duminică, 31 martie 2013

Deficitul bugetar al Portugaliei a fost de 6,4% din PIB în 2012, mai mare decât ţinta de 5%, în condiţiile în care autorităţile europene au refuzat să includă în calculul acestui indicator venituri de 3,1 miliarde euro dintr-o privatizare. În 2011, deficitul bugetar al Portugaliei a fost de 4,4% din PIB.
 
Spania a anunţat ieri că, în 2012, deficitul său bugetar a fost mai mare decât cifra raportată în urmă cu o lună în acest sens, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la exactitatea datelor guvernului.
Ministrul Bugetului a informat că a revizuit cifra deficitului pe 2012 la 7% din PIB, de la 6,7% din PIB, în urma unor discuţii cu agenţia de statistică a UE.
 
ROMANIA RAMINE atractivă pentru inves-titorii străini şi sunt aşteptate creşteri mai mari de productivitate, faţă de celelalte ţări din regiune, consideră Cătălin Păuna, economist al biroului din România al Băncii Mondiale.
Domnia sa a declarat, ieri: "Fondurile europene, reglementările europene sunt favorabile pentru investiţii în România, unde gradul de întoarcere a banilor investiţi este mai mare. Cel mai atractiv sector de investiţii este cel al energiei, în special cel al energiei regenerabile, unde investitorii îşi pot recupera mai rapid banii investiţi. Domnul Păuna a arătat că o condiţie pentru investitori este un mediu macroeconomic stabil tradus printr-o inflaţie scăzută care să încurajeze plasarea banilor.
Potrivit lui Steven van Groningen, preşedintele şi CEO al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, costul des-făşurării afacerilor în România este destul de ridicat, iar statul ar trebui să îşi onoreze obligaţiile, de exemplu plata TVA la timp.
Steven van Groningen a declarat, ieri, că este imperativ ca Guvernul să creeze legi "făcute pentru toată lumea".
În opinia domniei sale, "dincolo de protecţia oferită de schemele de garantare a depozitelor, există o responsabilitate a deponenţilor de care aceştia nu trebuie să uite".
Criza din Cipru întăreşte ideea că cei care economisesc nu trebuie să uite să fie atenţi la siguranţa oferită de băncile solide, mai spune Van Groningen: "Există şi acum investitori care sunt nemulţumiţi de dobânzile oferite de bănci cu rating ridicat precum ING Bank şi Rabobank în Olanda sau Barclays şi HSBC în Marea Britanie şi sunt în căutare de randamente mai ridicate pentru a plasa bani în bănci mai puţin sigure.


Italia - "Discuţiile cu alte formaţiuni politice nu au avut succes", a declarat Bersani după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Giorgio Napolitano.
În această situaţie, Napolitano a anunţat că va lansa propriile consultări în scopul formării viitorului guvern.
Niciuna dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obţinut majoritate în Parlament în urma alegerilor legislative.
Liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, i-a cerut de două ori lui Pier Luigi Bersani ca partidul său, Poporul Libertăţii, să participe la viitorul guvern. Mişcarea populistă Cinci Stele (M5S) a reiterat miercuri refuzul de a oferi votul de încredere pentru un eventual guvern condus de Pier Luigi Bersani. 

sâmbătă, 30 martie 2013

Blănculescu: "Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal; declaraţia purtătorului de cuvânt al CE poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar" Pârvan: "Dacă o astfel de măsură va fi adoptată în UE, investitorii îşi vor pierde credibilitatea în zona euro; la nivelul Europei, vom asista la o stagnare pe termen lung"
Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal, este de părere Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.
Domnia sa consideră că, dacă măsura adoptată în Cipru (încheierea unui acord de salvare între Cipru şi creditorii internaţionali, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro constituite la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", în vederea recapitalizării) va fi extrapolată la nivelul Uniunii Europene, sistemul financiar-bancar din Europa "va sări în aer".
Ionel Blănculescu opinează că declaraţia făcută, zilele trecute, de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar....sursa hotnews

vineri, 29 martie 2013

O nota catre incompetentii care conduc atit UE cit si Romania

Depozitele bancare de peste 100.000 de euro din Uniunea Europeană (UE), care nu sunt acoperite de garanţii prevăzute de lege - precum cele de până la 100.000 de euro -, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate, conform unui proiect legislativ pregătit de Comisia Europeană.
"În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de salvare (n.r. recapitalizare fără fonduri publice sau garanţii guvernamentale)", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Chantal Hughes, adăugând că "aceas-ta este o posibilitate".
Chantal Hughes a subliniat: "Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de salvare a băncilor cei cu depozite mai mici de 100.000 euro".
Anunţul în acest sens vine după recentul acord de salvare încheiat de Cipru cu creditorii internaţionali, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", în vederea recapitalizării. Astfel sunt obţinute 4,2 miliarde euro.
Menţionăm că băncile cipriote rămân închise până joi, deşi acestea ar fi trebuit să-şi reia activităţileCum poate un dobitoc de economist sa ceara recapitalizarea bancilor cu banii deponentilor?
Adica bancile isi dau salarii nesimtite, isi fac sedii imorale si pe urma ajung la concluzia ca au papat banii sii i iau pe ai deponentilor?
Recapitalizarea o fac actionarii, nu deponentii. Banca nu poate sa continue sa existe prin confiscarea banilor deponentilor.
Banca falimenteaza, deponentii incaseaza ce pot si, daca mai ramane ceva, incaseaza si actionarii.
E plina lumea de smecheri cu titluri in economie si inginerii financiare.

joi, 28 martie 2013

Comisia Europeană (CE) a prezentat două noi comunicări privind etapele viitoare către realizarea unei Uniuni economice şi monetare (UEM) profunde şi veritabile.
Obiectivul urmărit este să se consolideze coordonarea politicilor economice şi integrarea în zona euro, informează un comunicat de presă.
Preşedintele Barroso a declarat: "Cu aceste două comunicări, Comisia dă un impuls procesului de integrare, după cum am stabilit în proiectul nostru din luna noiembrie a anului trecut pentru o UEM profundă şi veritabilă. Aceste propuneri - în special Instrumentul de convergenţă şi competitivitate - îmbină necesitatea unui grad mai ridicat de disciplină la nivel naţional cu necesitatea unei solidarităţi sporite la nivelul UE. Propunerile consolidează soliditatea monedei comune şi vor contribui la stimularea competitivităţii Europei, a creşterii sale economice şi a creării de locuri de muncă".

miercuri, 27 martie 2013

Wowwww... avem o "alternativa" ....


Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, ii sfatuieste pe cei care au depozite mai mari de 4,2 milioane euro sa gaseasca variante alternative de economisire, ca de exemplu bursa, fondurile de pensii etc, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres.

Economistul sef al BNR a fost intrebat de catre jurnalisti daca, dupa deciziile luate in Cipru, populatia Romaniei ar trebui sa se teama de siguranta depozitelor la banci.

"Dobanzile real negative prin depunere la banca sunt inca totusi mai bune decat dobanzile pe care ti le ofera banul tinut la saltea si care este si mai real negativa (dobanda n.r.). Dobanda nominala pe care ti-o da banca e mai mare decat dobanda pe care ti-o da banul tinut la saltea, care este zero. (...) Daca ai mai mult de 100.000 euro, ceea ce foarte putini au, si daca avand mai mult de 100.000 euro nu ai buna prevedere de a imparti cei 100.000 de euro la 42 de banci (in sensul ca fiecare are posibilitatea de a depune acesti bani la bancile din sistem, cei 100.000 fiind maximul garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor n.r.). Cei care au mai mult de 4,2 milioane pot sa isi gaseasca alte variante", a explicat Lazea.


marți, 26 martie 2013

NU MAI VREM IN U.E. - vrem sa iesim din aceasta minciuna...

