Persoanele fizice detineau la bancile romanesti depozite de 120,7 miliarde lei (27,55 miliarde euro) dupa primele sase luni ale acestui an, in urcare cu 11,5% comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, la o populatie de 19 milioane de persoane, inseamna ca fiecare roman are in medie la banci 6.342 lei (1.448 euro).
Cotatiile monedei nationale fluctuau usor peste 4,6150 lei/euro la finalul sesiunii interbancare, leul fiind singura moneda din regiune care nu a reactionat pozitiv dupa ce presedintele BCE a spus ca institutia este pregatita sa faca orice pentru a proteja moneda unica, potrivit Mediafax. In jurul orei 17:00, euro era cotat la 4,6155 - 4,6180 lei, usor peste nivelurile de la aceeasi ora de miercuri, de 4,6135 - 4,6165 lei/euro. Primele operatiuni au fost realizate la 4,6210 lei/euro, iar in prima parte a sesiunii cursul a oscilat aproape de 4,62 lei/euro. Ulterior, cotatiile au coborat usor, pe fondul unor vanzari de euro realizate de jucatori straini, pana la un minim de 4,6125 lei/euro, in timp ce valutele din regiune au consemat castigut de pana la 1,1%, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca institutia este pregatita sa ia toate masurile pentru a proteja euro. Totodata, el a indicat ca BCE este pregatita sa intervina pentru reducerea costurilor de imprumut aflate la niveluri nesustenabile in cazul unor tari. Banca se afla sub presiune din partea statelor zonei euro pentru a-si asuma un rol mai important in lupta impotriva crizei datoriilor. Presedintele BCE a subliniat progresele "extraordinare" ale liderilor europeni in ultimele sase luni, insa a avertizat ca rolul bancii centrale nu este de a actiona in locul acestora. Pe plan local, jucatorii asteapta rezultul referendumului care va avea loc duminica pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi referinte in crestere pentru euro si dolar, de 4,6205 lei/euro, respectiv 3,8098 lei/euro, insa cursurile nu au depasit recordurile istorice de marti. In sesiunea precedenta, referinta BNR pentru euro a coborat 2,11 bani, la 4,6186 lei/euro, iar cursul pentru dolar cu 3,03 bani, la 3,8040 lei/dolar.
7 comentarii:
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a spus că o concluzie personală după rezultatul refendumului este că în societatea românească s-a creat o falie ideologică, socială şi economică, el precizând că obiectivul său major până la finalul mandatului este diminuarea şi eliminarea acesteia. Totodată, acesta le-a cerut reprezentanţilor USL să înceteze "războiul" împotriva instituţiilor statului şi să încerce să le consolideze împreună. Nu în ultimul rând, Băsescu a atenționat că responsabilii de nereguli la vot trebuie să răspundă, precizând că va "veghea" asupra acestui lucru imediat ce va reveni la Cotroceni. Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de Traian Băsescu.
Citiţi mai mult: Stiri si Actualitate > Ultimele stiri si stirile zilei online > Evenimentul Zilei > EVZ.ro http://www.evz.ro/index.html#ixzz226uOYbNW
EVZ.ro
Şeful statului român a scăpa, duminică, de destituire, datorită neprezentării în număr mare a alegătorilor la referendumul organizat în acest sens, scrie ziarul Le Figaro, menţionând că este a doua oară în ultimii cinci ani când preşedintele Traian Băsescu se salvează.
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUAdoptată în 1991, Constituţia, care vizează echilibrarea puterilor între Parlament şi preşedinte pentru prevenirea derapajelor autoritare, a dus de fapt la o instabilitate politică acută de la instalarea la putere a lui Băsescu, comentează ziarul. Într-o ţară lipsită de tradiţii democratice, un regim semi-prezidenţial se pliază mai greu sistemului de coabitare. Ceea ce este cazul lui Traian Băsescu.
„Vrea să lase ceva în istorie”
Preşedintele român nu mai are nimic de pierdut, deoarece este deja la al doilea mandat şi nu are dreptul să candideze la un al treilea. Dar se spune că acest bărbat orgolios vrea să lase ceva în istoria României, scrie Le Figaro, adăugând că „poate acest lucru s-a întâmplat deja”.
„Sub conducerea sa justiţia a devenit independentă şi chiar dacă nu a dus la desfiinţarea reţelelor de influenţă moştenite de la vechiul regim, cel puţin ea a pus capăt ideii de până acum că elitele politice nu pot fi pedepsite”, concluzionează ziarul citat.
Peste 86% dintre românii care s-au prezentat la urne duminică au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, potrivit exit-poll-urilor, dar şeful statului ar urma să rămână în funcţie datorită ratei de participare la scrutin sub pragul minim cerut de lege, potrivit site-ului France-info.
