marți, 26 noiembrie 2013

Indicele de încredere al mediului de afaceri (PMI) a marcat un alt punct de dezamăgire pentru zona euro, care deja suferise o scădere a creşterii economice în trimetrul al treilea. PIB-ul zonei euro a crescut cu numai 0,1% în trimestrul al treila, marcând o încetinire de la o expansiune de 0,3% în trimestrul al doilea.
„Este destul de înfricoşător. Nimic nu s-a schimbat în ultimii cinci sau şase ani, sunt într-o mizerie groaznică şi se îndreaptă spre o catastrofă“, a declarat Roger Nightingale, economist la RDN Associates.
„În timp crizei, americanii s-au lovit de un zid şi au intrat în recesiune, iar europenii au fost atât de bucuroşi că americanii şi-au primit pedeapsa binemeritată. Îşi spuneau: «pe noi nu ne va afecta» şi s-au înşelat atât de tare, iar acum suferă şi mai mult“, spune Nightingale.
„Dar, în timp ce americanii s-au pus la punct şi şi-au revenit într-o oarecare măsură, europenii nu şi-au revenit“, a avertizat acesta. În faţa încetinirii creşterii din zona euro şi a presiunilor deflaţioniste, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzii de referinţă la un minim istoric de 0,25% în noiembrie, dar analiştii au avertizat că s-ar putea să nu fie suficient pentru a stimula consumul şi creşterea economică. Nightingale spune că Draghi „nu a făcut o treabă bună pentru membrii mai slabi ai comunităţii... De fapt, el nu face o treabă bună în ceea ce priveşte comunitatea în general şi dacă întrebaţi oamenii, mai dregrabă decât guvernele, îl vor desconsidera şi mai tare“.

Niciun comentariu: