Trezoreria SUA lansa un atac, in octombrie 2013, la adresa Germaniei, sugerand ca suplusul sau structural este sursa problemelor Europei. Daca o tara merge pe surplus, o alta ar trebui sa mearga pe deficit, intrucat aceasta tara ar trebui sa absoarba surplusul contului curent al tarii care face economiseste. Aceasta absorbire se face prin investitii, consum sau importuri.
FMI-ul sustine ca rata de schimb a Germaniei este subevaluata cu pana la 18% din valoarea actuala. Majoritatea analistilor considera ca Germania si-a luat acest avantaj in primii ani ai uniunii monetare, atunci cand a redus cheltuielile mai mult decat au facut-o Italia, Franta, Spania si ceilalti. Acum, aceste tari incearca sa faca acelasi lucru, dar zona euro este impinsa in capcana deflatiei.
Daca zona euro nu se lanseaza in investitii, nu isi stimuleaza cresterea interna, nu face cheltuieli de niciun fel, atunci, deficitul contului curent nu poate fi redus decat prin diminuarea investitiilor si a consumului. Este un echilibru nociv pentru economie si care se traduce prin stagnare. Practic, Germania si-a mentinut surplusul in conditiile in care tarile mediteraneene si-au redus deficitele prin taierea cheltuielilor destinate investitiilor, consumului si a importurilor.
Pentru nemti, acest lucru nu este o veste proasta. Este ceva logic, intrucat aceasta agonisire este o recompensa pentru seriozitatea de care au dat dovada. Pentru Wolfgang Schauble, zona euro nu trebuie sa isi faca griji din cauza acestui lucru. Nu Germania trebuie sa se corecteze, ci tarile care traiau pe deficite uriase ar trebui sa isi stranga si mai mult cureaua.
Germania a fost de-acord sa isi investeasca surplusul contului curent in tarile debitoare, dar a insistat ca va face acest lucru numai dupa ce se vor impune masuri de austeritate. Problema este ca stagnarea economica ruineaza perspectivele investitionale.FMI-ul intra, la randul sau, in corul contestatarilor politicilor economice promovate de germani si sustine ca surplusul contului curent pe care Germania il inregistreaza in acest moment a inceput sa devina distructiv pentru economie. Surplusul Germaniei este cu 3% pana la 6% mai mare decat este justificat de fundamentele economice. FMI preseaza Germamia sa reduca aceste dezechilibre si sa isi creasca consumul intern.
Comisia Europeana a amenintat Germania cu sanctiuni, anul trecut, justificand acest lucru prin Procedura Dezechilibrelor Macroeconomice. Reactia nemtilor nu s-a lasat asteptata, dar Comisia a ramas tare pe pozitii. Acum, Jean Claude Juncker se afla intr-o situatie dificila. Cum surplusul economic al Germaniei depaseste limita de 6% impusa de Bruxelles, teoretic, ar trebui sa puna in miscare masinaria de sanctiuni. Numai ca, Germania a fost tara care a insistat cel mai mult pentru nominalizarea sa in fruntea Comisiei Europene. Pe de alta parte, Juncker trebuie sa tina cont si de tarile cu o economie mai slaba, dar care si-a facut temele.
In baza procedurii amintite, zona euro poate sa-i impuna Germaniei sa prezinte un plan de actiune prin care isi va diminua surplusul economic. Daca Germania nu va dori sa faca acest lucru sau nu va reusi sa atinga acest obiectiv, atunci, ministrii din Uniunea Europeana ar putea sa forteze Berlinul sa plateasca un deposit in valoare de 0,1% din PIB, adica 2,4 miliarde de euro. Acesti bani ar putea fi retinuti daca Germania nu isi va diminua surplusul.
Pe de alta parte, in Germania, cetatenii sai considera ca tara deja plateste mult prea mult pentru a salva tarile din Sudul Europei. Iar Germania a fost de-acord cu aceasta procedura in conditiile in care numai statele cu deficite uriase vor fi sanctionate.
Un comentariu:
Alerta de călătorie în Libia a fost ridicată la nivel maxim, ceea ce înseamnă că românii aflaţi în această ţară sunt sfătuiţi să plece imediat, a anunţat, vineri seară, MAE, care analizează evoluţia situaţiei de securitate, din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei României la Tripoli. "Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a situaţiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat alerta de călătorie la nivel maxim (Pericol major - Părăsiţi imediat zona sau ţara!)", se arată în comunicatul Ministerul de Externe. MAE precizează că va continua "să analizeze cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate din Libia, inclusiv din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei României la Tripoli". "Pentru moment, Ambasada României rămâne operaţională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul Libiei", mai informează Ministerul. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia. În contextul intensificării violenţelor din Libia din ultimul timp, mai multe ambasade au fost închise, iar personalul diplomatic a fost evacuat, relatează AFP. Ziarul italian Il Messaggero a scris, vineri, că Ambasada României este printre puţinele misiuni diplomatice rămase deschise la Tripoli, unde confruntările între miliţii islamiste rivale s-au soldat, potrivit estimărilor, cu circa 200 de morţi, în ultimele două săptămâni. Conform unor surse diplomatice citate de presa italiană, singurele ambasade rămase deschise la Tripoli sunt cele ale României, Italiei, Maltei, Marii Britanii şi Ungariei. -
Trimiteți un comentariu