vineri, 26 octombrie 2012

Romania s-a plasat pe locul 72, din 185 de tari, in clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Bancii Mondiale (BM), dupa ce in editia precedenta a coborat sapte locuri. Studiul se refera la perioada iulie 2011 – iunie 2012.
Raportul evidentiaza o serie de lucruri pozitive, dar si unele negative despre cat e de usor sa faci afaceri in Romania si celelalte tari.
Astfel, pentru a determina cat de usor este sa faci afaceri in statele analizate, BM analizeaza zece indicatori generali. Romania are pozitii internationale mai slabe ca anul trecut la infiintarea unei afaceri, obtinerea permiselor de constructie, accesul la electricitate, inregistrarea proprietatii, accesul la credite, protectia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale si reglementarea insolventelor, in timp ce clasarea in privinta platii taxelor s-a imbunatatit, iar cea referitoare la comertul international s-a mentinut.
Pozitiv
In intervalul analizat, accesul la credit in Romania a devenit mai usor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garantii.
De asemenea, infiintarea unei afaceri a fost simplificata, prin reducerea timpului necesar pentru obtinerea cazierului fiscal de la agentia de administratie fiscala, se arata in raport.
Romania se plaseaza cel mai bine in randul celor 185 de tari la accesul la credite, locul 12, chiar daca a fost devansata la acest capitol de 4 state fata de raportul precedent.
Negativ
Romania este trasa in jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obtinerea permiselor de constructie si rezolvarea insolventelor, categorii la care ocupa locuri in a doua jumatate a clasamentului.
De asemenea, dupa usurinta infiintarii unei firme, Romania se afla pe 68, fata de 63 in raportul anterior. Deschiderea unei afaceri in Romania necesita, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, in timp ce numarul de zile necesar a scazut de la 14 la 10. De asemenea, costul inceperii unei afaceri a coborat de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%.

Niciun comentariu: