duminică, 29 iulie 2012

Un expert al Centrului American de Monitorizare a Secetei declara pentru AFP ca seceta a atins doua treimi din statele aflate in centrul SUA si ca situatia critica se intensifica intr-un ritm fara precedent. Reuters scrie, la randul sau, ca situatia se agraveaza in SUA, unde transportul fluvial pe Mississippi este afectat de scaderea nivelului apelor, creste ingrijorarea ca preturile la alimente si combustibil vor fi si mai mari, iar inaintea alegerilor din noiembrie Congresul este supus unor presiuni crescande sa intervina in sprijinul fermierilor.
La bursa din Chicago, pretul pentru livrarea mai multor tipuri de cereale in lunile august si septembrie a inregistrat, joi, o usoara scadere, in conditiile unor ploi usoare intr-unele din zonele afectate de seceta. Scaderea nu a depasit, insa, 7 procente, la o saptamana dupa ce preturile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Incertitudinile privind evolutia meteo se mentin, iar specialisti guvernamentali citati de Reuters arata ca ploile razlete din ultimele zile au venit prea tarziu pentru multe dintre recolte.
Departamentul pentru Agricultura al SUA estimeaza ca preturile la alimente pe piata americana vor creste cu pana la 3,5% anul acesta si cu pana la 4% anul viitor, peste nivelul estimat al inflatiei.
Pretul granelor - precum si cel al altor materii prime - ar putea fi afectat si de scaderea nivelului apelor pe Mississippi, ce ii determina deja pe multi operatori sa diminueze incarcatura pe un traseu pe care sunt transportate produse in valoare de 180 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Niciun comentariu: