sâmbătă, 13 aprilie 2013

Ministerul Finantelor are la ora actuala o rezerva de 6,2 miliarde de euro, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, in deschiderea sedintei de Guvern, precizand ca bufferul se foloseste pentru a finanta datoriile care ajung la scadenta si care reflecta deficitul. Ponta a adaugat ca mai exista si rezerva Bancii Nationale, in valoare de peste 35 de miliarde de euro, "in asa fel incat nu este nicio problema in achitarea transelor catre FMI, care revin Bancii Nationale in mai mare masura decat Guvernului."
"Stiu cand am preluat Guvernul ca era o mare mandrie cu bufferul de 4 miliarde lasati si ca am marit salariile si pensiile din bufferul acela. Nu, din bufferul acela am finantat deficitul, nu se puteau mari salariile din pensiile din buffer. Sunt aceea rezerva pe care o are Ministerul Finantelor pentru a finanta datoriile care ajung la scadenta si care, de asemenea, reflecta deficitul, cu cat cheltuim mai mult decat incasam", a declarat Ponta.
Potrivit premierului, "acum sunt cu totul 6,2 miliarde. Avem, de asemenea, rezerva Bancii Nationale, peste 35 de miliarde de euro, in asa fel incat nu este nicio problema in achitarea transelor catre FMI, care revin Bancii Nationale in mai mare masura decat Guvernului."
Ponta a reiterat ca, pe primul trimestru, "ne-am incadrat in totalitate in reducerea deficitului bugetar asa cum a fost agreat cu partenerii internationali. Practic, in primul trimestru suntem, chiar cu o mica economie, am impresia, in cifrele prognozate. Vestea buna e ca ne incadram, se pare dupa primele estimari si date, si in cresterea economica pe care am luat-o in considerare la calcularea bugetului, crestere economica agreata cu partenerii internationali."
"E un lucru extrem de important, si anul trecut, cu seceta, cu probleme in toata Europa, aceea crestere de 0,7% in termeni reali, mult mai mica decat ne-am fi dorit, e totusi cea mai mare din regiune. Asta insemana ca avem o situatuie mai buna decat de ce se intampla in rest in Europa, insa nu atat de buna incat sa stam linistiti. Acest trend pozitiv este extrem de fragil si poate fi in orice moment inversat daca nu sunt lucruri pe care el gestionam bine", a precizat seful Executivului.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Subiectele Zilei: Romania ar putea fi prima tara din UE care interzice minorilor bauturile carbogazoase; "Puci" academic la Universitate. Un departament se vrea facultate; DW: Moartea alba de pe Dunare

de V.P. HotNews.ro

3:37 Revista Presei | Subiectele Zilei

Pagubitii de la FNI, fraieriti a doua oara. Jaful lui Vintu continuat de oamenii partidelor. Comisia Valorilor Mobiliare sustine ca nu are de unde plati pagubele FNI, desi exista o hotarare definitiva in acest sens. Institutia isi onoreaza angajatii cu salarii de zeci de mii de lei...

Regionalizarea ICR, un esec de proportii. Inlaturarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea ICR si inlocuirea lui cu Andrei Marga au avut doua consecinte: deturnarea rolului ICR si infiintarea de filiale in judete, desi institutia ar trebui sa promoveze cultura romaneasca peste granite...

Anonim spunea...

Mechel Câmpia Turzii şi-a cerut insolvenţa


Companii-Afaceri 13.04.2013



măreşte imaginea


Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii (INSI) a solicitat Tribunalului Cluj intrarea în insolvenţă, aceasta fiind a treia fostă companie a grupului Mechel care solicită o astfel de măsură.

Anonim spunea...

In acest an, opt din cele mai performante economii din Europa se estimeaza ca vor fi din estul continentului, in randul tarile aflate in tranzitie. In ciuda faptului ca sunt dependente de zona euro, ca sursa principala de capital si importuri, aceste state din Estul Europei au cunoscut un reviriment serios ale ratelor de crestere economica, potrivit Euromonitor.

Anonim spunea...

Seismul s-a produs sâmbătă la ora locală 05:33 (vineri 23:33, ora României) la 10 kilometri adâncime sub insula Awaji din marea Seto, în apropiere de oraşul portuar Kobe, a precizat agenţia.

Televiziunea publică NHK nu a raportat pagube importante până în prezent.

Circulaţia trenurilor locale a fost suspendată, la fel ca şi funcţionarea aeroportului internaţional de la Kansai, situat în apropiere.



Guvernul a implementat imediat o celulă de criză pentru a gestiona situaţia, a anunţat agenţia de presă Kyodo.