Banca Naţională a României informează că joi, 25 aprilie 2013, Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a hotărât soluţionarea situaţiei sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC), entitate aflată în proces de restructurare. Prin decret al BCC s-a decis transferul unei părți din activele şi pasivele de la sucursala BoC către MARFIN BANK România SA, bancă românească cu capital străin, supusă reglementării şi supravegherii exercitate de către Banca Naţională a României. Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei din România a BoC, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienți drept garanţii pentru creditele primite de la această sucursală. În contrapartida acestor depozite asumate de MARFIN BANK România SA, prin protocolul de predare-primire, BoC a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor. Depozitele transferate de la sucursala din România a BoC către MARFIN BANK Romania SA intră, astfel, sub prevederile legislației românești, fără a fi afectate de măsurile aplicate de autoritățile din Cipru. Reamintim că regimul de garantare a depozitelor din România asigură, conform normelor Uniunii Europene și legislației naționale, protejarea acestora în limita plafonului de 100.000 euro.
Clienţii transferați ai sucursalei BoC din România vor putea derula operaţiuni bancare prin prezentarea la unităţile MARFIN BANK Romania SA. Referitor la activitatea sucursalei BoC din România, precizăm că aceasta va desfășura în continuare operaţiuni ce vizează, în principal, administrarea portofoliului de credite rămas în gestiunea sa, care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.
În noile condiţii, MARFIN BANK Romania SA rămâne o entitate bancară solidă, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai acesteia situându-se în parametrii ceruţi de către Banca Naţională a României în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere. Mai mult, s-a hotărât majorarea capitalului social al MARFIN BANK Romania SA de către banca-mamă a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentară a băncii româneşti cu capital străin.
BNR reafirmă faptul că de la demararea operaţiunii de restructurare a sucursalei din România a BoC a fost în permanent contact cu Banca Centrală a Republicii Cipru, cu care a avut o bună conlucrare, pentru a asigura reuşita acestei operaţiuni.
4 comentarii:
Liderul popularilor în Parlamentul European, Joseph Daul, o critică pe Reding pentru o posibilă manevră de culise a acesteia împotriva guvernului Viktor Orban.
Daul a citit în ziarul maghiar din România, Masz, spusele unei surse, conform căreia PPE pregătește excluderea FIDESZ-ului, care urmează să se alăture grupului Conservatorilor și Reformiștilor. Potrivit articolelor din Masz, președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, nu acceptă nicicum noile amendamente ale Constituției Ungariei și are susținerea cancelarului german Angela Merkel.
“Dacă doamna Reding și consilierii ei doresc să spună ceva despre Ungaria, ar trebui să o facă în scris”, a spus Daul, care neagă informațiile din ziarul respectiv.
Informațiile publicate e Masz fac referire la conversații din timpul unei întâlniri din Dubrovnik, acolo unde au fost Reding și șefule biroului ei privat, Martin Selmayr, potrivit unor informații obținute de echipa lui Daul.
Vocea Europeană i-a transmis comisarului acuzațiile, potrivit cărora personalul ei este responsabil pentru informări. Biroul acesteia a refuzat să comenteze.
Președintele PPE, Wilfried Martens, a infirmat excluderea FIDESZ-ului.
Gyorgy Schopflin, europarlamentar FIDESZ, spune că Reding se folosește de Ungaria pentru a găsi instrumente în baza cărora CE să disciplineze alte țări.
Jose Manuel Barroso, Angela Merkel și Viviane Reding au criticat noile amendamente ale Constituției din Ungaria, acuzându-le că subminează statul de drept, comisarul pentru Justiție avertizându-l pe Orban că țara sa e pasibilă de infrigement.
Oficiul European de statistică a eliberat un sondaj îngrijorător pentru viitorul Uniunii Europene. Cifrele relevă că, din ce în ce mai răspânditul euro-scepticism a atins cote nemaintâlnite de la înființarea structurii UE. Față de anul 2007, într-o țară ca Germania, de exemplu, nivelul de neîncredere în eurocrații Bruxelles-ului a crescut de la 36%, la 59%,
Un volum de credite cu probleme, mai mare decât estimase iniţial cea mai mare bancă din ţară, va trebui să intre la „tratament“ în Centrul de remediere și recuperare a creanțelor înfiinţat de BCR
Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, funcţionează ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit.
Conducerea diviziei de recuperare creanțe este asigurată de Jurgen de Ruijter. Centrul este împărțit, la rândul său, în mai multe direcții - de remediere, restructurare și recuperare efectivă.
Deși inițial a fost vorba de includerea celor 26,7% credite neperformante în acest centru, conducerea băncii a ajuns la concluzia că în divizia de reciclare trebuie introduse și celelalte credite cu probleme și întârzieri, cele intrate în categoria substandard și îndoielnic, pe lângă cele catalogate ca pierdere.
Banca Centrală Europeană are încă o "mică marjă de manevră pentru o relaxare mai mare, dat fiind că presiunile inflaţioniste sunt ţinute sub control" şi că este posibil să fie nevoie "de măsuri suplimentare neconvenţionale şi de acţiune pe lângă uniunea bancară".
Mai flexibil a părut comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn care, într-o conferinţă de presă susţinută joi, a declarat că ţările UE continuă să-şi consolideze finanţele publice, dar că - după recăpătarea parţială a credibilităţii lor pe pieţe - acum îşi încetinesc ritmul de ajustare.
Trimiteți un comentariu