Presedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, spune că băncile care ofereau dobânzi prea mai la depozite ar fi trebuit să ridice semne de întrebare clienţilor.
Declaraţia este destul de alarmantă şi relativ ruptă din context, atâta timp cât aproape toate băncile din România, cu mici excepţii cum este şi Bank of Cyprus, au depozitele garantate în România şi sunt supravegheate de BNR, iar din acest punct de vedere riscurile diferă ca de la cer la pământ faţă de situaţia din Cipru, iar o analogie este total forţată. Vezi ce bănci plăteau anul trecut dobânzi prea ridicate la depozitele în euro şi ce mari nume ar fi trebuit să fie considerante riscante în opinia lui Gheţea. "Oamenii nu trebuie să tragă concluzia că s-a întâmplat şi la noi ce s-a întâmplat în Cipru. Este un semnal prost pentru Bank of Cyprus dar nu pentru sistemul bancar. Mă îngrijorează mai mult problemele din Grecia, pentru că legăturile României cu Cipru nu sunt atât de puternice. Îi compătimesc pe clienţii Bank of Cyprus dar toată lumea a spus de mai mulţi ani de problemele din Grecia, Cipru şi când îţi dau băncile 5% la depozitele în euro pe an trebuie să-ţi pui întrebări", spune Gheţea.
Ori, chiar în prezent o bancă din România oferă 5% la euro. Este vorba de TBI Bank, care a deschis operaţiunile săptămâna trecută.
3 comentarii:
Bank of Cyprus nu este o banca atractiva, fiind chiar foarte putine date despre calitatea portofoliului. Chiar informatiile publicate pe site-ul bancii sunt insuficiente, ultima raportare financiara fiind pentru primele noua luni din 2012.
Astfel, Bank of Cyprus a inregistrat la noua luni o pierdere de 6,6 milioane euro, la afacerile din Romania, in comparatie cu profitul de aproape 5 milioane euro din perioada similara a anului 2011.
Banca si-a majorat provizioanele spectaculos in aceasta perioada, de la 7 milioane euro, pana la 16 milioane euro.
Insa, un lucru bun pentru sistemul bancar romanesc este chiar marimea acestei banci cipriote. Bank of Cyprus detine doar 0,7% din totalul activelor din sistemul bancar, motiv pentru care scenariul in care banca ar reprezenta un risc sistemic este foarte putin probabil.
BNR crede ca banca cipriota isi poate gasi repede cumparator
Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, a spus recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
In ceea ce priveste gasirea unui cumparator, Vasilescu este optimist si declara ca in scurt timp va fi gasit un cumparator.
"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a precizat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.
"Eu cred ca se va rezolva in aceasta saptamana", a conchis Vasilescu.
O bancă înregistrată la noi a depus o ofertă neangajantă pentru sucursala din ţara noastră a Bank of Cyprus (BoC), a declarat directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză. Banca Centrală a fost informată cu privire la aceste intenţii, iar, în cazul în care tranzacţia se realizează, portofoliul sucursalei instituţiei de credit cipriote urmează să fie garantat prin legis-laţia aplicabilă, a precizat domnia sa, citat de Mediafax.
Surse bancare sunt reticente la această informaţie, declarându-ne că actualmente nu este rentabil să cumperi Bank of Cyprus: "Nu face sens, ca afacere, o asemenea achiziţie, nici măcar dacă ar fi gratis. Bank of Cyprus în România nu are nici reţea, nici portofoliu de clienţi, nici nume. E ca şi când ai cumpăra o companie care făcea un produs de succes, dar acum nu îl mai fabrică", apreciază sursele speculând: "Singurii interesaţi ar putea fi cei afectaţi de ceea ce se întâmplă în Cipru, posibil ruşi, care ar putea accepta o conversie în acţiuni decât să-şi piardă banii".
Alte zvonuri acreditează, însă, că posibilul cumpărător al sucursalei locale a Bank of Cyprus ar fi Banca Transilvania, din al cărei capital instituţia de credit cipriotă deţine 9,9%. Cei care opinează astfel consideră că BoC este puţin atractivă pentru un alt cumpărător, în condiţiile în care deţine doar 0,7% din totatul activelor bancare din ţara noastră. "Cel mai posibil este o manevră de piaţă, o schimbare a raportului de proprietate între cele două bănci", consideră aceştia.
Operaţiunile din ţara noastră ale Bank of Cyprus au fost suspendate, luni, pentru o săptămână, în vederea identificării, de către Banca Centrală din Cipru, a unei soluţii pentru vânzarea ei. Tranzacţia ar urma să aducă depozitele constituite la BoC sub incidenţa legislaţiei autohtone, a afirmat, luni, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Trimiteți un comentariu