Ziarul Le Monde scrie şi el despre faptul că preşedintele Traian Băsescu va rămâne în funcţie, deoarece nu a fost atins pragul de participare la referendum, ceea ce invalidează consultarea populară.
După trei luni de coabitare zbuciumată cu guvernul de centru stânga, Băsescu a dat duminică asigurări că va „promova reconcilierea” de îndată ce va reveni la Cotroceni.
Potrivit canalului de televiziune TF 1, „verdictul de la urne este teoretic clar: 87% dintre alegătorii români care s-au prezentat duminică la urne au votat pentru destituirea şefului statului”.
Dar, participarea la acest referendum a fost insuficientă pentru validarea scrutinului. Potrivit rezultatelor parţiale oficiale anunţate luni, rata de participare a fost de 46,13%. Alegătorii români blazaţi şi dezgustaţi de criza politică au boicotat referendumul şi pragul legal de 50% plus unu necesar validării acestuia nu a fost atins, potrivit TF 1.
Instabilitate politică
Deci, referendumul nu rezolvă criza politică declanşată de câteva săptămâni între un preşedinte detestat de populaţie pentru că a sprijinit măsuri de austeritate şi primul ministru Victor Ponta, care a reuşit să-l suspende din funcţie, dar fără a-l determina să plece definitiv de la Cotroceni.
Această instabilitate are deja grave consecinţe pentru România: amânarea acordului pentru un ajutor financiar în valoare de cinci miliarde de euro aflat în faza de negociere cu FMI, îngrijorarea Uniunii Europene faţă de suspendarea lui Traian Băsescu, potrivit TF 1.
Preşedintele român suspendat Traian Băsescu a afirmat că a scăpat de destituire, datorită unui absenteism ridicat la urne, precizând că înţelege „nemulţumirea” milioanelor de români care au votat pentru plecarea sa, relatează AFP.
Uniunea Europeană, care criticase la mijlocul lui iulie metodele puţin ortodoxe folosite de USL pentru a facilita destituirea preşedintelui, i-a cerut Bucureştiului să se conformeze tuturor deciziilor Curţii Constituţionale, potrivit AFP.
În următoarele luni, tensiunea politică dintre Băsescu şi majoritatea de centru stânga va rămâne la fel de puternică, estimează diplomaţii străini intervievaţi de agenţia franceză de presă. Cu atât mai mult cu cât urmează campania din toamnă pentru alegerile parlamentare şi cele două tabere se vor înfrunta din nou.
Eşecul referendumului survine în ajunul unei misiuni de evaluare a FMI şi a UE, care au încheiat anul trecut un acord preventiv cu Bucureştiul, mai remarcă sursa citată.
Ziarul elveţian Le Temps scrie că „istoria se repetă în România”. „La fel ca la alegerile din 2004 şi din 2009, la sfârşitul zilei de duminică este greu să spui cine este cu adevărat învingător”, potrivit ziarului citat.
Preşedintele Traian Băsescu a salutat, duminică seară, slaba participare la referendumul privind destituirea sa, scrie ziarul elveţian.
Eu sunt deja reclamat la Parchet pentru că am folosit expresia "lovitură de stat". Mă voi prezenta şi îmi voi spune punctul de vedere.
Un stat în care politicienii nu mai respectă Constituţia devine vulnerabil. Dacă politicenii au şi majoritate acel stat este clar vulnerabil.
Voi veghea ca responsabilii pentru iregularităţi la referendum să răspundă.
Atenţionez Guvernul că acum România are doi duşmani extrem de puternici: criza economică ce se manifestă în toată Uniunea Europeană. Leacul nu se află numai în România. Al doilea mare duşman este seceta.
O urgenţă majoră este reconstrucţia credibilităţii României. Românii au arătat că nu acceptă abuzurile atunci când ele vizează Constituţia şi instituţiile statului. Dincolo de acţiunea care s-a încheiat aseară la ora 23, politicienii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire şi nu un mod de a proceda sistematic în România.
În societatea românească s-a creat o falie uriaşă, care devine principalul risc pentru naţiunea română.
Propun tuturor politicienilor, indiferent de partidul din care fac parte, să aibe în vedere că sacrificiile românilor în anii de criză nu trebuie neglijate sau neluate în calcul.
Cer USL să înceteze războiul împotriva instituţiilor statului. Trebuie ca împreună se le consolidăm, şi nu să le supunem partidelor. Singurul fapt că ai majoritate nu îţi permite să încalci legea şi limitele stabilite de Constituţie.
Românii nu sunt dispuşi să pună în mâna nimănui toate instituţiile statului.
Trimiteți un comentariu