Inceputa ca ceea ce s-a intitulat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), U.E.  a fost fondată în 1951 (Tratatul de la Paris), de Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european. CECO a devenit fundația pentru CEE redenumită ulterior Com. Europeană și în final Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht) .Franta si Germania trecand peste vechile rivalitati au format. cartelul metalurgiei si carbunelui,de ce sa ne miram ca toate combinatele, minele de la noi au fost distruse? In "mica Europa" a celor 6 nu intra si Anglia,dupa cum se vede. Intrarea celorlalte tari din est foste comuniste a fost un prilej sa-si dezvolte Franta si Germania industriile.  Romania, a fost desemnata  sa tina de "sase" la moneda lor euro, BCE - avand suprematie si dirijand dezvoltarea, sau mai bine zis interzicand dezvoltarea, controlind  finantele si creditele bancare ale Romaniei astfel incit,  creditele sa nu mearga la sectorul privat, dar nici la cel public . Romania traieste la limita ,indeplinind poruncile BEC,UE si ale lui Merkel/Putin, tarile din zona noneuro uitandu-se ca saracele la masa bogatei “Merkel”. In loc de industrei, mine si agricultura romaneasca, trebuie sa fim piata de consum, sa imbuibam pietele lor financiare. Cameron planuia sa sublinieze ca structurile UE sufera o "schimbare fundamentala", adaugand: "Este o prapastie intre UE si cetatenii sai, care a crescut dramatic in ultimii ani si care reprezinta o lipsa de responsabilitate si consimtamant democratice care - DA - se simt acut in Marea Britanie"...Daca in Marea Britanie se simt acut iresponsabilitatea si incalcarea  democratiei ,dar in Romania? Cameron vrea rol"angajat si activ"in UE, .Basescu= "premierul, guvernul" ce a vrut ? De ce tipa mereu sa mearga la UE, ce au facut pentru a inainta agenda economica a  Romaniei ?

luni, 25 martie 2013

Un acord de principiu a fost stabilit in noaptea de duminica spre luni

Un acord de principiu a fost stabilit in noaptea de duminica spre luni intre presedintele cipriot Nicos Anastasiades si donatorii internationali asupra planului de salvare a Ciprului, anunta AFP. Acordul "pune capat incertitudinilor care afecteaza Cipru si zona euro", a declarat liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Suma destinata Ciprului este neschimbata si "se va ridica la 10 miliarde de euro", a spus Dijsselbloem in timpul unei conferinte de presa la incheierea reuniunii. Acordul prevede disparitia Laiki Bank (Banca Populara), a doua banca ca marime a tarii, potrivit unei alte surse. Deponentii mici nu vor fi afectati, dar cei cu depozite de peste 100.000 EUR vor suferi pierderi. Potrivit unei a treia surse, Bank of Cyprus, prima institutie financiara din tara, cu multi deponenti rusi, nu dispare, dar depozitele de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi de pana la 40%. ... Jeroen Dijsselbloem (guvernatorul de facto desemnat al Ciprului), presedintele Eurogroup: Acordul risipeste incertitudinea care afecteaza Cipru si zona euro. 
Muncitorii români şi bulgari care se duc în Marea Britanie ar putea fi obligaţi să plătească, alături de alţi cetăţăţeni străini din Regat, o „garanţie” de aproximativ 1.000 de lire, ce le va fi returnată numai în momentul în care se vor întoarce în ţara natală, relatează The Telegraph.
Anunţul făcut de vice-premierul Nick Clegg este însă în contradicţie cu declaraţiile făcute de David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, în timpul vizitei sale recente la Bucureşti. Lidington a încercat atunci să pună capăt tuturor speculaţiilor, precizând, la solicitarea gândul, că impunerea plăţii respective ar contraveni actualei legislaţii europene.
“Vreau să conlucrăm pentru a clarifica orice neînţelegere privind abordarea britanică a libertăţii de mişcare de pe piaţa europeană a muncii. Este un subiect important, care naşte îngrijorări fireşti, însă cred că relaţia noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică.”, a arătat Lidington. „Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari începând cu 2014. Suntem obligaţi de tratatele europene să facem acest lucru şi nu intenţionăm să facem altceva.”, a adăugat oficialul.
Cu toate acestea, Nick Clegg a arătat acum că un set nou de reguli mai aspre va fi pregătit până în 2014, acesta urmând să ofere autorităţilor britanice un control mai bun asupra problemei imigranţilor.

duminică, 24 martie 2013

UPDATE: Delegaţia FMI în Cipru se opune planurilor guvernului cipriot Delegaţia FMI în Cipru, condusă de Delia Velculescu, a pus sub semnul întrebării planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicând noi obstacole în calea unui acord necesar pentru a evita intrarea ţării în colaps financiar, relatează sursele de presă. Velculescu afirmă că planul de a salva industria financiară a ţării trebuie să includă şi o divizare a Băncii Ciprului, pe lângă restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusă de oficialii ciprioţi.
O nouă problemă apărută în discuţiile dintre Cipru şi Troica priveşte plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la BCE prin mecanismul de lichiditate de urgenţă.
Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca decizia suprataxarii depozitelor bancare din Cipru este o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ea putand insemna in cele din urma chiar sfarsitul zonei euro.
Persoanele care au depozite constituite in Cipru vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara: statul va retine in plus un comision de 6,75% pentru depozitele pana in 100.000 de euro si 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Guvernul cipriot se asteapta ca, in felul acesta, sa stranga foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare “rascumpararii” Ciprului.
Desi la conferinta de presa autoritatile cipriote au declarat ca este “o exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea masuri in alta parte.
“Este greu sa explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeana cand criza incepe sa muste cu adevarat”, a mai spus Christensen. “Daca poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricand confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred ca vom vedea lucruri tot mai rele pe masura ce panica va creste, din dorinta de a pastra euro in viata”, adauga el.
Seful Saxo Bank considera ca ne aflam in fata unei decizii care schimba fundamental regulile jocului. Acesta considera ca piata va reactiona clasic: e o veste buna, practic, pentru aur si pentru zonele ramase in afara euro – Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din zona euro, decizia aduce o subminare a increderii in piete, lucru care ii va afecta pe investitori pe termen lung.
“Acesta este socialism in stare pura – tot nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat cu adevarat”, a concluzionat Lars Christensen.

Popular Bank, a doua bancă din Cipru şi una dintre cele mai ameninţate cu falimentul în zilele următoare din cauza expunerii sale la datoria greacă, a anunţat joi limitarea extragerilor zilnice de la ATM-uri la 260 de euro, informează AFP şi Reuters.
Toate băncile din ţară sunt închise de pe 16 martie, în aşteptarea unui plan de salvare a insulei aflate în pragul falimentului, iar cozile de aşteptare au fost deosebit de lungi joi la distribuitorii Popular Bank /Laiki în greacă/, pe fondul unor zvonuri de închidere sau de fuziune.
În timp ce responsabilii politici ai ţării încă participau la o reuniune la palatul prezidenţial pentru a discuta despre un Plan B după ce deputaţii ciprioţi au respins un plan draconic de salvare european la care s-a ajuns sâmbătă, aproximativ 200 de persoane manifestau în faţa Parlamentului.

'Nu vă atingeţi de Laiki', 'Acum Laiki Bank, iar apoi ce?', scandau protestatarii, inclusiv multe femei, în timp ce un important dispozitiv de poliţie bloca toate căile de acces în clădire.

Mulţi manifestanţi şi-au exprimat furia faţă de Germania şi cancelarul ei Angela Merkel, făcând-o responsabilă pentru condiţiile impuse în schimbul planului de salvare pentru insulă şi băncile ei în pragul falimentului, notează AFP.
Prima banca a ţării, Bank of Cyprus, a cerut joi liderilor politici ai insulei să ajungă urgent la un acord cu Eurogrupul asupra unui plan de ajutor pentru a evita ruinarea insulei.
SURSA: Agerpres

sâmbătă, 23 martie 2013

O veste excelenta ...Euro este o "aventura" care trebuie sa inceteze...

Seful puternicii biserici ortodoxe din Cipru, monseniorul Chrysostomos, care a pus la dispozitia statului averea acestui cult, se declara in favoarea unei iesiri ordonate a tarii din zona euro, scrie AFP. "Nu este usor, dar va trebui sa-o consacram tot atat timp cat si cel folosit pentru a intra in zona euro", considera acest inalt prelat, reputat pentru simtul ascutit al afacerilor si aflat in fruntea unei biserici care este cel mai mare proprietar imobiliar al insulei si unul dintre marii sai actori economici.
"Cu un astfel de comportament, euro nu poate rezista, nu spun ca se va prabusi maine, dar cu creierele care se afla la Bruxelles este sigur ca pe termen lung nu va rezista si cel mai bine este sa reflectezi la o modalitate de a scapa", a declarat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului grec Realnews.
Monseniorul Chrysostomos a confirmat ca oferta sa de a ipoteca bunurile Bisericii pentru a strange fondurile necesare statului, prezentata miercuri presedintelui cipriot Nicos Anastasiades, ramane in vigoare.
"Presedintele cipriot a acceptat aceasta propunere (...) dar probleme legale trebuie rezolvate inainte (...) se lucreaza deja pentru a gasi formula adecvata pentru ca ea sa fie aprobata de Parlament si aplicata pentru a putea aduce bani", a explicat el.
Demnitarul ortodox a imputat "amatorismului" precedentului presedinte cipriot, comunistul Demetris Christofias, responsabilitatea crizei prin care trece insula, amenintata de faliment.
Guvernul cipriot este angajat intr-o cursa contracronometru pentru a incheia un acord inainte de ziua de luni cu partenerii europeni si a semna astfel un plan de salvare financiara, respins marti de parlament in prima sa forma, care prevedea o taxa exceptionala asupra tuturor depozitelor bancare.

In pragul "mortii" ...Comisia Europeana si "imbercilul sef " Ollie Rehn delireaza

Comisia Europeana (CE) a adoptat miercuri doua noi comunicari privind o serie de masuri pentru intarirea Uniunii Economice si Monetare (UEM) in scopul de a intari coordonarea politicilor economice si integrarea in zona euro, informeaza Agerpres.
Prima dintre aceste comunicari vizeaza coordonarea ex-ante a planurilor pentru reforme economice majore si contine o serie de optiuni privind modul in care pot fi organizate discutiile la nivelul UE privind reformele economice in statele membre inainte sa se ia deciziile la nivel national.
Motivatia din spatele propunerii CE este de a tine cont de efectele negative sau pozitive ale reformelor din alte tari din zona euro in procesul de luare a deciziilor.
Cea de a doua comunicare privind un instrument pentru convergenta si competitivitate prezinta optiuni pentru doua seturi de mecanisme, unul privind aranjamente contractuale cu statele membre de a intreprinde reforme specifice si celalalt privind acordarea de sprijin financiar pentru statele membre pentru a pune in practica aceste reforme.
Cele doua noi mecanisme completeaza structurile deja existente pentru supravegherea politicii economice si bugetare la nivelul UE, care a fost deja intarita prin Semestrul European si alte reforme.
"Aceste propuneri, si in special Instrumentul pentru convergenta si competitivitate, combina nevoia de mai multa disciplina la nivel national cu mai multa solidaritate la nivelul UE. Ele intaresc puterea monedei unice si vor ajuta la dezvoltarea competitivitatii, cresterii si a crearii de noi locuri de munca in Europa", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat intr-un comunicat al executivului comunitar.
La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro, Olli Rehn, a declarat ca prin acesti pasi CE mareste cadrul de coordonare mai buna a reformelor structurale. "Scopul nostru este foarte clar: sa ajutam statele membre sa conceapa, sa decida si sa implementeze mai rapid reforme pentru crestere, competitivitate si crearea de locuri de munca", a adaugat Rehn.... N.R.idiotul asta oare stie unde este Cipru ????

CIPRU - DE ULTIMA ORA : Planul B pe care liderii Republicii Cipru îl dezbat în încercarea de a obţine asistenţă din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunţă Televiziunea publică cipriotă.
În lipsa soluţiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare să rămână de actualitate.

Parlamentul cipriot a respins marţi taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro.
Statele din zona euro au decis să ajute Republica Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale. Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.


Partidele politice din Cipru şi Banca centrală anunţaseră miercuri că vor discuta un Plan B, după respingerea în Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculând că acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurări sociale şi un eventual sprijin din partea Bisericii

vineri, 22 martie 2013

Oamenilor li se ia proprietatea agonisită în ani sau decenii de munca. Demnitarii apuseni care le-au sugerat această soluţie partenerilor lor ciprioţi din subordinea proaspăt alesului preşedinte conservator şi-au urmărit interesele politice şi naţionale, dar au omis să înţeleagă ce semnal devastator transmite, social, financiar şi economic o asemenea măsură. Şi au mai păcătuit prin lipsă de claritate.
Rezultatul eforturilor lor e cu totul deplorabil. S-a produs un haos teribil, care a plonjat pieţele într-o enormă incertitudine, amplificându-se, totodată, nemulţumirile şi protestele multor europeni, precum şi prejudecăţile antigermane.
Toate acestea frizează iresponsabilitatea. Cu atât mai mult cu cât variile tentative de stabilizare a zonei euro şi de ieşire din criza izbucnită în 2008 s-au soldat şi cu alte erori monumentale, datorate, între altele, puternicelor idiosincrasii anticapitaliste. E vorba, de pildă, de anumite demersuri stângiste de felul introducerii taxei pe tranzacţii financiare, a aşa-numitei taxe Tobin.
Rezultatul acestei măsuri, departe de a lua de la bogaţi spre a le da săracilor, ar putea fi împovărarea conturilor mărunţilor clienţi ai băncilor, precum şi o extinsă fugă de capital soldată cu reducerea investiţiilor şi distrugerea de locuri de munca europene.
E adevărat că, dacă un stat (precum Ciprul) dă faliment, cetăţenii săi îşi pierd avutul, aşa cum şi-l pierd şi firmele sau oamenii de rând intraţi în insolvabilitate.
La fel de adevărat este şi faptul că bună parte din oligarhia rusă şi-a plasat imensele averi în conturi din bănci faimoase pentru lejeritatea cu care spală bani murdari. Bănci, situate într-o ţară celebră pentru taxele ei extrem de reduse.
 
Concluzie :
Nu mai vrem in U.E. nu mai vrem preturi raportate la euro - fiindca nu suntem platiti in euro ...nu mai vrem tilharii de la omv. apa nova, enel, sau altii care sa ne delapideze ...nu mai vrem in UE ...sa se organizeze un referendum cu acest subiect, astfel incit sa putem vota si noi raminerea sau iesirea din UE ....daca raminem in aceasta "uniune" vom ajunge pe drumuri, fara proprietati, pribegi in tari straine si fara loc pe care sa-l numim acasa ...ne vor termina ca popor, ca neam si ca tara barbarii germanici !!! VREM AFARA DIN UE -acum !!!!

joi, 21 martie 2013

Informatii proaspete - 80 de oligarhi rusi si 20 de miliarde de euro au intrat prin bancile cipriote Alpha Bank, Cyprus Popular Bank, FBME Bank, Privatbank International och Komercbanka. Astfel au avut acces la afaceri europene cumparand si distrugand intreprinderi ( SAAB Automobile printre aletele). 20 si de milioane de euro bani scosi fara impozit dupa documente de la Hermitage Capital care astazi sunt la judecatorii din Cipru.  Daca sunteti interesati cautati pe numele de William Browder si Sergei Magnitsky care au dus aceasta lupta de dezvaluire a uratelor afaceri ciprioto-ruse!
Asa se fac afacerile cu Mama Rusia! Si daca imi permiti , bineinteles ca Europa are probleme dar acestea au fost inrautatite marcant de capitalul rusesc si de legile concurentei care i-au obligat sa accepte acest capital prin tot felul de smecherii financiare si secrete bancare! SAAB-ul este un exemplu tipic; Muller a intrat in afaceri cu capital rusesc ascuns sub masa. Suedezii s-au tot chinuit sa afle, au cerut garantii dar fabrica a fost tot pusa pe butuci. Cine a cumparat-o astazi? nu stiu dar stiu ca existau speculatii din China ceea ce insemna ca fabrica se va muta acolo intr-un numar de ani!
 
 
 
 
 
Concluzia - uniunea asta malefica, trebuie sa dispara ...construita dupa pactul Ribbentrop-Molotov, aceasta "uniune" si moneda ei otravita (euro) au fost inventate pentru a facilita trecerea capacitatilor de productie si a resurselor tarilor Europei in turbinca Ruseasca ( vezi actionariatul tuturor marilor companii "europene") -- cit despre Romania , via Austria, elvetia, Germania, Franta si Olanda, totul este dat pe mina lukoil, Gazpron Rosneft, Mechel, Eon, etc ...toate antreprize rusesti cu"acoperire" occidentala! ...Nu mai vrem in U.E. nu mai vrem preturi raportate la euro - fiindca nu suntem platiti in euro ...nu mai vrem tilharii de la omv. apa nova, enel, sau altii care sa ne delapideze ...nu mai vrem in UE ...sa se organizeze un referendum cu acest subiect, astfel incit sa putem vota si noi raminerea sau iesirea din UE ....daca raminem in aceasta "uniune" vom ajunge pe drumuri, fara proprietati, pribegi in tari straine si fara loc pe care sa-l numim acasa ...ne vor termina ca popor, ca neam si ca tara barbarii germanici !!! VREM AFARA DIN UE -acum !!!!

miercuri, 20 martie 2013

 Bancile vor ramane inchise pana martea viitoare in Cipru, a anuntat miercuri o sursa din cadrul bancii centrale, citata de AFP.
Lunea viitoare este o zi de sarbatoare nationala, iar aceasta sursa a precizat ca bancile nu vor deschide inainte de marti.
Institutiile financiare din insula nu si-au mai deschis sediile dupa anuntul unui plan de salvare convenit sambata cu Eurogrup, dar respins marti de Parlamentul cipriot, din cauza unei clauze fara precedent, care prevedea taxarea cu pana la 9,9% a tuturor depozitelor bancare.
Guvernul cipriot se reuneste miercuri intr-o noua sedinta de criza, pentru a analiza alternativele care sa faca posibil planul european de salvare si proiecte de lege privind limitarea iesirilor de capital si restructurarea sectorului bancar.
Sedinta a inceput in jurul orei 18,15 (15,15 GMT), potrivit presei locale.
Radioul public a afirmat ca au fost pregatite texte de lege pentru a restrange iesirile de lichiditati o data ce bancile se vor redeschide.
Aceste texte prevad si scindarea sectorului bancar in doua categorii, "Bancile bune" si "Bancile rele".

Cipru - sursa, ziarul bursa

* Băncile cipriote vor rămâne închise marţi şi miercuri Băncile vor rămâne închise până joi în Cipru, a anunţat astăzi o sursă din Banca Centrală, conform www.HotNews.ro.
"Băncile vor fi închise marţi şi miercuri", a declarat acest oficial, motivul invocat fiind evitarea unor cozi interminabile la ghişee.
---
* Gazprom dezminte că i-ar fi propus Ciprului un ajutor financiar
Grupul rus Gazprom nu i-a propus Ciprului un ajutor financiar în schimbul unor licenţe de prospecţiuni, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al societăţii, Serghei Kuprianov, relatează sursele de presă conform agenţiei RIA Novosti.
Anterior, canalul de televiziune cipriot Sigma TV a transmis că grupul rus a propus acordarea unui ajutor financiar băncilor cipriote în schimbul unor licenţe de prospecţiuni în zona economică exclusivă a ţării.

---
* Parlamentul cipriot amână votul privind taxa pe depozite
Parlamentul cipriot a amânat pentru mâine votul asupra taxei pe depozitele bancare, impusă de zona euro în schimbul unui pachet de ajutor financiar, informează sursele de presă.
Instituţiile de credit din Cipru ar putea rămâne închise mai multe zile pentru a se evitata o retragere masivă de lichidităţi.
---
* Surse: Bănci majore din Grecia, interesate să preia sucursalele locale ale băncilor cipriote
Două bănci private majore din Grecia şi grupul de stat "Hellenic Postbank" sunt interesate să preia sucursalele elene ale băncilor cipriote cu probleme, spun surse citate de presa străină.
Conform acestora, conducerea marilor bănci elene poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor ca să găsească o parte interesată care să absoarbă sucursalele şi portofoliile din Grecia ale "Bank of Cyprus", "Cyprus Popular Bank" şi "Hellenic Bank".
---
BCE: "Nu am insistat asupra taxei pe depozitele din Cipru"
* Surse: Autorităţile de la Nicosia au stabilit modelul taxei
Joerg Asmussen, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), declară: "Nu am insistat asupra structurii taxei. Guvernul cipriot poate decide schimbarea modelului taxei atâta vreme cât reuşeşte să obţină suma plănuită în baza acestei măsuri: 5,8 miliarde euro".
Conform unor surse citate de presa străină, modelul taxei a fost stabilit de preşedintele Ciprului şi de ministrul de finanţe de la Nicosia. Aceleaşi surse spun că BCE s-ar fi opus taxării depozitelor bancare din Cipru mai mici de 100.000 de euro.
---
* Autoritătile cipriote negociază cu creditorii internaţionali pentru a revizui taxa asupra depozitelor bancare din această ţară, conform surselor de presă internaţionale.
Votul deputaţilor ciprioţi privind planul de salvare european este prevăzut în aceaastă după-amiază, în timp ce sindicatele au făcut un apel la proteste în faţa Parlamentului.
---
* Vladimir Putin: Taxa este "injustă, neprofesionistă şi periculoasă"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crede că planul guvernului cipriot de a impune taxe pe toate depozitele bancare din ţară, ca parte a pachetului de salvare, este "injust, neprofesioist şi periculos", conform purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
---
* Taxa asupra depozitelor bancare prevazută în planul de salvare al Ciprului negociat cu Uniunea Europeană afacetează imaginea unui "Europe civilizate", scrie presa moscovită, citată de sursele de presă internaţionale.
---
* Moody's: Pachetul pentru Cipru ar putea afecta ratingurile băncilor europene
Agenţia de evaluare Moody's Investors Service consideră că turbulenţele din Cipru ar putea avea implicaţii negative asupra ratingurilor băncilor europene.
Conform Moody's, pachetul de sprijin pentru Cipru reduce riscul imediat al restructurării datoriei suverane a ţării, însă în acelaşi timp creşte riscul ieşirii banilor din depozitele constituite în sistemele bancar ale ţărilor de la periferia zonei euro.
---
* Costurile de asigurare a datoriei Ciprului împotriva riscului de neplată au crescut de aproape şapte ori, astăzi de dimineaţă, după ce zona euro a decis sâmbătă ca un ajutor financiar pentru guvernul de la Nicosia să fie condiţionat de taxarea depozitelor din băncile locale, conform Mediafax.
Contractele credit default swap (CDS), folosite pentru a asigura datoria pentru riscul de neplată, au urcat pentru Cipru de la 1,13 puncte procentuale vineri la 7,68 puncte luni dimineaţa, relatezează The Guardian.
Creşterea CDS înseamnă că asigurarea unei datorii de 10 milioane de euro costă acum 768.000 de euro, faţă de numi 113.000 vineri.

marți, 19 martie 2013

SOFIA BULGARIA - "O anchetă a Parchetului administrativ suprem a constatat încălcări masive în perioada de facturare (...). Parchetul a solicitat Agenţiei de reglementare în domeniul energiei (DAKEVR) să declanşeze o procedură de retragere a licenţei CEZ", a declarat Ţaţarov pentru postul bTV.
Procurorul a mai cerut DAKEVR să aplice o amendă pentru fiecare caz în parte de încălcare. El a reproşat Agenţiei că nu şi-a făcut datoria ca reglementator, "aprobând fără nicio problemă numeroase cheltuieli" ale CEZ.
Contravaloarea facturilor la energie electrică în ianuarie a fost dublă faţă de decembrie, din cauza unei creşteri a preţului energiei şi unei perioade de facturare mai lungi decât de obicei.
Primirea factruilor de către clienţi a declanşat manifestaţii zilnice împotriva sărăciei în întreaga ţară. Protestele s-au îndreptat împotriva Guventului şi întregii clase politice şi au condus la demisia, pe 20 februarie, a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov.
DAKEVR a anunţat că va lua o decizie în legătură cu licenţa acordată CEZ pe 16 aprilie.
Parchetul efectuează, de asemenea, anchete asupra practicilor la nivelul altor două societăţi de distribuţie a energiei, compania austraică EVN şi cea cehă Energo Pro.
Noul Guvern interimar, care se ocupă de afacerile curente până la alegerile anticipate de la 12 mai, a anunţat sâmbătă un audit internaţional în sectorul energetic din Bulgaria. Auditul va arăta dacă există posibilităţi dereducere a preţurilor energiei, a declarat pentru postul de televiziune Nova Asen Vasilev, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei.

luni, 18 martie 2013

Criminalii Germani ...

Totul a inceput cu un foc, ce a izbucnit anul trecut pe port-containerul german MSC Flaminia, aflata in apele Atlanticului. Au urmat inca alte cateva explozii la bord. Un marinar a murit, altul este dat disparut. Saptamani in sir, navei cu 150 de containere cu continut periculos la bord nu i s-a dat permisiunea sa acosteze, pentru a-si repara avaria. Pe Flaminia n-au vrut-o nici englezii, nici francezii, nici chiar olandezii, in vreun port al lor. Dupa o lunga ratacire pe ape, nava a fost, in sfarsit, tractata la Wilhelmshafen. Insa nici acolo nu a facut multi pui. Vineri 15 martie, nava avariata si cu resturi otravitoare in burta a pornit in directia Romania.
„E insotita de doua slepuri“, transmite Radio Bremen. Cu cateva zile inainte, Bild online, din surse dpa (Deutsche Presse Agentur) anunta sec miscarea: „Nava urmeaza a fi reparata intr-un santier naval romanesc“.

„Intr-un port din Romania urmeaza a fi taiate containerele topite si resturile de metal din portiunea arsa a navei“, explica radio-ul din Bremen, pe pagina sa online.
„Startul sau a fost oprit in mod repetat. Restrictiile de mediu din Germania si Romania au intarziat plecarea. Caci in interiorul navei se gaseste inca un amestec noroios si ruginos care n-a putut fi evacuat. Romania trebuie prin urmare sa garanteze ca si aceste resturi nocive vor fi regulamentar debarasate“, mai relateaza sursa citata, care s-a ocupat intensiv de caz. Din informatiile obtinute de aceasta, calatoria Flaminiei spre portul romanesc va dura zece zile. Deducem ca, in jurul datei de 25 martie, Flaminia va fi in apele romanesti si la mana cea priceputa a mesterilor romani. Ar fi de lauda, daca n-ar fi, poate, de plans. Caci rar se intampla ca nemtii, stiuti asi in tehnica, sa nu-si poata rezolva singuri o reparatie. Mai degraba e vorba de continutul neprecizat din containerele de pe Flaminia, care i-au speriat atat pe ei, cat si pe alti europeni, ce nu au permis acostarea navei avariate in porturile lor. Un marinar a murit dupa primul incendiu la bordul navei, in iulie anul trecut, pe cand Flaminia naviga dinspre coasta de est a USA, cu directia Bremerhaven. Al doilea, un barbat de 41 de ani, a decedat mult mai tarziu, in urma unui nou incendiu. El fusese transportat de urgenta intr-o clinica portugheza.
Dupa refuzul de acostare in diverse porturi europene, navei i s-a permis, in sfarsit, sa intre in apele germane si a fost acostata in portul „apelor adanci”, inca neterminat, Jade-Weser de la Wilhelmshaven. „Nu se scurge nimic din vapor. Aceasta a fost si conditia pentru a putea intra in apele germane”, preciza Comando-ul de avarie din port, pentr Radio Bremen.
Desi s-a luat decizia transbordarii containerelor ramase intacte, operatiunea s-a lovit mereu de greutati si intarzieri. Anul trecut in septembrie, „containerul cu role de hartie de pe Flaminia a atins din nou o temperatura de 200 de grade. Prin interventia pompierilor din Wilhelmshaven, aceasta a putut fi redusa la 35 de grade”, transmitea pe atunci, Comando-ul de avarie din port.
Atat focarele de incendii repetate, cat si decesele celor doi mateloti sunt in atentia procuraturii germane. Pe cand era parcata in portul din Marea Nordului, „o echipa de experti in stabilirea cauzelor forensice ale avariilor produse de incendii urma sa inspecteze nava”, anunta Radio Bremen. Tot pe atunci, comando-ul de avarie din Cuxhaven „a interzis zborul, in zona in care se afla Flaminia”. Purtatoarea de cuvant a comando-ului a descris aceasta initiativa ca „simpla masura de precautie”.
Cat de simpla a fost si este problema Flaminiei, doar altii o stiu. Cert este ca ea a ajuns sa starneasca protestele ecologistilor si pescarilor din zona, iar apoi a ajuns pe masa de lucru a politicienilor din guvernul regional. Acum insa, dupa opt luni de „foiala”, navei avariate si resturilor dubioase care colcaie in intestinele ei li s-a gasit o noua destinatie. Au fost trimise la romani.
Hotia si tilharia  nelegiuitilor  actualei U.E. este mult mai veche (fara sa mai amintim de jefuirea popoarelor din America, Africa, Asia, timp de sute de ani) la greci este din 1831 cind a venit neamtul otto, la bulgari in 1878 cu neamtul alexandru de battenberg si din 1887 cu neamtul ferdinad de saxa-coburg, iar la noi cu hohenzollern in 1866. De atunci am primit “binefacerile“ barbarilor occidentali : democratie, capitalism, comunism, ateism, multiculturalism, masonerie... privatizari, liberalizari, investitori....prin aceste blestematiii viclene am fost exploatati si jefuiti de resurse naturale, jefuiti de suflet. Trebuie sa fim nationalisti!

Cit de indobitocit la suflet a ajuns sarmanul om modern, care s-a lasat amagit de viclenia mentalitatii societatii de consum capitaliste?! Pervertirea simturilor si a sufletului este de-dreptul diabolica: numesc adevarul minciuna, si minciuna adevar, lumina intuneric, si intunericul lumina!!!! Toate acestea din cauza pacatului: mindrie, egoism, lacomie de bani, desfriu, pornografie, droguri.....promovate prin mijloacele de indobitocire in masa, pe care nelegiuitii occidentului apostaziat au pus monopol.

Faptul ca economia, statul da faliment, se datoreaza tradatorilor care s-au vindut pe bani(de ce nelegiuitii promoveaza dictatura banului?) Ei falimenteaza, submineaza statul, economia, pentru ca s-au lasat corupti de nelegiuitii corupatori, oculta iudeomasonica, apitalistii din occident. Noi nu putem sa muncim, sa ne administram singuri? Putem foarte bine, dar nu sintem lasati!!!! Trebuie sa fim nationalisti si patrioti !

duminică, 17 martie 2013

Germania isi reduce cheltuielile bugetare si transmite un mesaj de austeritate Europei. Germania a prezentat planuri de reducere a cheltuielilor si echilibrare a bugetului, ignorand apeluri ale zonei euro pentru stimularea economiei, inaintea unei reuniuni a liderilor UE unde se va discuta despre cresterea economica. Bugetul Germaniei pentru 2014, in care cheltuielile sunt reduse cu peste 5 miliarde de euro, la sub 300 de miliarde de euro, reprezinta "un mesaj puternic pentru Europa", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble , potrivit Financial Times citat de Mediafax.

Alber Holding iese la export cu apartamente romanesti. Alber Holding este singura companie romaneasca prezenta cu stand la Mipim. Cu interese in special in zona de vest a tarii, conglomeratul de afaceri Alber Holding cauta debuseuri si in exterior, iar primele tinte sunt Budapesta, unde holdingul dezvolta prin intermediul ARED cateva sute de apartamente si Viena, oras in care o alta firma din grup, Mara, are impusa de actionari pornirea constructiei a 100 de apartamente pana la sfarsitul anului 2014. Alber Holding a vandut pana in prezent circa 2.500 de locuinte cu o valoare de 41 de milioane de euro.

sâmbătă, 16 martie 2013

Shengen, UE...prostii ...ia de vezi "cruda realitate"...

Halucinant ! Ceea ce parea in urma cu o luna o noua sansa la viata s-a transfomat intr-un cosmar pentru omul de afaceri britanic John Moore, 57 de ani. Moore efectuase un transplant cardiac la clinica “All Saints” din Londra, inima provenind de la un donator din Romania. Operatia a fost caracterizata de medici ca o reusita iar pacientul si-a revenit spectaculos. Dar odata ajuns acasa, omul a inceput sa se comporte straniu: nu manca decat graunte, dormea in picioare si refuza sa paraseasca grajdul proprietatii. Asa s-a descoperit ca inima nu era de om, ci de cal. Interogati de reporterii nostri, reprezentantii autoritatilor romane implicate au declarat ca organul fusese etichetat corect, doar ca numele MURGU DOREL a fost interpretat gresit: inima nu provenea de la un tinar de treizeci de ani numit Dorel Murgu, ci de la un murg batran si orb, pe nume Dorel, lovit de tren in dreptul unei localitati obscure pe nume Bolintin Valley. Politiile din cele doua tari au deschis o ancheta. (Daily Mail)-----------------------MAI AFLAM CA LA PLAFAR SE DESFASOARA O AMPLA ANCHETA DEOARECE S-AU VANDUT 50 DE TONE DE CEAI COADA SORICELULUI CARE LA ANALIZE S-A DOVEDIT A FI COADA CALULUI.

Prostiile Guvernului Romaniei

*Guvernul nu a decis, încă, Transferul Transelectrica şi Transgaz la Ministerul Finanţelor nu a fost decis, încă, de Executiv, susţin surse guvernamentale. De dimineaţă, circulă intens zvonul că trecerea celor două companii din surbordinea Ministerului Economiei la cel de finanţe ar fi fost inclus într-o anexă la hotărârea privind organizarea Ministerului Finanţelor, adoptată, ieri, de Guvern.
Surse guvernamentale susţin că transferul comopaniilor va avea loc în perioada următoare.
---
*Schimbări în Consiliul de Supraveghere
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica are noi membrii, în urma deciziei de astăzi a acţionarilor. Potrivit unor surse din companie, noii membrii sunt Andrei Maioreanu, Radu Puchiu (consilier al premierului Victor Ponta), Costin Gheorghe (expert independent IT) şi Andrei Pogonaru.
Din vechiul Consiliu rămân pe poziţii Dumitru Pârvulescu, Ovidiu Artolopescu şi Radu Bugică (reprezentant Fondul Proprietatea), mai afirmă sursele noastre.
Dumitru Pârvulescu şi Ovidiu Artolopescu au fost numiţi în Consiliul de Supraveghere de Daniel Chiţoiu, pe vremea când era ministru al Economiei. Transelectrica şi Transgaz vor trece din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Finanţelor, a hotărât aseară, Executivul, susţin surse apropiate situaţiei.
Astfel, autorităţile noastre vor să ducă la îndeplinire o prevedere a legislaţiei europene care stipulează trecerea transportatorilor de energie şi gaze în subordinea unui proprietar diferit de cel care controlează producţia.  Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate informaţia despre transferul celor două companii încă din 11 ianuarie.

vineri, 15 martie 2013

speculatiile din presa

Un cardinal umil şi simplu, însă un iezuit care nu a denunţat ororile dictaturilor latino sprijinite de SUA, ales papă chiar la debutul procesului Operaţiunii Condor la Buenos Aires, chiar înaintea tranziţiei Cubei către pro-americanism şi doar cu o zi înainte de alegrea preşedintelui Chinei, care a trecut astfel neobservată
Alegerea unui papa dintre cardinalii Americii Latine, casa celei mai mari comunităţi catolice din lume, este un gest simbolic. Alegerea unui papă ce provine dintr-o zona în care catolicismul este tot mai mult concurat de protestantism şi prozelitismul evanghelic de sorginte nord-americană este un gest pragmatic, iar la această se adaugă încercarea Vaticanului de a acordă atenţie marilor economii emergente. Însă presa internaţională nu consideră că doar aceste elemente au fost fundamentale pentru alegerea papei Francisc I.
Operaţiunea Condor, CIA şi Biserică Catolică
Când junta militară care a venit la putere în 1976 în Argentina a început represiunea sângeroasă împotriva opozanţilor, Jorge Mario Bergoglio era cel mai înalt prelat iezuit din ţară. Fusese numit Provincial al Ordinului Iezuit cu patru ani înainte, la numai 36 de ani. Anii săi în fruntea iezuiţilor au coincis cu cele mai negre momente ale operaţiunii Condor, iniţiată de dictaturile de dreapta latino-americane împotriva opozanţilor, cu sprijinul CIA şi al administraţiei Nixon, cu Henry Kissinger şi David Rockefeller jucând un rol major.
Pe 5 martie a început la Buenos Aires procesul a 25 de personalităţi implicate în valul de masacre care au costat viaţa a 50.000 de oameni şi dispariţia altor 30.000, închiderea a jumătate de milion de latino-americani şi torturarea a sute de mii. Printre cei judecaţi, fostul dictator argentinian (1976-1981) Jorge Rafael Videla. Procesul poate duce la dezvăluiri despre implicarea SUA şi despre crime până acum necunoscute. La o săptămână de la începerea procesului (ce ar putea dura doi ani), a fost ales papă iezuitul Jorge Mario Bergoglio...
Jorge Mario Bergoglio şi iezuiţii torturaţi
Junta condusă de generalul Jorge Videla a fost responsabilă pentru nenumărate asasinate, inclusiv pentru uciderea mai multor preoţi, călugări şi călugăriţe, imediat după înlăturarea de la putere a Isabelei Peron, în 1976. În 1985, la patru ani după ce a părăsit puterea, Videla a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Regimul militar a luat sfârşit după pierderea războiului pentru insulele Malvine cu Marea Britanie, în 1983.
Videla a avut însă o relaţie bună cu iezuitul Jorge Mario Bergoglio în anii “războiului murdar” din Argentina. În 2005, avocata Myriam Bregman a făcut o plângere împotriva lui Bergoglio, acuzandu-l că ar fi implicat în răpirea a doi preoţi iezuiţi, în 1976. “Dio Mio”, titra, joi, cotidinaul argentinian “12 Pagina”, cu referire la alegerea papei Francisc I. Ziarul aduce aminte de modul în care Bergoglio i-a demis pe preoţii Orlando Yorio şi Francisco Jalics, cu care a avut mai multe controverse legate de relatioa iezuiţilor cu junta militară. La scurt timp, cei doi au fost răpiţi şi eliberaţi după cinci luni de tortură şi interogatorii.
Bergoglio a invocat în 2005 dreptul prevăzut de legea argentiniană de a nu apărea în faţa instanţei. El a depus mărturie abia în 2010. Yorio l-a acuzat atunci pe actualul papă că l-a dat pe mâna echipelor morţii prin faptul că nu a explicat liderilor juntei că el, mai-marele iezuiţilor argentinieni sprijină activitatea preoţilor.
În Argentina, aproape întregul cler catolic superior era de partea juntei militare. “Chiar declaraţiile lui Bergoglio arăta că oficialii bisericii ştiau de la injceput despre torturi şi crime, dar chiar şi aşa au sprijinit junta în mod public. Dictatura nu ar fi putut acţionă aşa fără acest sprijin esenţial”, spunea, în 2005, avocata Bregman, citată de Los Angeles Times.
Un papă ostil Argentinei care naţionalizează petrolul
Un alt aspect important legat de cardinalul Bergoglio tinme de relaţia să foarte rece cu ultimii preşedinţi ai Argentinei, Nestor Kirchner şi Cristina Kirchner. Actuala preşedintă s-a lansat în decizii ce au nemulţumit Wall Street-ul şi City-ul londonez: a naţionalizat compania petrolieră naţională şi relansat pretenţii teritorioale asupra Malvinelor şi a resurselor de hidrocarburi descoperite în apele arhipelagului.
Actualul papă are însă relaţii bune cu actuală opoziţie din Argentina. Gabriela Michetti, lidera partidului de dreapta Propunerea Republicană şi Elisa Carrio, principala rivală a Cristinei Kirchner la prezidenţialele din 2007, au fost cele mai voclae în a-şi exprimă bucuria pentru alegerea papei.
Cardinalul Bergoglio a susţinut tacit un regim în care Argentina a adoptat un model economic neoliberal, cu îngheţarea salariilor, privatizări masive şi implicarea companiilor americane pe scară largă. Alegerea să că papa vine într-un moment în care regimurile de stânga se încăpăţânează să rămână la putere în Ecuador, Bolivia, Venezuela, Cubă.
Un papă pentru tranziţia către Cuba şi Venezuela “democratizate”
Alegerea papei argentinian în momentul în care capul de pod al Rusiei în Venezuela este şubrezit de moartea preşedintelui Hugo Chavez şi în care sfârşitul regimului Castro este o chestiune de timp poate fi o strategie prin care Vaticanul va încercă, prin imensă putere pe care i-o da religiozitatea latino-americanilor, să îndrepte aceste state către o tranziţie spre poziţii pro-americane.
Biserica Catolică se pregăteşte deja pentru o Cubă post-Castro, sprijinind actualul guvern de la Havana în liberalizarea economiei şi încurajarea micilor afaceri şi anticipând un parcurs al tranziţiei asemănător cu cel din Rusia, cu membrii regimului castrist transformandu-se în oligarhi ai turismului, energiei, comerţului exterior. Este o teză susţinută în Foreign Affair de Victor Gaetan...De altfel, aceasta este şi esenţa unei telegrame publicată de WikiLeaks, trimisă de ambasadorul SUA la Vatican în 2007. Textul aici.

