duminică, 17 noiembrie 2013

Un miliard de euro - investiţii bugetate, în 2006, pentru amenajarea bazelor militare de la Cincu şi Smârdan.   Investitii statului din banii publici în diverse obiective de interes naţional rămân, în continuare, un subiect învăluit în secretomanie, autorităţile având, deseori, dificultăţi în furnizarea unor informaţii precise pe marginea acestui subiect.
Un astfel de exemplu este cel al investiţiilor de circa 1 miliard de euro pe care statul urma să le facă, începând cu 2006, în amenajarea unor baze militare la noi în ţară.
Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, în 2006, că va amenaja două baze militare lângă poligoanele de la Cincu şi Mălina-Smârdan, printr-o investiţie totală de 3,4 miliarde de lei (circa 960 milioane de euro) din bugetul de stat, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind anul 2012, potrivit unui comunicat, din acea vreme, al ministerului delegat cu realizarea acestei investiţii. Poligonul de tragere "Smârdan" se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan, şi foarte aproape de locul unde s-au produs în ultima perioadă câteva sute de cutremure.
Din momentul anunţării acestei investiţii, în urmă cu şapte ani, şi până în prezent nu au mai fost date publicităţii alte informaţii referitoare la stadiul lucrărilor de la cele două baze militare, cu toate că, la momentul respectiv, ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, declara că, la Smârdan, va fi amenajată una din cele mai moderne unităţi militare. "Vom organiza o licitaţie în care, prin caietul de sarcini, vom cere să terminăm baza de la Smârdan până în decembrie 2008. Sper ca în această lună să demarăm procedura de licitaţie pentru construcţia acestei baze. Va fi o licitaţie internaţională prin care vom selecta firma care va face consultanţa, proiectarea şi construcţia acestei baze militare", anunţa, la vremea respectivă, Teodor Atanasiu, potrivit surselor din presă. Deocamdată, nu se ştie în ce stadiu se află lucrările de amenajare a celor două baze militare sau dacă investiţiile au fost duse la capăt, ministerul Apărării declarându-ne că astfel de date sunt exceptate de la accesul liber la informaţiile de interes public.
 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Băncile vor achita 3.59 miliarde de euro către BCE
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că in perioada urmatoare, băncile din zona euro vor achita 3.59 de miliarde de euro din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, un semn al redresării sistemului bancar, transmite Reuters.