luni, 15 octombrie 2012

Plăţile pentru proiectele derulate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) s-au deblocat, conform unui comunicat transmis luni de Ministerul Economiei (MECMA).
Astfel, începând de luni, se reia decontarea sumelor către beneficiarii programului, valoarea totală a plăţilor din perioada următoare ridicându-se la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro).
Pe parcursul celor 5 luni în care plăţile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice a semnat 1.725 de contracte de finanţare reprezentând 100% din proiectele Întreprinderilor Mari şi Cercetării, 77% din cele ale Energiei, 59% din cele ale IMM.
"Deşi la preluare am descoperit peste un miliard de lei plăţi nedecontate către Comisia Europeană şi aproximativ 3.700 de proiecte "uitate" de mai bine de doi ani, am reuşit să schimbăm complet situaţia. Obiectivul general al POS CCE îl constituie creşterea productivităţii întreprinderilor locale, acestea fiind, practic, motorul economiei româneşti", a declarat Nicolae Rotileanu, secretar de stat responsabil cu gestionarea fondurilor europene în cadrul Ministerului Economiei.
Din demersurile de debirocratizare şi simplificare a procedurilor face parte şi eliminarea obligativităţii scrisorii de confort pentru semnarea contractului între autoritate şi beneficiari, precum şi procesarea cererilor de rambursare prin proceduri simplificate, potrivit MECMA.
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice este un document negociat cu Uniunea Europeană prin care se urmăreşte încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. Instituţia care gestionează acest program este Ministerul Economiei prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice. POS CCE acoperă domenii precum Sistemul productiv şi retehnologizarea IMM-urilor şi întreprinderilor mari, Cercetare/Dezvoltare, IT şi Comunicaţii, Energie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fermierii români vor primi începând de marţi un avans din plăţile europene pe suprafaţă, efortul financiar pe care îl facem în acest sens cifrându-se la 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

"Aşa cum prevede decizia Comisiei Europene, luată la solicitarea Românei, din 16 octombrie putem începe plata în avans a sprijinului pe suprafaţă. Este vorba de jumătate din suma acordată de Comisia Europeană în acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regăsi în conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar şi avem promisiunea de la Ministerul de Finanţe că va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că avansul pe suprafaţă se va plăti în perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.

De asemenea, şeful MADR a precizat că după rectificare bugetară de la sfârşitul lunii octombrie MADR va primi 100 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru ajutorul de minimis şi pentru sprijinul complementar pe suprafaţă din bugetul naţional.
"Pe 31 octombrie bugetul MADR va cunoaşte o creştere de 100 de milioane de euro. O parte din bani va merge către ajutorul de minimis, care se va plăti începând cu 1 noiembrie, iar o parte pentru sprijinul suplimentar pe suprafaţă. Vrem să îndeplinim o promisiune pe care am făcut-o fermierilor, respectiv acordarea sprijinului maxim în 2012 pe care îl permite Uniunea Europeană", a adăugat ministrul Agriculturii.

Sprijinul maxim pe care îl va putea primi un fermier pe suprafaţă în 2012 este 158 de euro/ha, respectiv 119 euro de la UE şi restul de la bugetul de stat.