marți, 24 iulie 2012

Semnal de larma - Schulz

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, trage un semnal de alarma asupra amenintarii unei "explozii sociale in Europa", pe fondul nemultumirilor tot mai mari din Spania, intr-un interviu publicat sambata si citat de AFP.... "Protestele din Spania arata ca ne ameninta o explozie sociala din cauza ratelor de somaj foarte ridicate in randul tinerilor din Europa", a spus Schulz, pentru Bild.  El a pledat, cu aceasta ocazie, pentru punerea in practica, rapid, a "noi programe europene pentru crearea de mai multe locuri de munca pentru aceasta generatie".  Schulz subliniaza ca situatia din Spania nu este comparabila cu cea din Grecia: "Tara are baze industriale solide si o administratie publica bine organizata", adauga social-democratul german.  Spania a anuntat vineri noi previziuni economice sumbre, cu o continuare a recesiunii in 2013 si un somaj si mai dur decat se prevedea initial pentru acest an, in conditiile in care tara se confrunta cu panica pietelor si cu o presiune sociala fara precedent. Depasiti de o criza al carei sfarsit nu se mai vede, sute de mii de spanioli au iesit pe strazi joi, semn al unei nemultumiri socale care creste in fata unui guvern care nu mai are nicio marja de manevra pentru redresarea tarii.
Planul de ajutor pentru banci, aprobat in cele din urma vineri de zona euro, si care ar putea ajunge la o suta de miliarde de euro, nu pare a fi in masura sa linisteasca pietele financiare, din ce in ce mai ingrijorate de degradarea sanatatii financiare a Spaniei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Punerea în funcţiune a Mecansmului European de Stabilitate (MES - care va deveni operaţional după decizia justiţiei germane, aşteptată în septembrie), în stadiul actual al crizei din Europa, pare să fie singura opţiune rămasă pentru evitarea unui colaps imediat.
Aceasta nu înseamnă, însă, că alocarea fondurilor direct către bănci sau instituţii guvernamentale special create în acest scop va schimba adevărata natură a problemei: existenţa unui deficit enorm de capital la nivelul sistemului bancar din zona euro, ne-a declarat analistul Călin Rechea, adăugând: "Soluţia numită MES nu încearcă decât să salveze relaţia simbiotică dintre state şi bănci, în ciuda presiunilor tot mai mari care se acumulează la nivelul economiilor reale din zona euro. Fără o curăţare a bilanţurilor bancare, care implică şi falimente, fondurile trimise de statele eurozonei către MES şi apoi către bănci nu reprezintă decât o nouă etapă, mult superioară cantitativ, a procesului de alocare defectuoasă a capitalului.

Anonim spunea...

Modificarea prognozei agenţiei de evaluare financiară Moody’s pentru ratingul financiar al Germaniei, Olandei şi Luxemburgului, de la stabilă la negativă, creşterea îngrijorărilor cu privire la situaţia fiannciară a Spaniei precum şi probabilitatea ca Grecia să fie nevoită să părăsească zona euro au crescut speculaţiile că euro ar putea să scadă sub pragul psihologic de 1,20 de dolari, anunţă CNBC. „Deşi modificarea prognozei Germaniei de la stabilă la negativă ar fi fost o cauză potenţială pentru o scădere a euro sub 1,20 dolari, moneda unică s-a dovedit destul de rezilientă şi cred că pesimiştii sunt cei dezamăgiţi acum. Deşi ne numărăm printre aceştia, considerăm că, pentru ca euro să scadă sub pragul critic, situaţia Spaniei trebuie să se agraveze iar Banca Centrală Europeană să nu facă nimic”, a declarat acesta. Euro a scăzut la 1,2067 dolari, cel mai scăzut curs din iunie 2010, şi a atins cursul minim din ultimii 12 ani faţă de yen, la 94,65 de yeni. O scădere sub pragul de 1,20 dolari ar putea provoca alunecarea euro spre pragul minim atins în iunie 2010 de 1,1875 dolari, susţin analiştii şi traderii pe piaţa valutară. Emma Lawson, strateg pe piaţa valutară la National Australia Bank, este de acord că şansele pentru ca euro să scadă sub 1,20 dolari în zilele următoare sunt destul de mari, însă consideră că un declin rapid este puţin probabil. Ea se aşteaptă, dimpotrivă, ca piaţa valutară să se stabilizeze iar moneda unică să-şi revină la 1,26 dolari la sfârşitul trimestrului curent.