Modelul economic si social european "nu este sustenabil", a declarat premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, intr-un interviu publicat marti si in care apara politica neconventionala a guvernului pe care il conduce, scrie AFP.
"Modelul economic si actual nu este sustenabil. La noi, in Ungaria, acest model nu a functionat in realitate niciodata. Criza ne-a afectat cand eram in curs de introducere a modelului occidental al statului providential", a explicat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului austrian Kurier.
"De asta trebuie sa ne gasim propriile noastre raspunsuri", a adaugat el. Politica economica "neortodoxa" a guvernului de la Budapesta a atras in mai multe randuri critici din partea institutiilor internationale, care o considera mult prea axata pe masuri punctuale. Guvernul a introdus o multitudine de noi taxe, in special in ce priveste activitatea grupurilor externe, si a nationalizat fortat fondurile private de pensii. In opinia lui Orban, Ungaria este in curs de construire a unui "model de succes". El a dat drept exemplu rata inflatiei, care a atins in martie cel mai redus nivel din 1974 (2,2%). Acest recul este insa legat de scaderea cu 10% a preturilor la gaze si electricitate, impusa de guvern si al carei cost trebuie suportat de distribuitori.
"Avem totusi o problema, este cresterea economica", a recunoscut acesta. Tara a incheiat anul 2012 in recesiune (-1,7%) si va inregistra in acest an, in cel mai bun caz, o stagnare a economiei.
Ungaria este criticata de Comisia Europeana pentru recenta modificare a Constitutiei, care a ingradit in special prerogativele Curtii Constitutionale legate examinarea pe fond a legilor.
Criticii ii reproseaza lui Viktor Orban si partidului sau, FIDESZ, ca se foloseste de majoritatea de doua treimi pe care o detine in parlament pentru a modifica dupa bunul plac Constitutia, astfel incat sa-si intareasca controlul asupra statului.
"Am castigat o majoritate de doua treimi in alegeri libere. Aceasta posibilitate este deschisa tuturor", a raspuns Orban. Urmatoarele alegeri legislative vor avea loc in 2014. "Dar daca ei (opozitia) nu sunt in masura" sa obtina o asemenea majoritate, "atunci nu vor putea modifica fundamentele regimului pus in practica de noua constitutie", a adaugat acesta.
3 comentarii:
Elena Basescu a tinut in Parlamentul European un discurs in afara temei dezbatute. Cum explica gafa europarlamentarul
Acum o zi Crin Antonescu: Eu nu sunt asa incantat ca Traian Basescu de propriul guvern
Acum o zi Victor Ponta, la Antena 3: Propunerea dnei Kovesi a fost una controversata. Exista teama ca intru intr-o capcana si ca presedintele Basescu va inchide la un moment capcana
Acum o zi Traian Basescu: Dupa masurile din 2010 avem satisfactia si suntem mandri ca am fost buni manageri ai tarii
Acum o zi Au fost descoperite doua exoplanete care prezinta cele mai mari asemanari cu Pamantul
Acum o zi Obama a participat la o ceremonie in memoria victimelor atentatului de la Boston: Suntem alaturi de victimele atacurilor. America nu se lasa intimidata
Acum o zi Val de divorturi in randul deputatilor rusi, chiar inainte de publicarea declaratiilor de venit
Masurile de austeritate drastice impuse de Grecia pentru a consolida finantele publice ale tarii au fost insotite de o explozie de sinucideri, crime si o deteriorare a sanatatii publice, potrivit unui studiu americano-grec. Rata mortalitatii in urma sinuciderilor si omuciderilor a crescut de la 22,7% la 27,6%, din 2007 pana in 2009, mai ales in randul barbatilor, spun autorii raportului publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica pe baza statisticilor guvernamentale.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o crestere a numarului de cazuri de boli psihice, a abuzului de droguri si chiar boli infectioase.
Aceste fenomene coincid cu o crestere puternica a somajului din cauza crizei economice din 2007. Rata somajului a crescut de la 7,2% in 2008, la 22,6% la inceputul anului 2012.
30 de imigranti raniti la o ferma din Manolada
Cel mai recent incident s-a produs la o ferma din Nea Manolada, regiunea Ileia.
Supraveghetorul unei ferme a tras cu arma de foc in angajatii imigranti de pe plantatie, pentru ca acestia au indrazit sa-si ceara salariile restante. Erau la cules de capsuni si li s-a promis 22 de euro pe ziua de lucru. Unii au declarat presei ca nu si-au luat salariile de luni bune.
Peste 30 de oameni au fost raniti si cei mai multi au fost dusi la spital, dar starea lor nu este grava. Proprietarul fermei a fost arestat, iar guverul a ordonat controale la ferma unde lucrau sute te imigranti, majoritatea din Bangladesh.
Una dintre lucrările academice pe care se bazează politicile de austeritate este pusă la îndoială, după ce au fost găsite mai multe greşeli în calculele sale din Excel, scrie cotidianul portughez “i”.
Prezentat în 2010 de către economiştii Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff de la Harvard, studiul intitulat “Creşterea în perioadă de datorii” susţine că ţările cu rate ale datoriei de peste 90% din PIB suferă anual de o de contracţie economică de 0,1%.
Cotidianul de la Lisabona reaminteşte că laureatul Premiului Nobel Paul Krugman consideră că această lucrare este unul dintre pilonii “structurii intelectuale a economiei de austeritate”. Acum, o altă echipă de economişti a constatat că în ţările cu o pondere respectivă a datoriei, creşterea înregistrată este de 2,2%, cu doar 1% mai puţin decât naţiunile a căror datorie publică este mai mică.
Eroarea? Australia, Austria, Belgia, Canada şi Danemarca au fost excluse din greşeală dintr-o sumă calculată într-un fişier Excel!
Presseurop.eu
Trimiteți un comentariu