vineri, 15 noiembrie 2013

Bulgarii NU mai vor in UE ...pe buna dreptate !

Studentii bulgari au incercat sa blocheze politicienii in interiorul Parlamentului de la Sofia, in cadrul unui protest fata de coruptie si fata de calea spre care se indreapta tara. Sute de persoane au format un lant uman in fata cladirii, unde au avut loc ciocniri cu scutierii, mobilizati in numar mare. Studentii sustin ca apelurile la "ocuparea" Parlamentului reprezinta o incercare de a-si face auzita vocea. Ei vor ca Guvernul condus de socialisti, care a preluat conducerea tarii, in luna mai, sa demisioneze, relateaza Novinite.com, citat de Mediafax.
Precedentul Guvern a cazut in urma protestelor, iar cel actual este vizat zilnic de manifestatii.
Unii studenti s-au intins pe jos pentru a opri masinile de patrula ale politiei. Cativa au fost arestati si se plang de rele tratamente.
Protestele au loc dupa "Marsul Justitiei" de sambata de la Sofia, care a atras sute de studenti. Profesorii universitari li s-au alaturat, acuzand Guvernul de legaturi corupte cu grupurile de afaceri.
La 24 de ani de la caderea comunismului in Bulgaria, protestatarii sustin ca guvernele succesive au esuat in reformarea politicii si in a pune bazele unei cresteri economice stabile.
Aderarea la UE a adus prosperitate pentru multi, dar a incurajat tinerii sa emigreze, lasand in urma o populatie batrana si saraca, in timp ce esecul in instalarea unui stat de drept si in combaterea coruptiei a descurajat investitiile de care are nevoie Bulgaria. Salariul mediu din aceasta tara este cel mai mic din UE, fiind de doar 400 de euro, in timp ce pensia medie este de 130 de euro.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Romania a inregistat in luna octombrie 2013 o crestere medie a preturilor de consum de 3,7% pe ultimele 12 luni, reprezentand cea mai mare rata din Uniunea Europeana, a informat vineri Eurostat.

Indicatorul reflecta cresterea medie a preturilor de consum in perioada noiembrie 2012-octombrie 2013.

Romania este urmata in clasamentul ratei medii a inflatiei pe ultimele 12 luni de: Estonia (3,5%), Croatia si Olanda (ambele cu cate 2,9%).

Cele mai reduse rate medii ale inflatiei pe ultimele 12 luni, calculate pana in octombrie au fost obtinute Grecia (-0,4%), Letonia (0,3%) si Suedia (0,5%).

La nivelul intregii Uniuni Europene, rata medie a inflatiei pe ultimele 12 luni, calculata pana in octombrie 2013, a fost de 1,7%, iar zona euro a inregistrat 1,6%.

Anonim spunea...

In privinta ratei anuale a inflatiei, Romania a inregistrat in luna octombrie 2013 un nivel de 1,2%, situandu-se pe locul al saselea in Uniunea Europeana.

Cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost in Marea Britanie, Estonia (ambele 2,2%) si Finlanda (1,7%).

Cele mai reduse rate anuale ale inflatiei in octombrie 2013 au fost in Grecia (-1,9%), Bulgaria (-1,1%) si Cipru (-0,5%).
La acest indicator, UE a inregsitrat in octombrie 2013 o rata de 0,9%, iar zona euro 0,7%.

Anonim spunea...

Un numar de 18.321 de companii din Romania au intrat in insolventa, in primele noua luni ale anului, mai putin cu 3,5% fata de aceeasi perioada din 2012, insa intr-un ritm mai accelerat, ceea ce a generat o pierdere de peste 77.000 de locuri de munca. Se remarca sectorul "Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte", singurul care inregistreaza peste 100 de insolvente raportat la 1.000 de firme active, unde putem aprecia ca 10% din cadrul industriei a disparut practic in primele noua luni ale anului curent.

Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/slideshow/Finante-Banci/157110/aici-au-disparut-cele-mai-multe-firme.html#ixzz2kiupKUCa
Follow us: @WallStreetRo on Twitter | WallStreetRo on Facebook

Anonim spunea...

Studenţii din Bulgaria au organizat noi proteste antiguvernamentale în faţa clădirii Parlamentului de la Sofia. Pentru bulgari, manifestaţiile au devenit deja un obicei. Vocile din stradă au reuşit deja anul acesta să demită un guvern şi să evite numirea la şefia serviciilor a unui personaj controversat.

Studenţii din cadrul Universităţii din Sofia au făcut un apel către toţi cetăţenii bulgari să li se alăture şi să sprijine protestele. În cadrul unei conferinţe de presă organizată, joi, studenţii au condamnat acţiunile Ministerului de Interne şi utilizarea excesivă a forţei de către poliţie, la protestele de marţi seară, când au fost reţinute 48 de persoane, arata RADOR. Ei au precizat că vor continua să ocupe rectoratul Universităţii "Sf. Kliment Ohridski" din Sofia, fiind şi mai motivaţi să procedeze astfel după evenimentele din ultimile zile. Pe tot parcursul acestui an, cetăţenii bulgari au ieşit de mai multe ori în stradă invocând fie situaţia economică grea fie "colaboraţionismul" autorităţilor cu persoane controversate din zona organizaţiile mafiote. Presiunile străzii nu au rămas fără ecou oamenii reuşind chiar să demită un Guvern.