia Europeană a anunţat ieri că aşteaptă propunerile concrete ale Belgradului pentru reluarea