Fonduri pentru ONG-urile securistilor autohtoni ...

Innovation Norway, agenţie a statului norvegian responsabilă pentru administrarea de fonduri publice oferite de acesta, a lansat programul de aplicaţii pentru proiecte care doresc să obţină finanţare prin intermediul programului "Inovare în Industria Verde România". Suma disponibilă care poate fi accesată este de 21.623.200 euro.  Obiectivul programului este de a creşte competitivitatea companiilor cu activitate prietenoasă cu mediul înconjurător, prin "ecologizarea" unor industrii existente şi prin stimularea inovaţiei şi a antreprenoriatului "verde". Activităţile eligibile pentru finanţare sunt cele de dezvoltare şi implementare de, investiţii în şi training cu privire la tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător, producţie de bunuri şi servicii nepoluante, reducere şi refolosire a deşeurilor, precum şi iniţiative de creştere a eficienţei energetice şi a utilizării resurselor regenerabile, inclusiv cele energetice, în operaţiunile zilnice ale companiilor.
Innovation Norway alocă suma disponibilă prin intermediul a trei scheme de finanţare. Prima dintre acestea este Schema de Finanţare a Proiectelor Individuale, căreia i s-au alocat 19.408.200 euro. Grupul ţintă îl reprezintă companii private din ţara noastră, care pot accesa între 200.000 euro şi 1,5 milioane euro. Cea de a doua schemă este cea de Subvenţii Mici, care se adresează Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) şi organizaţiilor non-guvernamentale (ONG) implicate în proiecte afaceri care presupun inovaţie ecologică în regiuni mai puţin dezvoltate ale ţării. Bugetul alocat este de două milioane euro, iar aplicanţii pot solicita între 50.000 şi 200.000 euro. Termenul limită de aplicare pentru cele două scheme este 15 iulie anul acesta.
Celor două paliere li se adaugă un al treilea, denumit Fondul pentru Relaţii Bilaterale, cu un buget de 215.000 euro, care are drept scop încurajarea de parteneriate între organizaţii din ţara noastră şi din Norvegia. Entităţile interesate, care pot fi atât companii şi ONG-uri româ-neşti, cât şi întreprinderi şi asociaţii ale societăţii civile norvegiene, pot să solicite un ajutor de călătorie, în valoare de 1.200 euro, şi unul pentru pregătirea aplicaţiilor pentru una dintre celelalte două scheme, care poate ajunge până la 10.000 euro. Pentru primul tip de ajutor, solicitările trebuie trimise până pe 15 iunie, iar pentru cel de al doilea, până pe 15 mai.
În cadrul primelor două scheme şi a celui de al doilea tip de ajutor, co-finanţarea acordată este de cel mult 50%, pentru companii, respectiv 90%, pentru ONG-uri. Pentru ajutorul de călătorie, co-finanţarea poate să ajungă până la 85%.
Termenul limită pentru implementarea proiectelor acceptate este 30 aprilie 2016. Debutul fazei de implementare este estimat pentru primul trimestru al anului viitor.
Companiile şi ONG-urile interesate pot aplica pe pagina de internet www.norwaygrants-greeninnovation.no.
Norvegia oferă ţării noastre, prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 şi a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), aproape 306 milioane euro, destinate sprijinirii a douăzeci şi trei de domenii, care vizează mediul social şi economic. Suma oferită face ca statul nordic să fie cel mai mare donator bilateral al ţării noastre.

joi, 14 martie 2013

Tensiunea dezbaterii raportului MCV în Parlamentul European i-a produs Elenei Băsescu (EBA) grimase nefirești prin care își exterioriza trăiri interioare ciudate. În timpul cuvântării europarlamentarului Pino Arlacchi, EBA, probabil enervată, a început să muște efectiv în gol. Ieșirea nervoasă nu a scăpat operatorilor parlamentului, care transmiteau ședința de miercuri seară, de la Starsbourg. Starea Elenei Băsescu este de natură să îngrijoreze, mai ales că se afla în faza primară a unei sarcini, anunțate de altfel recent. Aceste simptome vin după un discurs halucinant rostit în urmă cu doua zile, în parlamentul european de EBA, care transfera scandalul alegerilor din PDL în plenul de dezbateri. Numeroși observatori au comentat în registru medical acest discurs. Dacă adăugăm și episodul mușcăturilor de miercuri, problemele se complică pentru EBA și familia ei.

