Cu putin înainte de summit-ul Consiliului European, Parisul şi Madridul au
semnat o declaraţie comună, în urma unei întâlniri la nivel înalt la Palatul
Elysée.
Subiectul: uniunea bancară,
aşteptată cu nerăbdare de Spania şi de pieţele financiare, tărăgănată de
Germania, din raţiuni politice interne, scrie Le Figaro. Preşedintele François
Hollande şi premierul Mariano Rajoy au transmis un avertisment cancelarului
german, Angela Merkel: „Nu există niciun motiv pentru care cele decise în iunie
să nu poată fi puse în aplicare în decembrie“, a spus preşedintele socialist
francez. Germania doreşte să amâne intrarea în
vigoare a autorităţii unice de supraveghere bancară în Europa, primul pas către
uniunea bancară completă, până la finele lui 2014. Mai mult, Berlinul vrea
limitarea atribuţiilor acestei instituţii la bănci sistemice. Observatorii sunt
de părere că, astfel, Guvernul se pregăteşte de alegerile parlamentare şi vrea
să creeze condiţii propice pentru băncile regionale germane, „Landesbanken“,
care sunt foarte apropiate de mediul politic regional din Germania. Amânarea proiectului de uniune
bancară ar provoca mari probleme pe pieţele financiare pentru Madrid, care deja
a primit 100 de miliarde de euro, pentru a-şi salva sectorul bancar. Fără un
început de uniune bancară (deci mutualizarea datoriilor), Spania ar trebui să
garanteze cu fonduri proprii acel pachet de asistenţă, ceea ce ar avea ca urmare
o creştere a datoriei sale suverane, aminteşte Le Figaro.
4 comentarii:
Anonymous said...
La nivel politic nu există un consens asupra cauzelor sau soluţiilor problemelor importante pentru economie. Liderii politici de la nivel mondial se împart în două categorii: cei care susţin măsurile de austeritate şi cei care vor cu orice preţ reluarea creşterii economice. Divergenţele politice pot conduce economia spre o gaură neagră, scriu jurnaliştii de la businessinsider.com.
Deşi există un consens în privinţa faptului că economiile trebuie să îşi accelereze creşterea şi că este nevoie de mai multe locuri de muncă pe termen scurt, există o mulţime de divergenţe între ţări, dar şi în interiorul fiecărei ţări, legat cum se pot atinge aceste obiective, scrie publicaţia citată.
"Viziunea ortodoxă atribuie majoritatea dificultăţilor de acum faptului că datoria privată şi publică au crescut mult şi pune accentul pe măsurile de austeritate şi pe politicile monetare, evidenţiind totodată necesitatea unor reforme structurale pe termen lung, mai degrabă decât pe măsuri pe termen scurt care pot încuraja creşterea", a spus Lawrence Summers, citat de Financial Times.
October 16, 2012 10:22 AM
Anonymous said...
Uniunea Europeana a prelungit luni cu un an sanctiunile impotriva Belarusului, subliniind ca este in continuare "puternic ingrijorata de nerespectarea drepturilor omului, democratiei si statului de drept" in aceasta tara condusa autoritarist de catre Aleksandr Lukasenko. "Dat fiind ca detinutii politici nu au fost inca eliberati, ca niciun detinut eliberat nu a fost reabilitat si avand in vedere absenta unei ameliorari" a situatiei democratiei in tara, ministrii europeni de Externe au decis sa prelungeasca cu un an atat blocarea averilor, cat si interdictiile de eliberare de vize turistice aflate in vigoare impotriva a 243 de membri din cadrul regimului, in cursul unei reuniuni la Luxemburg, potrivit Mediafax.
Blocarea averilor a 32 de societati comerciale este prelungita, de asemenea, pentru o perioada suplimentara de 12 luni.
Membrii regimului sunt acuzati de "incalcari grave in domeniul drepturilor omului sau de reprimarea societatii civile si opozitiei democratice", de obtinerea unor avantaje de la puterea lui Lukasenko sau de sustinerea acesteia.
Un embargo asupra armamentului si unor materiale legate de reprimare este, de asemenea, in vigoare incepand din iunie 2011.
Uniunea Europeana si-a exprimat regretul cu privire la faptul ca alegerile organizate la sfarsitul lui septembrie au reprezentat o "ocazie ratata de organizare a unor alegeri care sa respecte normele internationale".
Grupul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European se reuneste marti si miercuri la Bucuresti, potrivit Agerpres. Potrivit programului evenimentului, marti, va avea loc lansarea cartii 'Criza financiara', volum semnat de liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, la care sunt anuntati ca participanti presedintele PNL, Crin Antonescu, seful delegatiei PNL din PE, Norica Nicolai, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si reprezentanti ai mediului academic, informeaza EurActiv.ro
Tot marti, europarlamentarii Norica Nicolai si Sarah Ludford vor participa la o conferinta de presa dupa dezbaterea din grupul ALDE cu privire la sistemul judiciar din Romania, iar Guy Verhofstadt si Crin Antonescu vor sustine o conferinta de presa, de la ora 18,15, referitoare la situatia politica a Romaniei.
In cursul zilei de miercuri vor fi prezentate concluziile reuniunii ALDE, intr-o conferinta de presa, programata pentru ora 12,00, la care vor participa presedintele PNL, Crin Antonescu, si europarlamentarii liberali.
In aceeasi zi va avea loc, de la ora 14,00, dezbaterea cu tema 'Accesul la finantare. Motorul cresterii competitivitatii IMM-urilor'. In deschiderea evenimentului vor vorbi Guy Verhofstadt, presedintele Grupului ALDE, si Daniel Chitoiu, ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
Primul panel al dezbaterii, intitulat 'Masuri de reglementare pentru ameliorarea accesului IMM-urilor la finantare', va fi moderat de europarlamentarul Cristian Busoi, iar speakeri vor fi Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Julien Guerrier, reprezentant al Comisiei Europene, Jurgen Creutzmann, eurodeputat ALDE, si Ovidiu Nicolescu, presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
La cel de-al doilea panel - 'Accesul la finantare in practica' - moderator va fi eurodeputatul ALDE Philippe de Backer, iar vorbitori - Viorel Popescu, director general Mibatron, Arhip Janel, director general Seletron, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Daniel Cosnita, presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, si un reprezentant al Bancii Europene de Investitii.
October 16, 2012 10:26 AM
citeste pe t a m t a m u r i . r o :
Bordelul securitatii
Întâmplare ca în filmele cu proşti, cam aşa s-ar traduce ispravă unei femei din Spania!
Tatuaje, piercing, durere?!?
Baieti frumosi
Din suflet pentru Manele si Manelisti
Mireasa ii facea sex oral cavalerului de onoare, mirele o cauta disperat – VIDEO
15 Atingeri care o dau gata!
Gina Pistol se simte datoare să voteze
Parodii na Pesni
Intrare in stațiunea Mamaia doar cu buletinu
Râzi cu lacrimi
Ce stil de invatare te caracterizeaza?
INNA – Tu si Eu (Rock the Roof – Mexico City)
A MURIT VADIM? Vezi aici adevărul!
Trageti-i-o
Trimiteți un comentariu