sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Rata şomajului spaniol de lungă durată (peste un an fără un loc de muncă) a ajuns în cel de-al doilea trimestru al anului la 49,3%, procent care situează Spania între primele 10 ţări din UE cu cel mai ridicat şomaj de lungă durată, conform datelor difuzate joia aceasta de Institutul de Studii Economice (IEE).
Concret, Spania este cea de-a 10-a ţară din UE care prezintă o rată mai ridicată a şomajului de lungă durată, de aproximativ 50% din totalul şomerilor, cu cinci puncte mai mult faţă de cel de-al doilea trimestru al lui 2012.
Înaintea Spaniei, se situează Slovacia (70,8%), Grecia (65,3%), Croaţia (65,1%), Irlanda (58,9%), Italia (56,3%), Portugalia (56%), Bulgaria (55,6%), urmate de Letonia şi Slovenia (49,5% în ambele cazuri), iar la final, Estonia (48,2%).
În ansamblul UE, şomajul de lungă durată din totalul şomerilor a ajuns la 47,1% în cel de-al doilea trimestru al anului, faţă de 44,7% cât era cu un an înainte. La egalitate cu media europeană, figurează Ungaria, în timp ce restul ţărilor se situează sub medie.
 
Astfel, Belgia, Germania, Republica Cehă, România, Lituania, Polonia, Franţa şi Malta prezintă rate ale şomajului de lungă durată cuprinse între 40% şi aproximativ 46%, în timp ce Marea Britanie şi Olanda se situează la nivelul de 30%. Ţările europene cu mai puţini şomeri de lungă durată sunt Danemarca (28,7%), Austria (25,2%), Luxemburg (24,4%), Finlandia (17,1%) şi Suedia (16,9%). RADOR

3 comentarii:

Anonim spunea...

FMI a anunţat vineri că a aprobat plata a 1,9 miliarde de euro pentru Portugalia în cadrul planului de salvare internaţională a ţării, unde austeritatea este puternic contestată, informează AFP, preluată de Agerpres.

Unda verde a fost dată de consiliul de administraţie al Fondului reprezentând cele 188 de state membre şi valoarea împrumuturilor acordate ţării de instituţia de la Washington după salvarea ţării în mai 2011 se ridică acum la 24,3 miliarde de euro, a declarat FMI într-un comunicat.

Copleşită de datorii şi lipsită de acces pe pieţele financiare, Portugalia a obţinut atunci o linie de credit de 78 miliarde de euro, promisă de FMI şi Uniunea Europeană în schimbul unui plan de economii drastice.

Lisabona a încercat recent să obţină o relaxare a măsurilor de austeritate impuse, încercând să treacă obiectivul de reducere a deficitului public pentru 2014 de la 4% la 4,5% din Produsul Intern Brut /PIB /, dar troica i s-a opus.

Anonim spunea...

Contributia minima pe care persoanele fizice trebuie sa o plateasca pentru asigurarea in sistemul de pensii ar putea creste de anul viitor, dupa ce, in proiectul bugetului pe 2014, lansat joi in dezbatere publica, castigul salarial mediu, in functie de care sa calculeaza CAS la persoanele fizice, creste cu 75 de lei.


Cuvinte cheie:
majoraresumaplatacas2014



Bugetul asigurarilor sociale conceput pentru 2014 si lansat joi in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice majoreaza cu 75 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In timp ce in 2013 acest castig salarial este de 2.223 de lei, in 2014 el ar urma sa creasca pana la 2.298 lei. Majorarea salariului mediu determina si cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente.


Potrivit normelor legale, acesti contribuabili datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Anul acesta, cand salariul mediu este stabilit la 2.223 lei, baza de calcul pentru CAS este cuprinsa intre 778 de lei si poate ajunge pana la maxim 11.115 de lei. Odata cu majorarea castigului salarial mediu la 2.298 lei, in 2014 venitul declarat la pensii va fi de minim 804 lei si de maxim 11.490 lei.

Anonim spunea...

Vizualizari: 268

Veste foarte buna pentru romanii cu credite in euro
Galerie imagini (1 imagine)

Romanii care au credite in euro ar putea plati mai putin la rata lunara deoarece Banca Central Europeana (BCE) a decis reducerea dobanzii la un nou prag istoric.


Cuvinte cheie:
veste bunaromanicrediteeuro



Banca Centrala Europeana (BCE) a surprins joi pietele prin reducerea ratei de referinta pentru euro la un nou minim record, dupa ce o scadere abrupta a inflatiei din zona euro a trimis noi semnale de alarma privind relansarea economiei blocului comunitar. Cei 23 de membri ai Consiliului de Guvernare al BCE, condusi de guvernatorul Mario Draghi, au decis reducerea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la un minim istoric de 0,25%.


Inflatia din luna octombrie a scazut in zona euro la 0,7%, mult sub tinta de 2% agreata de BCE. Euro s-a depreciat in urma deciziei BCR la 1,3354 dolari pe unitate, de la 1,351 dolari pe unitate. Economia zonei euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, dar este in continuare fragila, cu un nivel al somajului de 12,2%. In acest an, euro s-a apreciat cu 5% in raport cu principalele monede, reducand competitivitatea exporturilor tarilor din uniunea monetara si contribuind la scaderea preturilor.