HABEMUS PAPAM

PAPA chiar daca este Argentinian, este nascut in Piemonte-Italia de nord, a studiat in Italia, si a plecat in Argentina in 1958 unde a facut facultatea de filozofie,etc. Deci e ITALIAN la origini....Argentinian de nationalitate Italiana.
Numele noului Suveran Pontif a fost o surpriză, cardinalul Jose Mario Bergoglio neaflându-se pe lista de favoriți vehiculată de mass-media în perioada de dinaintea începerii conclavului.
După cinci runde de vot, cei 115 cardinalu electori l-au ales în această seară pe succesorul Papei Benedict al XVI-lea. Noul Suveran Pontif este cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, care și-a luat numele sfânt de Francisc I. Astăzi a fost stabilită și o premieră în sânul Bisericii Catolice: cardinalul Bergoglio este primul papă sud-american.

miercuri, 13 martie 2013

Camera de Comerţ Româno-Rusă: "Investitorii străini să mai danseze şi ei după cum cântăm noi, nu invers"
Investitorii ruşi sunt interesaţi să ia parte la privatizările avute în vedere de Guvernul de la Bucureşti, a declarat recent ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Sergheevici Malghinov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian.
Cu această ocazie, diplomatul rus a enumerat şi câteva dintre problemele de ordin general cu care se confruntă investitorii ţării sale în România.
Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Rusă, ne-a declarat că, în esenţă, problemele cu care se confruntă investitorii ruşi sunt aceleaşi pe care le au de înfruntat mulţi inves­titori străini în ţara noastră. Domnia sa ne-a spus: "Investitorii ruşi, şi cei străini în general, trebuie să se conformeze legislaţiei din ţara noas­tră. Problema ruşilor este, însă, că ei au fost obişnuiţi să fie toleraţi, iar schimbările care au avut loc în ultima perioadă în ţara noastră sunt cumva un semnal că nerespectarea legislaţiei în vigoare nu va mai rămâ­ne nesancţionată".
Domnia sa mai declară că "recentele dezvăluiri de la Mechel Câmpia Turzii sau Bechtel sunt exemple concludente care vin să ateste tocmai faptul că investitorii străini trebuie să fie racordaţi la cadrul normativ din ţara noastră. Adică să mai danseze şi ei după cum cântăm noi, nu invers".

marți, 12 martie 2013

Circul asta cu Shneghen ascunde miscarile sociale care au loc in prezent in Portugalia, Italia, Franta, Grecia, Spania - milioane de oameni in greva si pe strazi, care cer iesirea din zona euro si chiar din UE ...pina si in Bulgaria se misca masele cattre iesirea din UE ...se acunde acest fapt de frica sa nu se molipseasca si "iobagul Roman" ...fiti fara frica, iobagii ardeleni sunt la putere in Romania, iar ei sunt obisnuiti sa "apartina cuiva" ...se vede clar dupa ce citesti forumul asta....daca vrei sa fii suveran , esti trimis la rusi ...conform mentalitatii de sluga, trbuie sa ai stapin ...halal popor de iobagi si slugi !..despre pactul Ribentropp - Molotov - nu se spune , dar traieste ( o dovada : doar in ce ne priveste nu au fost anulate - nici macar denuntate - prevederile lui ) ; pacat de fraierii care cred in bla-blauri despre democratie , UE , Schengen si alte baliverne , parlament european , comitete si comitii ; vorba poetului :" averea sa le aperi , marirea si-a lor bine / ei bratul tau inarma ca sa lovesti in tine..."-deocamdata , la noi , lucreaza prin cozi de topor , dar daca se supara tare...se antreneaza si se pregatesc prin munti fel de fel de "batalioane" si "garzi"(interzise de forma prin alte parti ) care -deocamdata- agita doar steaguri si ne amintesc ca marea alianta mai continea si arbitrajul de la Viena....ne astepta vremuri de bejenie pe noi Romanii...cred ca ne vom interna "benevol" in viitoarele lagare de munca nemtesti din cauza saraciei care ne-a fost atribuita prin integrarea fortata in UE. ...vai de noi astia mai "neputinciosi"...

luni, 11 martie 2013

Inceputa ca ceea ce s-a intitulat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), U.E.  a fost fondată în 1951 (Tratatul de la Paris), de Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european. CECO a devenit fundația pentru CEE redenumită ulterior Com. Europeană și în final Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht) .Franta si Germania trecand peste vechile rivalitati au format. cartelul metalurgiei si carbunelui,de ce sa ne miram ca toate combinatele, minele de la noi au fost distruse? In "mica Europa" a celor 6 nu intra si Anglia,dupa cum se vede. Intrarea celorlalte tari din est foste comuniste a fost un prilej sa-si dezvolte Franta si Germania industriile.  Romania, a fost desemnata  sa tina de "sase" la moneda lor euro, BCE - avand suprematie si dirijand dezvoltarea, sau mai bine zis interzicand dezvoltarea, controlind  finantele si creditele bancare ale Romaniei astfel incit,  creditele sa nu mearga la sectorul privat, dar nici la cel public . Romania traieste la limita ,indeplinind poruncile BEC,UE si ale lui Merkel/Putin, tarile din zona noneuro uitandu-se ca saracele la masa bogatei “Merkel”. In loc de industrei, mine si agricultura romaneasca, trebuie sa fim piata de consum, sa imbuibam pietele lor financiare. Cameron planuia sa sublinieze ca structurile UE sufera o "schimbare fundamentala", adaugand: "Este o prapastie intre UE si cetatenii sai, care a crescut dramatic in ultimii ani si care reprezinta o lipsa de responsabilitate si consimtamant democratice care - DA - se simt acut in Marea Britanie"...Daca in Marea Britanie se simt acut iresponsabilitatea si incalcarea  democratiei ,dar in Romania? Cameron vrea rol"angajat si activ"in UE, .Basescu= "premierul, guvernul" ce a vrut ? De ce tipa mereu sa mearga la UE, ce au facut pentru a inainta agenda economica a  Romaniei ?

duminică, 10 martie 2013

Miniştrii de externe din Germania, Finlanda, Danemarca şi Olanda au trimis o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicită crearea unui mecanism menit să protejeze valorile Uniunii Europene, potrivit b1.ro.
Scrisoarea semnată de cele 4 state cere CE măsuri pentru a putea reacţiona promt şi eficient pentru a asigura respectarea principiilor fundamentale ale UE, precum democraţia, drepturile omului şi statul de drept în rândul statelor membre, potrivit Asociated Press.
În plus, documentul ar viza şi opţiune de a tăia fondurile UE în cazul statelor care încalcă aceste principii. Scrisoarea nu nominalizează state, ci doar face referire la principiile a căror încălcare provoacă îngrijorarea Germaniei, Finlandei, Danemarcei şi Olandei.
"Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniştri de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda", a declarat, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Întrebată de jurnalişti dacă în scrisoarea respectivă sunt menţionate Ungaria şi România ca exemple , Pia Ahrenkilde-Hansen a refuzat să răspundă, precizează Mediafax.
Scrisoarea privind adoptarea unui mecanism pentru apărarea valorilor blocului comunitar vine după o alta, semnată de două dintre cele patru state, Germania şi Olanda, plus Marea Britanie şi Austria, prin care Comisiei Europene i se cer măsuri în scopul de a le permite statelor membre să aplice restricţii mai mari pentru evitarea acestui presupus turism vizând ajutoarele sociale.

sâmbătă, 9 martie 2013

Ministrii europeni ai Finantelor au dat marti unda verde asa-numitului "two pack", un pachet legislativ care intareste puterile Comisiei Europene in materie de control al bugetelor nationale pentru tarile din zona euro, scrie AFP.
Aceasta decizie, adoptata in unanimitate, nu este surprinzatoare dupa acordul politic la care s-a ajuns la finele lui februarie intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a UE. Pachetul legislativ urmeaza sa fie aprobat saptamana viitoare in sesiunea plenara a Parlamentului si va putea intra in vigoare ulterior.
"Two pack" vizeaza sa evite repetarea unor eventuale noi crize in zona euro. Concret, toate tarile din zona euro trebuie sa-si supuna aprobarii, in fata Comisiei si a Eurogrupului, bugetele nationale pentru anul urmator inainte de jumatatea lunii octombrie. Daca un proiect nu respecta exigentele Pactului de Stabilitate, care interzice deficite mai mari de 3%, Comisia va putea cere modificari. De asemenea, executivul european va trebui sa verifice daca proiectul de buget urmeaza liniile asumate in recomandarile pe care le va formula in luna mai. Parlamentele nationale vor ramane insa suverane acordand sau nu unda verde proiectului de buget.
O procedura de supraveghere sporita este prevazuta pentru statele care beneficiaza de un program de asistenta financiara, precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.
"Two pack" face parte din arsenalul legislativ creat de la aparitia crizei in zona euro si care cuprinde in principal tratatul bugetar, care instaureaza "regulile de aur", si "six pack", care prevede sanctiuni pentru statele cu deficite bugetare prea mari si care nu remediaza situatia.