marți, 19 august 2014

Argentina a intrat din nou in faliment, a doua oara in ultimii 13 ani, dupa ce discutiile avute in New York cu fondurile speculative au esuat.
Agentia de rating Standard and Poor’s coborase rating-ul Argentine la “default selectiv”, cu putin timp inainte ca ministrul argentinian de Economie, Axel Kicillof, sa anunte presei la New York ca cele doua parti nu au cazut de acord, relateaza AFP.
Acest scenariu a impins Argentina la incapacitate de plata pentru suma de 539 milioane de dolari, intrucat a treia cea mai mare economie latina nu a fost in masura sa plateasca aceasta suma inainte de miezul noptii.
MediatorUL desemnat de justitia americana pentru a conduce negocierile, Daniel Pollack, declarase: “Din nefericire, niciun acord nu a fost atins si republica Argentina se va gasi in maniera iminenta in situatia de default” de plata.
Este a doua oara in 13 ani cand acest lucru se intampla.
Potrivit analistilor, una dintre primele consecinte ale falimentului este indepartarea pe termen lung a Argentinei de pietele internationale de capital, din care a fost exclusa dupa falimentul din 2001.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Riscurile cu care se confruntă băncile austriece pe de urma expunerii lor pe Europa Centrală şi de Est (ECE) le vor afecta profiturile, conform unui avertisment lansat ieri de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.
Potrivit agenţiei, primele trei bănci majore austriece, "Bank Austria", "Erste" şi "Raiffeisen Bank International" (RBI), se bazează în principal pe profitul generat pe un număr redus de pieţe din regiunea ECE, în principal Rusia, Turcia şi Cehia. Deşi operaţiunile băncilor austriece din aceste ţări rămân solide, iar calitatea activelor este robustă, diviziile considerabile pe care RBI şi "Bank Austria" le au în Rusia le fac mai expuse la tensiunile geopolitice care ar putea apărea de pe urma crizei din Ucraina, conform Fitch.
Pe de altă parte, Fitch consideră că testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să constituie o provocare mai mică pentru "Bank Austria", care are o expunere mai mică pe creditele în valută şi pe cele ipotecare în ţările unde prognozele sunt mai sumbre. În schimb, situaţia ar putea fi mai dificilă pentru "Erste", date fiind concentrarea sa pe piaţa ECE şi portofoliul de credite ipotecare din România. La rândul său, RBI ar putea avea fi afectată de pe urma creditelor în valută din Ungaria şi a celor ipotecare din Polonia.