marți, 3 iulie 2012

Sursa Bursa.ro

Curtea Constituţională a României (CCR) a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) cu privire la ceea ce numeşte a fi "atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi".
Redăm integral comunicatul Curţii:
Judecătorii Curţii Constituţionale, reuniţi în plen la data de 3 iulie 2012, luând act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa Curţii Constituţionale, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţi, au decis să facă următoarele precizări pentru toate autorităţile publice prevăzute în Titlul III al Constituţiei - Parlament, Preşedintele României, Guvernul României, Administraţia publică centrală, Administraţia publică locală, Autoritatea judecătorească - precum şi pentru toţi cetăţenii României:
În conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentală, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
În cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constituţională şi-a exercitat cu toată responsabilitatea atribuţiile stabilite prin Constituţie, activitatea ei fiind apreciată atât de forţele politice şi de instituţiile juridice interne, de cetăţeni, cât şi de instituţiile similare din alte state şi de organizaţiile internaţionale.
Prin activitatea sa, Curtea Constituţională s-a manifestat ca o adevărată instanţă naţională a apărării drepturilor omului şi a instituţiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului ţării ca stat democratic şi de drept.
Tinem să subliniem că, prin activitatea lor, judecătorii Curţii Constituţionale, fideli jurământului depus, au asigurat respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor.
Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei. Această măsură încalcă grav dispoziţiile art.145 din Constituţia României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili - adică nu pot fi revocaţi.
Pentru garantarea imparţialităţii, Constituţia prevede reînnoirea Curţii cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, iar judecătorii să nu fie numiţi de una şi aceeaşi autoritate ci, într-o proporţie egală de câte trei judecători, de către Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedintele României.
Ne adresăm pe această cale atât Parlamentului, cât şi Preşedintelui României să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave, prin precendentul care se creează şi prin deprecierea imaginii internaţionale a ţării.
Neaparţinând niciunei puteri în stat (legislativă, executivă sau judecătorească) şi niciunui partid politic, atribuţiile Curţii sunt concretizate în deciziile şi hotărârile adoptate şi care sunt general obligatorii pentru autorităţile publice, celelalte instituţii publice, persoane juridice private şi persoane fizice. De aceea, Curtea Constituţională, în raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decât dispoziţiilor Constituţiei României.
Având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene.
Plenul Curţii Constituţionale a României în următoarea componenţă: Augustin Zegrean, preşedintele Curţii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lăzăroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecători.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate drumurile naţionale din cele nouă judeţe care vor intra sub incidenţa Codului portocaliu de caniculă, în perioada 4 - 7 iulie 2012.

Restricţia va fi aplicată pe toate drumurile naţionale din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj şi se va aplica între orele 11:00 - 20:00. Va fi ridicată imediat ce temperaturile vor intra în normal.

CNADNR precizează că sunt exceptate de la aceste restricţii vehiculele pentru transporturile de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, cele pentru transporturi funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor şi pentru distribuţie de carburanţi, vehiculele transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate precum şi cele pentru transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării.
Potrivit sursei citate, restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, datorită temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de caniculă pentru nouă judeţe din vestul ţării şi o avertizare Cod galben pentru restul regiunilor, valabile începând de marţi, 3 iulie, până vineri, 6 iulie 2012.

Anonim spunea...

"Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor D-voastra, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare", spune Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-o declaratie remisa redactiei HotNews.ro cu privire la evenimentele politice din ultimele zile.

Anonim spunea...

Victor Ponta: Îl avertizez pe Băsescu să înceteze imediat cu amenințările și intervențiile în Parlament22:24
Reuters și AFP relatează despre situația din România: "Disputele politice au paralizat procesul decizional"22:08
Mihai Răzvan Ungureanu: Blaga se baza pe respectarea legii, de aceea era sigur că nu va fi revocat22:08
Cristian Boureanu: Ședința Camerei Deputaților care se desfășoară acum nu e publicată în Monitorul Oficial, deci nu există21:54
Deutsche Welle, despre evenimentele din România: Noaptea democrației, ceața rațiunii21:34
Șefii celor două Camere, Vasile Blaga și Roberta Anastase, au fost revocați din funcție. Valeriu Zgonea, propus la Camera Deputaților21:18
Vasile Blaga: USL vrea să pună mâna pe CCR, pentru a evita judecarea încălcării legii privind schimbarea șefiei Senatului21:07
Crin Antonescu: Declarațiile lui Băsescu sunt încercări inacceptabile de intimidare a partidelor și Parlamentului21:05
Traian Băsescu: Cer liderilor majorităţii parlamentare să înceteze imediat acţiunile împotriva statului. Situaţia, similară cu Mineriada din '90 20:40
Blaga: Am făcut contestație la CC în legătură cu demiterea mea. Numai grupul care m-a numit poate să mă revoce20:19

Anonim spunea...

Și jurnaliștii de la Reuters au analizat evenimentele politice de astăzi, titrând faptul că, "potrivit analiştilor politici, acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separaţia puterilor în stat".

"Disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducând la întârzierea reformelor importante convenite în cadrul acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI", se mai arată în articolul publicat de Reuters.



Citiţi mai mult: SCANDALUL POLITIC de la București, în atenția agențiilor de presă AFP și Reuters - Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-politic-de-la-bucuresti-in-atentia-agentiilor-de-presa-afp-si-reuters-990246.html#ixzz1zagCKbi2
EVZ.ro