sâmbătă, 20 aprilie 2013

Banca Centrală a Ciprului a respins ieri ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus din România, potrivit unor surse, citate de Mediafax. Banca Naţională cipriotă caută, acum, alternative de transfer a depozitelor de la unitatea locală. Depozitele de la BoC au coborât sub 100 milioane euro. În presă a circulat informaţia potrivit căreia cele două oferte au fost considerate mult prea mici în comparaţie cu ceea ce a evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanţi. Raiffeisen Bank ar fi cerut un dis-count mai mic pentru creditele pe care urma să le preia de sucursala din România a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, deşi a solicitat un dis-count mai mare, a fost dispusă să includă în portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.
Deşi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvania ar fi mandatat avocaţii şi reprezentanţii trimişi în Cipru să continue negocierile, dar aceştia au avut o marjă destul de limitată de îmbunătăţire a ofertei, sub presiunea acţionarilor BERD şi IFC. Activele înregistrate în sucursala BoC din România însumea-ză circa 450 de milioane euro, din care puţin pes-te 350 milioane euro reprezintă credite. Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locală, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, în prezent portofoliul rămas însumează puţin sub 100 de milioane euro. De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane de euro.  De asemenea, există informaţii că unii deponenţi români au acceptat înainte de declanşarea crizei din Cipru să realizeze plasamente prin intermediul sucursalei locale direct în Cipru, la un randament uşor mai ridicat.
Rămâne de văzut ce soluţie va găsi Banca Centrală a Ciprului pentru a scoate depozitele Bank of Cyprus din România de sub procesul de "bail-in", aşa cum au procedat în Grecia şi Marea Britanie. În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deşi a informat iniţial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din Româ-nia începând cu 1 aprilie, iniţial pe termen de o săptămână, timp în care urma să identifice un cumpărător pentru activele din bilanţul local. Măsura a fost prelungită, o săptămână mai târziu, până luni, 22 aprilie, inclusiv.(sursa ziarul bursa)
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Raportul Departamentului de Stat al SUA: Romania are probleme cu coruptia. Justitia este vulnerabila la influente politice

de Narcis Anton HotNews.ro

Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 5:14 Actualitate | Esenţial


Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, iar sistemul judiciar ramane vulnerabil la influente politice, constata Departamentul de Stat, denuntand si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat "Practici in materie de drepturi ale omului", elaborat de Departamentul de Stat al SUA, Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, sistemul judiciar nu este in totalitate independent si ramane vulnerabil la influente politice, informeaza Mediafax.

"Coruptia la nivelul institutiilor ramane un fenomen extins care afecteaza toate structurile societatii", precizeaza raportul.

Raportul Departamentului de Stat denunta si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale. Alte probleme in materie de drepturi ale omului inregistrate in Romania sunt actiuni abuzive ale Politiei si Jandarmeriei asupra detinutilor si etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi in care sunt implicati agenti ai fortelor de ordine.

Romania are o presa in general independenta, iar jurnalistii si cetatenii pot critica autoritatile guvernamentale, inclusiv oficialii de rang inalt, se arata in raport. "Totusi, unii jurnalisti si membri ai ONG-urilor au primit amenintari cu moartea si alte tipuri de amenintari din partea unor surse neidentificate, in timpul crizei politice asociata referendumului privind demiterea presedintelui tarii", continua documentul, subliniind ca "amenintarile la adresa jurnalistilor submineaza libertatea presei".

"Desi institutiile media independente sunt active si pot exprima puncte de vedere diverse fara restrictii evidente, politicieni si persoane care au legaturi stranse cu politicieni si grupuri politice detin in proprietate sau controleaza indirect numeroase companii media, la nivel national si local. Materialele de informare si tonul editorial al acestor institutii media au reflectat in mod frecvent punctele de vedere ale proprietarilor", subliniaza raportul Departamentului de Stat.

Anonim spunea...

Under plans outlined by Ireland's new Insolvency Service on Thursday, Irish borrowers struggling to meet their loan repayments would have to cut back their living expenses and consider feeding themselves on around €8.80 (£7.50) a day.

When working out the monthly amount of debt repayments that someone can afford, the service said there will be guidelines on how much money a debtor will need left after paying debts in order to maintain a reasonable standard of living.

Limits on spending mean that individuals having trouble with their mortgage could have to curb their spending on holidays or other luxuries.

The Insolvency Service said that having these guidelines will “help safeguard a minimum standard of living so as to protect debtors while facilitating creditors in recovering all, or at least a portion, of the debts due to them.”