Zona euro - principalul factor de risc. Conform celui mai
recent raport cu privire la pietele financiare intocmit de Fondul Monetar,
tarile din zona euro constituie in continuare principalul risc pentru
stabilitatea pietelor globale in special pentru ca au crescut diferentele
economice si financiare dintre centrul lor si periferie. Amplificarea acestui
clivaj din interiorul zonei euro are consecinte dramatice, a subliniat Jose
Vinals, seful departamentului pentru pietele de capital al FMI. Potrivit lui
"neincrederea si incertitudinile politice au generat o masiva retragere de
capital din tarile situate la periferia zonei euro". E vorba de un proces in
sine neobisnuit pentru un spatiu monetar unitar. In plus, acest fenomen a
determinat "cresterea masiva a costurilor procurarii de credite proaspete
deopotriva pentru tarile in cauza, pentru bancile lor, pentru persoanele
particulare si intreprinderi". Iar aceasta scumpire a creditelor a provocat
aparitia unei "periculoase spirale economice descrescatoare", scrie Deutsche Welle.
duminică, 14 octombrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Luna octombrie aduce doua noi contracte dedicate "dezvoltarii" portalului e-licitatie.ro, sistemul electronic vital pentru achizitiile publice si a carui functionare deficitara a fost semnalata adesea de utilizatori. Astfel, marti, 4 octombrie 2012, Ministerul Comunicatiilor a atribuit catre grupul UTI prin negociere fara anunt de participare un contract de 933.000 de lei (fara TVA), finantat din fonduri publice, iar pe 5 octombrie 2012 a aparut un anunt nou pentru organizarea unei licitatii deschise pentru extinderea sistemului.
UPDATE Conducerea CNMSI a explicat pentru HotNews.ro ca primul contract din 4 octombrie a fost atribuit direct catre UTI pentru ca era vorba de o dezvoltare a unor functionalitati deja existente, pe cand in cazul contractului din 5 octombrie era vorba de extinderea sistemului cu functii noi, fapt pentru care s-a organizat licitatie deschisa. CNMSI nu explica de ce, atunci, in cazul contractului din august 2011, cand s-a extins sistemul cu noi functii, acesta a fost atribuit direct catre UTI si nu prin licitatie.
Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume, reuniti la Tokio in cadrul adunarii anuale a Fondului Monetar International, au adoptat sambata o lista de politici menita a rezolva criza datoriilor din Europa si Statele Unite si s-au angajat sa analizeze progresele inregistrate dupa sase luni, in contextul in care incearca sa impulsioneze relansarea economica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat sambata, la Tokio, ca viitorul mecanism european de supervizare bancara nu va deveni operational decat dupa "aproximativ un an". Punerea in aplicare a mecanismului "ar putea dura aproximativ un an", a declarat Draghi, desi calendarul oficial prevede lansarea noului organism de supervizare la 1 ianuarie 2013.
Trimiteți un comentariu