joi, 25 aprilie 2013

Spania a inregistrat in 2012 un deficit public de 10,6% din PIB, cel mai ridicat din Zona Euro, potrivit datelor publicate luni de oficiul european de statistica si citate de AFP. O alta tara ca a ratat tinta de deficit bugetar anul trecut este Franta, dar agentia Reuters noteaza ca, pe ansamblu, situatia din zona euro s-a imbunatatit.La finele lui 2012, Romania (37,8%) se afla pe locul patru in clasamentul tarilor cu cea mai mica rata a datoriei guvernamentale in PIB, dupa Estonia, Estonia (10,1%), Bulgaria (18,5%) si Luxemburg.  Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat in 2012 un deficit de 2,9% din PIB.  Deficitul inregistrat de Spania ia in calcul ajutorul furnizat de Madrid pentru recapitalizarea bancilor si este mult mai mare decat cifra de 6,7% promisa de guvernul condus de Mariano Rajoy si de cea de 6,3% negociata cu Comisia Europeana.
Franta a inregistrat un deficit public de 4,8%, dupa un deficit de 5,3% in 2011. Franta si Spania spera sa obtina o amanare de la Comisia Europeana in ceea ce priveste tintele de atingere a deficitelor. Parisul doreste un an plus pentru a reveni sub pragul de 3% cerut de tratatul de la Maastricht, respectiv 2014 in loc de 2013. La randul sau, guvernul lui Mariano Rajoy spera sa obtina o relaxare a obiectivului pentru 2013 pana la 6% si amanarea pana in 2015 sau 2016 a revenirii sub pragul de 3% din PIB. Programul de stabilitate pentru Spania, negociat cu Comisia Europeana, prevede aducerea deficitului public la 4,5% in 2013 si 2,8% in 2014.
Germania a afisat in 2012 un excedent public de 0,2%.
Comisia Europeana va prezenta in 3 mai previziunile pentru deficit, datorie si crestere pentru 2013 si 2014. Acestea se vor baza pe estimari si pe programele de stabilitate pentru cele 27 de tari membre si ar putea acorda mai multa flexibilitate unor state.
Decizia finala va interveni la publicarea recomandarilor macroeconomice ale Bruxelles, prevazuta pentru 29 mai.(sursa hotnews)
 

3 comentarii:

Anonim spunea...

00:03LIGA CAMPIONILOR: Borussia Dortmund - Real Madrid 4-1, Lewandowski scrie istorie!
00:02ARMATE DE MERCENARI. Cele mai puternice MAȘINI DE UCIS din lume
23:52Călin Popescu Tăriceanu: În PNL constat un deficit de democracție și dezbatere
23:45Stai mult pe scaun? Cum murim încet, dar sigur. Lista bolilor care îți pot grăbi moartea
23:43NOI DEZVĂLUIRI despre medicii care iau bani de la firmele de medicamente. SUMA RECORD câștigată de doi soți, colegi în același spital
23:41Nu a fost văzută NICIODATĂ până acum. Angelina GOALĂ cu CALUL /VIDEO
23:30BOALA care lovește taximetriștii din Iași. Ajung și zece pe zi la cuțit, alții au fost operați de mai multe ori!
23:29În curând: 70.000 de euro pentru tinerii care se mută la țară
23:18Vreme PLEACĂ din PDL după o discuție CONTONDENTĂ cu Blaga. "Minciuna devine politică în PDL"
23:11Au făcut-o ŢIGANCĂ pe Mădălina Ghenea după ce a dansat la bară PE MANELE. Cum a reacţionat ROMÂNCA /VIDEO
23:07ROMÂNIA AR PUTEA FI ACCEPTATĂ ÎN SCHENGEN!
23:07MISA ALUNGATĂ din Herculane, după 17 ani de spirale cosmice. Adepții lui Bivolaru intră în TRANSĂ ROMANTICĂ pentru ultima oară
22:58Cristina Țopescu, despre înscrierea în PSD: ”Am simțit că nu pot să fac mai mult din presă”
22:56VICTIMĂ COLATERALĂ. Minaretul antic din Alep, distrus în timpul conflictului din Siria

EVZ.ro

Anonim spunea...

Banca Naţională a României informează că joi, 25 aprilie 2013, Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a hotărât soluţionarea situaţiei sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC), entitate aflată în proces de restructurare.

Prin decret al BCC s-a decis transferul unei părți din activele şi pasivele de la sucursala BoC către MARFIN BANK România SA, bancă românească cu capital străin, supusă reglementării şi supravegherii exercitate de către Banca Naţională a României.

Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei din România a BoC, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienți drept garanţii pentru creditele primite de la această sucursală. În contrapartida acestor depozite asumate de MARFIN BANK România SA, prin protocolul de predare-primire, BoC a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor.

Depozitele transferate de la sucursala din România a BoC către MARFIN BANK Romania SA intră, astfel, sub prevederile legislației românești, fără a fi afectate de măsurile aplicate de autoritățile din Cipru. Reamintim că regimul de garantare a depozitelor din România asigură, conform normelor Uniunii Europene și legislației naționale, protejarea acestora în limita plafonului de 100.000 euro.

Clienţii transferați ai sucursalei BoC din România vor putea derula operaţiuni bancare prin prezentarea la unităţile MARFIN BANK Romania SA.

Referitor la activitatea sucursalei BoC din România, precizăm că aceasta va desfășura în continuare operaţiuni ce vizează, în principal, administrarea portofoliului de credite rămas în gestiunea sa, care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.

În noile condiţii, MARFIN BANK Romania SA rămâne o entitate bancară solidă, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai acesteia situându-se în parametrii ceruţi de către Banca Naţională a României în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere. Mai mult, s-a hotărât majorarea capitalului social al MARFIN BANK Romania SA de către banca-mamă a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentară a băncii româneşti cu capital străin.

BNR reafirmă faptul că de la demararea operaţiunii de restructurare a sucursalei din România a BoC a fost în permanent contact cu Banca Centrală a Republicii Cipru, cu care a avut o bună conlucrare, pentru a asigura reuşita acestei operaţiuni.

Anonim spunea...

Vocea Europeană i-a transmis comisarului acuzațiile, potrivit cărora personalul ei este responsabil pentru informări. Biroul acesteia a refuzat să comenteze.

Președintele PPE, Wilfried Martens, a infirmat excluderea FIDESZ-ului.

Gyorgy Schopflin, europarlamentar FIDESZ, spune că Reding se folosește de Ungaria pentru a găsi instrumente în baza cărora CE să disciplineze alte țări.

Jose Manuel Barroso, Angela Merkel și Viviane Reding au criticat noile amendamente ale Constituției din Ungaria, acuzându-le că subminează statul de drept, comisarul pentru Justiție avertizându-l pe Orban că țara sa e pasibilă de infrigement.