vineri, 6 iulie 2012

Ordonanţă de urgenţă (OUG) care modifică Legea referendumului, adoptată în seara de miercuri 5 iulie de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit noului act normativ, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum. Astfel, prin modificarea adusă de Executiv se revine la forma iniţială a legii, adică referendumul se validează cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a afirmat, conform Agerpres că PDL a operat modificări în prealabil pe această lege astfel încât “un referendum să nu poată fi validat niciodată în România”. El a precizat că se va modifica şi prevederea similară din lege referitoare la referendumul în cazul primarilor, dar “prin lege“, pentru că “nu există acum o urgenţă legată de organizarea referendumului în cazul primarilor”.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Referendumului a fost publicata in Monitorul Oficial

Anonim spunea...

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va prelua, în cazul în care actualul preşedinte Traian Băsescu va fi suspendat, atribuţiile funcţiei de preşedinte interimar al României. Ce înseamnă concret această poziţie?


Crin Antonescu - limitele de putere ale functiei de Presedinte Interimar

În calitate de preşedinte interimar, Crin Antonescu va păstra mare parte din atribuţiile lui Traian Băsescu, printre acestea fiind şi cele care permit graţierea fostului premier Adrian Năstase, dar şi schimbarea mai rapidă a procurorului şef al DNA, Daniel Morar şi a procurorului general Codruţa Kovesi. Însă, Crin Antonescu nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.